Naredila napako v službi
V novi službi sem cca 2 meseca. Danes sem naredila eno res veliko napako. Sama sem mnenja, da od sodelavke, ki me uvaja nisem dobila dovolj jasnih navodil. Ona je že dlje časa tu, je veliko starejsa od mene, kolikor sem jo spoznala, je sicer natančna, ampak navodil pa ne zna predajat. Nima pedagoške žilice, kar menim, da bi jo vsak, ki uvaja mlade moral imeti vsaj malo. Šef me je poklical k sebi in opozoril na napako. Sem se opravičila in popravila, a napaka je žal že narejena. Zdaj imam že cel dan nek slab občutek.
Pa še dostikrat jo boš. Kako boš to prenašala je stvar karakterja. Kar pa opažam zadnje čase pri mladih (pri moji sodelavki pa je 30 plus), da nekateri tako radi prevalijo svoje napake na druge, v stilu – tega mi ni nihče povedal, čeprav vem da sem ji jaz, pa tudi druga sodelavka. In to frazo uporablja non stop. Pa razumem da po dveh mesecih res ne moreš vedeti vsega, no ona še po dveh letih takole govori. Pa tudi o tem kako je nismo znali uvesti, ko je bila pa nevem kje v prejšnji službi ji je pa ena tako lepo razlagala. Pa pismo, nismo v vrtcu in nismo vzgojiteljice da bomo lepo predavale nekomu s faksom. Pa glede na to da smo uvedle ene 10 zaposlenih pa nihče ni imel težav, ona je rabila še enkrat toliko časa kot drugi, bi rekla da pes drugam taco moli.
Si si kaj pisala, ko te je uvajala? Če kaj nisi razumela, si ji odkrito povedala, da tega ne razumes in prosila, da ti se enkrat razlozi pa magari se 2x? No, ce tega nisi naredila potem ni na njeni krivdi. Velikokrat ljudje recejo, da razumejo v tistem trenutku, cez cas pozabijo, kako in kaj, na koncu krivdo prelozijo na tistega, ki ga uci. Kot v soli pri manj pridnih otrocih, pri njih so vedno krivi ucitelji.
In ce si tukaj komaj 2 meseca se ne sekiraj prevec, izkoristi, da se bolj zavzeto ucis, nikoli pa na zacetku ne vali krivdo na tistega, ki te uvaja. Raje se opravici, povej, da je nisi najbolj razumela in prosi za ponovno razlago. Pa sodeluj in si zapisi pomembne stvari.
Tudi jaz imam podobno izkušnjo. Sem tista čudna generacija, ko nas sploh noben ni uvajal, smo kar nekako morali splavat in se res potrudim ko razlagam novim. Ampak moram dobesedno delati printscreene z klicaji, puščicami, klikni levo, potem desno, potem naredi piko….pa to niso neke zakomplicirane zadeve, ker na začetku jih bolj v administrativni del damo. In potem ko jim niti po teh navodilh ne rata, lepo razložim še enkrat, rečem naj raje vprašajo še enkrat če ni razumljivo….ampak ne, je lažje se izgovarjat na druge. Pa ker res ni problem. Pač narediš napako. Vsi jih delamo. Samo ne potem sredi sestanka ko nekdo opazi napako bleknit kako človek, ki si je poleg svojega dela vzel čas za učenje in za to ni nikakor kompenziran niti nima manj svojega dela ni dovolj natančnih navodil ti dal. Se oproščam ampak pri 30+ z magisterijem pa ne moreš pričakovati da bo nekdo tvojo roko vodil. Dobesedno cvek za razmišljanje in uporabljanje glave. Rabim navodila. Mislim večina dela ni kot računalnik, da če daš to dobiš to. Včasih je kaj drugače. Je treba razumeti kaj delaš. TO pa pride s časom. Ampak če delaš dobesedno vse po navodilih in ne želiš razumeti potem ne bo nič prišlo!
Sama sem tudi mentorica in se zavedam dejstva, da je uvajanje nove osebe v delo proces, ki traja dlje časa. Je pa dejstvo, da se ob kupu novih informacij v roku cca 2 ali 2,5 meseca v glavi pojavi miselna blokada in je celo najlažje delo izredno težko opraviti. Svetujem vam, da zadevo predihate, premislite kje se je zadeva zataknila in kaj je bil pravi razlog za napako. V času uvajanja vso odgovornost prevzame mentor, ker je on tisti, ki uvaja, uči, stoji za hrbtom ter opazuje. Je pa res, da niso vsi enako hitro učljivi, zato vedno zahtevam, da si zadeve pišejo, označujejo opombe in dodatno sprašujejo. In tudi sama pišem opombe, kaj je bilo rečeno in naučeno in vedno sem na voljo za vprašanja, pa četudi se ponavljajo. Cilj je osebo naučit in jo pripraviti na samostojno delo. V kolikor oseba sledi napotkom, bom vedno stala za njo, če pa si zmišljuje svoja pravila, še vedno stojim za njo, vendar bo končna ocena prilagojena.
Resnično vam svetujem, da si zapisujete, ogromno sprašujte (pametni sprašujejo), delajte si opombe, če se kje pojavi ovira, je ne rešujte sami. Vprašajte, raziščite in najdite odgovor, s tem se boste zaščitili pred nepotrebnimi napakami, hkrati pa bo obojestransko zadovoljstvo večje. Dejstvo je, da se da veliko napak sanirat (ne vsepovsod) in pravočasno preprečit obilo slabe volje. Je pa nekaj, kar sem takoj opazila pri vašem pisanju, da ste napako delno pripisali sebi delno mentorici. To ni opravičilo, da vam ni povedala. Mogoče vam res ni, mogoče je. Še vedno imate jezik in sprašujte, pa četudi jim boste šli na živce. Vaš cilj se je naučiti in delo opravljati samostojno. Verjamem in zaupam pa, da te napake ne boste več naredili. In to je odgovornost. Vse dobro vam želim ?
Niso zastonj rekli: pametni piše, glupi pamti. Jaz sem v svoji karieri uvajala ogromno ljudi, dve tudi zadnje leto. Ena je pisala, risala, delala potem svoje zapiske na računalniku, delala print screene, druga je bila pa tako pametna, da ni nič rabila. Rezultat? Prva dela sto na uro in že uvaja drugo, drugo so pa premestili, ker od nje ni bilo nič. Edino, kar je znala, je bilo to, da tega pa nje nihče ni učil. Zanimivo, mar ne, pa obe naenkrat sta se uvajali.
Sem delala januarja 2 dni v Lj v skladiscu usposabljanje na crno brez pogodbe. In po 2 dneh so strokovno ocenili da ne znam delat pakirat in odpakirat paketov. ???? toliko o usposabljanju ljudi. Mi je zal da sem splih cas zapravljala tam med jugovici da bi vsaj kdo slovensko znal. In temu se rece usposabljanje! Haha
Zabababa, 09.02.2022 ob 21:29
Ja, kupila sem svojo magistrsko.
Ja, saj taki so najhujši, ven mečejo svoje diplome, magistrske, ko je treba pa kaj iznajdljivosti pokazati v praksi, so pa drugi krivi, ker jih ne znajo naučiti…. Jaz bi od tako izobraženega kadra pričakovala, da še on mene kaj nauči, ne pa da po dveh mesecih reče, tega me pa ni naučila…
Napaka in opozorilo naj vam bosta šola za naprej, da boste še bolj pozorni in vprašali tisto, česar ne veste….
Napake boš vedno delala, dokler boš delala, živela. Včasih večje, včasih manjše… kaj češ, tvoj ponos, samozavest, občutek kompetentnosti je ranjen, zato se slabo počutiš. Jz sem menjal že kar nekaj služb in pri vsaki novi, se mi pri delu pojavijo napake pa naj bo na prvi pogled še tako enostavno, sploh na začetku je to normalno, hireo kaj pregledaš, pozabiš, vsekaš mimo. Seveda sodelavci niso zadovoljni 😀 in občutki so bedni… a tako je. Lahko izgubiš tudi službo… pa kaj… Se vsaj rešiš nerazumevajočih sodelavcev in šefov… Vsak z vsaj malo soli v glavi bi moral vedeti, da motiti se je človeško, posebej pa še, če si začetnik. Aja in eni znajo razlagat, drugi ne… tako pač je.
Kdor dela tudi greši…
Forum je zaprt za komentiranje.