Najdi forum

Splash › Forum › Starševski čvek › Kredit namesto najemnine

Kredit namesto najemnine

Sem v najemu, samska (in nameravam ostati), redna plačnica, imam redno in stabilno službo. Ubija me zadeva z najemnino (800 evrov mesečno). V manjše ne morem – če imaš domače živali, so možnosti kar omejene, pa tudi ne morem se voziti v službo z drugega konca Slovenije. Po pravici povedano, mi je denarja kar škoda, vzela bi kredit za kake 25 let in raje vlagala v lastno nepremičnino. Je ta plan sploh izvedljiv – za polog nimam, ker mi vse požre najemnina, bližnjih, ki bi mi lahko priskočili na pomoč, pa tudi ne.

Brez pologa boš zelo težko dobila stanovanjski kredit. Možno je sicer vzeti dva kredita, se pravi stanovanjskega in še enega (precej manj ugodnega) za polog. Ampak moraš imeti kar visoke dohodke za kaj takega (pa še v tem primeru bi šlo težko čez, ker so pogoji kreditiranja vse ostrejši, saj Banka Slovenije vedno znova predpisuje neke minimalne zahteve).

Aja, še to, banke nič ne zanima, da ti redno plačuješ najemnino. So zelo birokratski pri teh stvareh – pogledajo tvoj status (redna služba, s.p., …), tvoje mesečne (uradno zavedene) prihodke v zadnjih 12 mesecih in tako naprej, in kot prvo, morajo številke iti čez te minimalne pogoje Banke Slovenije, kot drugo pa morajo oceniti, da tveganje ni previsoko. Pri tej drugi točki vsaka banka dela malo po svoje, zato poskusi pri večih.

Še nekdo, ki bi bil še srečen, da bi dobil kredit v frankih.

Ne moremo niti približno vedeti ali je izvedljivo ali ne. Premalo podatkov, ne vemo kakšni so prihodki, odhodki…ne vem za kakšen znesek kredita gre oz. ceno stanovanja, lokacijo, velikost itd.

Zame npr. najemniško stanovanje ni opcija, še posebej dolgoročno gledano. Imam še cca 5 let kredita.

Bi bilo bolje da bi v svoje vlagala.

Upam da cimprej kaj primernega dobis. Srecno.?

Saj nekatere banke nudijo gotovino v celoti in ne rabiš pologa za stanovanjskega. Malo se pomujaj z guglom, pol pa do bank. Kolko je izvedljivo, je pa od tvoje place odvisno, kolk si stara, kolk vredno stanovanje bi kupila. Banke vsakega individualno obravnavajo. Zračunaj, kolko te bo obrala samo najemnina brez ostalih stroškov na 25 let. Kalkulatorje za informativne pa tudi najdeš na spletu.  Pol pa primerjaj.

Vsekakor bos morala poiskati stanovanje z manjso najemnino ali poiskati se kaksno delo zraven ali pa novo sluzbo z boljso placo, da bos lahko nasparala vsaj 20%.

Ni izvedljivo.  Mogoče za garsonjero v vukojebini, tebi pa to itak ne bi bilo po meri.   Boš pač večna podnajemnica, v Ljubljani jih je ogromno.       So pa domače živali dodaten problem, ko iščeš najem stanovanja.

A se tu pogovarjamo o Ljubljani, ali o Kranju, Mariboru, Lendavi…..??

ZAKAJ naj bi se zakreditiral in zivel kto v zaporu nasledjih 30 let??
Jaz placujem 1.250 Evrov mesecno za najemnino (plus vse ostale stroske) in mi NE pride na misel,da bi si kaj kupil. Lahko bi in brez nobenega kredita. A zakaj??

Ce ti gre v zivljenju kaj narobe in ne mores vec placevat najemnine,gres na manjse ali celo v kaksno sobo za 100 Ervov na mesec. Ce pa ne mores vec placevat kredita ti banka vse uzame in ce ne krije imas se dolg do konca! A je to zivljenje?

Samo v razvite drazve poglejte; tam je razvit najemniski trg. Slovencki pa samo to kako bi imeli kaj “svojega” in so na 18 mestu po lastniskih nepremicninah.  Zivotarijo zato da lahko placajo kredit. A je to zivljenje?

Pot pod noge in k vsaki banki na pogovor. Vnaprej si pripravi vprašanja, pripravi plačilne liste, poglej po forumih kaj kdo svetuje, sprašuje. Eni se zavarujejo tako, da sklenejo življensko zavarovanje in krijejo kredit s tem zavarovanjem. 800€ najemnine za samsko osebo je grozno veliko. Razmisli o najemu v drugem okolju, tudi če se voziš uro dlje. 800€ ni vredno.

Glede, da si samska in 800 najemnine, sklepam, da imaš ok plačo, ker drugače pač ne moreš plačevat take najemnine.

Pa res nimaš možnosti se kam drugam seliti? Domnevam, da je to LJ? Vsaj malo ven, da dobiš nekaj bolj normalnega in malce našparaš za polog?

Sicer vem, da je zelo težko najti stanovanje za najem, ampak tako astronomsko najemnino si pa ne znam predstavljat, da plačujem.

Ne bi iskala službe kje drugje in se selila tja, kjer so bolj normalne cene?

Predvidevam da nisi samska in imaš otroke. Ker če si pa sama in daješ 800e za najemnino….

Jaz oddajam zgornji del hiše. Ločen vhod. Ogromna terasa. Dve minuti do postajališča trole. Novo oz. prenovljeno stanovanje, 3,5 sobno za tak denar. Živali niso problem. Torej kje točno živiš sama da daješ 800e za stanovanje? V centru ljubljane?

Drugače mislim da banke ne dajejo več 100% kreditov. Jih je izučilo. Lahko pa vzameš potrošnega in hipotekarnega če imaš dovolj visoke dohodke. Ampak trenutno po pravici povedano jaz ne bi kupovala. Ker so cene nenormalne. Imam več nepremičnin, se leta z tem ukvarjam in ni šans da sedaj kaj kupim. Najemnine niso visoke če jih primerjaš z nakupno vrednostjo. Mislim ja so seveda so za slovenske standarde. Ampak stanovanje za 800e najema bi verjetno stalo krepko čez 300k.

Kupiš garsonjero na Obali. Med letom jo oddaš dvema študentoma za 400 eur na mesec plus stroški. To je od oktobra do junija.

Nato jo celo poletje oddajaš turistom, na teden dobiš ene 400 eur. Še zase imaš morje en teden septembra.  Z vso najemnino pokrivaš svoje stroške.

Pojdi od banke do banke in se pozanimaj. Povej jim kako je in boš videla kaj ti bodo ponudili. Je pa bolje, če že imaš nekaj ogledano, da na banki vedo o čem se pogovarjati. Upoštevaj bančne stroške ob najemu kredita, cenitev, notarski stroški – lahko pride tudi do 2000€. Potem ti prodajalec lahko obesi stroške davka in stroški agencije, če bo ta zraven. Tako, da z 0 prihranki ne moreš v nakup. Potrebna bo ara. Ta je ponavadi 10%, ni pa nujno. Zavisi tudi koliko je interesentov za nepremičnino. V dokaj neugodnem obdobju razmišljaš o nakupu. Zdaj je še najlaže dobiti kredit, ustrezna nepremičnina je misija nemogoče. Sama sem bila 8 let v najemu in v prepričanju, da je treba imeti 30% pologa. Pa nikoli šla na banko in vprašala. Pred nekaj leti sem kupila nepremičnino z 5% pologom. Cena nepremičnine pa je noro zrasla. Zame čista zmaga.

Jaz v Ljubljani za enosobno plačujem 500 plus stroške.    Ni šans, da si kdaj kupim svoje stanovanje.   Prihranjenega nimam  skoraj  nič.

Saj nočeš kupiti. Če bi res hotela bi pri takih dohodkih našla način. Stanovanje v ljubljani za samsko osebo dobiš za 400e dovolj kulturno za par let. Daš vsak mesec 400 na stran. V parih letih imaš za polog za majhno stanovanje. Če pa želiš živeti v stanovanju ki je “izven tvoje lige” potem ostani v tem najemu. Ker kot je že ena napisala, stanovanje ki se oddaja za 800e mesečno stane za nakup čez 300k.

Odgovor na objavo uporabnika
Yule, 05.02.2022 ob 09:06

Ni izvedljivo.  Mogoče za garsonjero v vukojebini, tebi pa to itak ne bi bilo po meri.   Boš pač večna podnajemnica, v Ljubljani jih je ogromno.       So pa domače živali dodaten problem, ko iščeš najem stanovanja.

O Ljubljani.

Kolega oddaja garsonjero, pa sploh ne poceni. V enem dnevu ga je klicalo čez sto kandidatov za najemnika…V Ljubljani.   Cene so od 400 evrov navzgor.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close