Plača jamskega vodnika, vodnika v rudniku
Probam ponovno. Prejšnič ni bilo konkretnega odgovora.
Mogoče kdo ve koliko plače imajo jamski vodniki? Postojnska jama, Pekel, Škocjanske? Tisti, ki so zaposleni, ne honorarci.
Ali pa mogoče koliko imajo vodniki v turističnih rudnikih, ker je malce podobno. Idrija, Velenje, Peca?
Imam razgovor v bližnjih prihodnosti pa nikakor ne odkrijem kake plače so kaj za tako delo.
Enostavno, 14.02.2022 ob 08:46
2217
G025023
MUZEJSKI VODNIK
V
22
32
Torej 22 PR, izračunaj si sam https://www.findinfo.si/Tools/Index?Type=SalaryCalculation
Čakaj, vodnik v jami mora znati vsaj angleško, ponavadi pa vsaj dva tuja jezika. Ampak angleščina je sigurno nujna. Ponavadi pa še nemščina ali pa italijanščina.
Delaš v hladu, mrazu, vlagi, temi, ponekod s čelado na glavi.
Pa predvsem imaš odgovornost do turistov. Če se komu kaj zgodi, odgovarjaš zanje. Obvladaš moraš tudi prvo pomoč. Veliko moraš vedeti o jamah, krasu.
Prenašati moraš vse muhe turistov, čeprav so nekateri žaljivi, nesramni.
Delaš bo nedeljah, praznikih, čez cel dan, popoldan v službi, ne doma, v nedeljo v službi…
Zraven pa plača takšna kot jo ima čistilka, delavec v proizvodnji? Verjetno imajo kelnarji boljšo plačo.
Za minimalca pa ni šans, da opravljaš tako odgovorno delo.
imam razgovor, 14.02.2022 ob 09:01
Ojej, to je pa minimalc :(.
Muzejski vodnik sicer ni enako kot jamski vodnik, ker jamski vodnik je na hladenm, v temi, vlagi… ampak verjetno je kar enaka plača.
Pa sem mislila, da je vendarle kaj več.
Hvala.
Opredeljen je verjetno kar kot muzejski vodnik, saj kjer jame upravlja muzej (ne npr.Postojnsko jamo), spadajo zaposleni v javni sektor in to je to.
Dodatek do minimalca, potem pa dodatek za nedeljsko delo, mogoče celo dodatek za delovne pogoje (jama, temperatura…).
to pa nima smisla, 14.02.2022 ob 09:22
Čakaj, vodnik v jami mora znati vsaj angleško, ponavadi pa vsaj dva tuja jezika. Ampak angleščina je sigurno nujna. Ponavadi pa še nemščina ali pa italijanščina.
Delaš v hladu, mrazu, vlagi, temi, ponekod s čelado na glavi.
Pa predvsem imaš odgovornost do turistov. Če se komu kaj zgodi, odgovarjaš zanje. Obvladaš moraš tudi prvo pomoč. Veliko moraš vedeti o jamah, krasu.
Prenašati moraš vse muhe turistov, čeprav so nekateri žaljivi, nesramni.
Delaš bo nedeljah, praznikih, čez cel dan, popoldan v službi, ne doma, v nedeljo v službi…
Zraven pa plača takšna kot jo ima čistilka, delavec v proizvodnji? Verjetno imajo kelnarji boljšo plačo.
Za minimalca pa ni šans, da opravljaš tako odgovorno delo.
Žal, razen zdravnikov je v javnem sektorju zaposlenih veliko ljudi, ki pa za razliko od zdravnikov dobivajo minimalca ali pa celo dodatek do njega.
Tudi jaz delam v JS in pri nas je takih z dodatkom do minimalca 27% (danes imam dopust, ker grem k zdravniku), natančno vem, ker jim obračunavam plače.
Hvala. Ja, kriza tole. Sicer pri meni ne bo šlo za JU, ampak dvomim, da so kje drugje kaj boljše plače. Ampak glede na delovne pogoje (mraz, vlaga, tema) pa vseeno pričakujem kaj več. Vem, da v JU so razni dodatki, za delo na višini, v globini, ne vem pa, če je tudi za delo v vlagi, temi, hladu.
No, če bodo spraševali na razgovoru kako plačo pričakujem, bom verjetno rekla, da nekje tam 900 neto plus dodatki za nedelje, praznike. Če bodo ponujali minimalca pa ne vem, mogoče bom vzela, ampak dokler, kaj drugega boljšega ne najdem.
Če me bodo sploh hoteli, ko nisem zadovoljna z minimalcem.
kaj se hecajo, 14.02.2022 ob 17:48
Kaj se hecajo? Za tak denar pa si naj kar sami vodijo turiste. Potem pa se čudijo, da so turistični delavci brez nasmeha, slabe volje.
Pa kaj res mislite, da vsi v javnem sektorju dobivajo visoke plače?
Odkar je spet malo višja minimalna plača, vsi s V.stopnjo in že z nekaj napredovanji in kar nekaj (cca 50%) s VI.stopnjo in brez napredovanj prejemajo dodatek do minimalca.
Večina s VI.stopnjo in maksimalnimi napredovanji in dodatkom na delovno dobo za 25 let NE dobi povprečne slovenske plače.
In tudi v kovid času, skoraj dve leti, sem imela dodatek en mesec, cca 250€ bruto, ker je bila sodelavka mesec in pol v bolniški in sem poleg vsega svojega delala še vse nujne njene zadeve.
kaj se hecajo, 15.02.2022 ob 09:39
Kdo pa pravi, da sem komentirala JU? Meni osebno se zdi katastrofa, da ima jamski vodnik, ki ima kar nekaj znanja, vsaj naj bi ga imel, kar veliko odgovornost, tako gnilo plačo. Pa mislim, da večina vodnikov še zdaleč ni JU.
Kjer jame “pokrivajo” muzeji in podobno, zaposleni seveda spadajo v javni sektor (in ne v javno upravo, ker to je samo del javnega sektorja!).
Po mojem so samo Škocjanske jame javni sektor.
Imamo pa tam okrog 25 turističnih jam.
Pa vseeno: ne glede ali je JS ali ni, taka plača je katastrofa za tako delo. No, saj tudi za čistilko je to plača za zjokat, a vendarle ima vodnik neka posebna znanja, več odgovornosti, da bi vendarle moral zaslužiti kaj več kot minimalca. Pa naj bo JS ali pa kaj drugega.
Forum je zaprt za komentiranje.