Slovenija z eno najmilejših protikadilskih zakonodaj!?
Spomnim se leta 2007, ko se je uvedlo prepoved kajenja v vseh notranjih prostorih. Vik in krik gostincev, naša zakonodaja pa ena najstrožjih na svetu.
A veliko učinkov ni imela. Že po 2 letih od uvedbe zakona je bilo število kadilcev spet nazaj. Zavarovalo se je vsaj pasivne kadilce.
V zadnjih 15 letih se tako na tem področju ni več storilo ničesar, razen enotne embalaže zavojčjkov cigaret.
Gostinci so si naštimali gajtre, pa marele pa nadstreške, pa grelce in deke, da so kadilci praktično kot, da so v notranjih prostorih, zračenja pa je bolj malo. Na javnih mestih kjer se kadilci kažejo mladoletnim je še vedno dovoljeno kaditi. Cigarete so svinjsko poceni in dobi se jih na vsakem koraku.
Pri omejevanju kajenja so nas prehitele države kot so Romunija, Italija, Bolgarija, Španija, Ukrajina in celo Rusija ter Turčija. Za nami je le balkan.
Kajenje bi bilo potrebno prepovedati na vseh javnih krajih ne glede na to, če so odprti ter tudi na balkonih in pred vhodih v bloke. Cene cigaret pa nabit na vsaj 10eur po škatlici. Kupovanje čikov pa omejiti na radij ene prodajalne v radiju enega kilometra, kot ima Italija. Ali še bolje na avtomat v katerega moraš pred nakupo vstaviti osebno, da izda čike samo polnoletnim.
Ne dolgo nazaj sem brala intervju od enega zdravnika, ki je rekel da je v enem letu (mislim da je rekel 2020) umrlo več ljudi zaradi nikotina kot pa zaradi covida. Zakaj se ne dela taka panika potem za cigarete? Zskaj smo veliko bolj tolerantni do kadilcev kot necepljenih? Koliko stane zdravljenje kadilcev?
Cene bi se definitivno morale dvignit. Ampak veš, nič manj kadilcev ne bi bilo. Tudi ob vseh drugih ukrepih ne. Kaj meniš kaj bi naredil kadilec takoj, ko bi slišal, da se bodo cene dvignile za 80%? Prižgal bi eno. Enako, če bi obveljalo, da se ne sme več kaditi na nobeni javni površini. Enako, če bi mu diagnosticirali pljučnega raka. Nihče ne kadi, da bi uničeval zdravje ali da bi zapravljal denar. Zato tudi “ne smeš” nehati iz teh razlogov. Potrebne so terapije. Prave. Ne žvečilk, tabletk, obližev. To je brezveze. S tem samo nadaljuješ z zasvojenostjo z nikotinom. Potrebno je “pozdraviti” oprane možgane. Res je vse samo v glavi kot pravijo, ampak žal mnogi ne vedo kaj točno to pomeni. Sama sem nehala po 24 letih. Nikoli si ne bi mislila, da je tako preprosto in neboleče. To pa samo zato, ker nam možgane perejo od ranih let in to na tako zvit način, da tega sploh ne opazimo. Žal kadilci tega ne vedo, ker se o tem ne govori. Govori se samo o boleznih in o smradu. večina jih nikoli ne neha samo zaradi strahu, kako težko bo. Pa ni težko. Ne, če si v pravi miselni naravnanosti. Ne, ko dojameš zakaj kadiš.
Zakaj se ne dela panika? Ne zavedaš se koliko denarja nosijo kadilci tobačni industriji in koliko denarja nosi tobačna industrija državi. Preveč, da bi bilo komu od teh v interesu zmanjšati število kadilcev.
hebalo te kajenje!, 28.01.2022 ob 09:44
Kdaj se bo prepovedal alkohol?!
Nisem se slisala, da bi kadilec zaradi kajenja navadnih cigaret v omami le teh pretepel zeno in otroke ali povzrocil prometno nesreco, medtem ko alkoholiki to redno pocnejo!
NOBENA zasvojenost ni dobrodošla.
vsaka odvisnost je grozljivo škodljiva in zato nedopustna – pa naj bo kajenje, od alkohola ali od igric, čokolade, itd.
ampak je ena bistvena razlika med kajenjem četudi ene cigarete in recimo kozarčkom vinčka, koščkom čokolade… zadnje naštete stvari imajo ob pravilnem doziranju lahko celo pozitivne učinke in ob pravilni in zmerni uporabi – ne ustvarjajo odvisnosti in zato ne škodujejo nikomur!!!!- MEDTEM KO NITI EN SAM ČIK NIMA NOBENE KORISTI ZA NIKOGAR IN ČETUDI JE EN SAM ŠKODUJE TAKO KONZUMATORJU KOT TUDI OKOLICI!
anonima129, 28.01.2022 ob 14:31
vsaka odvisnost je grozljivo škodljiva in zato nedopustna – pa naj bo kajenje, od alkohola ali od igric, čokolade, itd.
ampak je ena bistvena razlika med kajenjem četudi ene cigarete in recimo kozarčkom vinčka, koščkom čokolade… zadnje naštete stvari imajo ob pravilnem doziranju lahko celo pozitivne učinke in ob pravilni in zmerni uporabi – ne ustvarjajo odvisnosti in zato ne škodujejo nikomur!!!!- MEDTEM KO NITI EN SAM ČIK NIMA NOBENE KORISTI ZA NIKOGAR IN ČETUDI JE EN SAM ŠKODUJE TAKO KONZUMATORJU KOT TUDI OKOLICI!
Dejstvo je, da ni “samo enega čika”. To ne obstaja. Če bi bil, ne bi nihče pokadil več kot samo enega.
Ne norite vendar.
Trenutna ureditev tobačne problematike je povsem vredu in uravnotežena, res ne vem zakaj ste eni cepljeni na posodobitve telefonov, računalnikov in zakonodaje, če nekaj dela ne drkaj dokler dela , potem popravljaj, s temi prekletimi popravki in posodobitvami pa si delate samo sranje.
Namesto da se spravljate nad ustrezno zakonodajo se raje spravite prestavljati kavo, cuker, žlice , vilice ,nože , testenine in lonce po kuhinji, bo manj škode narejene. Itak babje norosti, samo da nekaj drka, namesto da bi pustila pri miru če zadeva štima.
V 21. stoletju je državni sovražnik številka 1 postal kadilec. Potrebno ga je odstraniti od povsod, nikjer ni več dobrodošel, kajenje je sramotno, kadilci pa se skrivajo po kuloarjih, ker jih od vsepovsod preganjajo. Še na lastnih balkonih ne smejo kadit.:))
Ni res, da je število kadilcev ostalo isto. Kadilci so večinoma starejši, mulariji se kajenje ne zdi več moderno, zelo malo mladine dejansko kadi. Za razliko od pred 40 leti, ko je imel skoraj vsak 18-letnik čik v gobcu.
Jaz sem tista, ki pokadim en cigaret na dan. Zakaj? Zjutraj ob kavi mi je to ritual, mojih 5 min zase na terasi in to takrat, ko vsi ostali spijo. Pomiri me in mi da zagon za nov dan. Bog vari, da me vidijo že odrasli otroci, če so slučajno na obisku čez vikend, ali pa 16-letnik. Dolge litanije, kako je kajenje škodljivo in kako je brez veze in kako smrdi…
Glede odvisnosti. Vsi smo tako ali drugače odvisni. Samo da so nekatere odvisnosti deklarirane kot pozitivne, druge kot negativne. Ene ženske dobesedno visijo na svojih otrocih, jih pedenajo spredaj in zadaj, kuhajo že odraslim, jih ujčkajo, jim vse naredijo… ker so pač odvisne od tega, da morajo biti koristne nekomu in če ne bodo več, jih ne bodo več potrebovali. Tej odvisnosti se reče materinska ljubezen.:) Pa čeprav postane mladostnik nesposoben karkoli narediti zase. Pa odvisnost od odnosov, ko nekdo ne more biti sam in je raje v slabem odnosu. Pa odvisnost od družbenih omrežij (kar mon je), pa še kar visite tule.
Kaj je par cigaret v primerjavi s temi odvisnostmi? In če si nekdo želi kvariti zdravje, pač njegova odločitev, drugi se pa prenajedajo, tretji ukvarjajo s športom, ki jim prinese degenerativne spremembe, četrti se nič ne gibljejo, peti preveč pijejo, šesti se obsedeno ukvarjajo z zdravo prehrano in tehtajo vsak grižljaj, sedmi so odvisni od fitnesa, raznih praškov, beljakovinskih dodatkov, steroidov itd..
Konec koncev življenje brez čisto vseh odvisnosti pravzaprav ne obstaja. Daje smisel obstoju, tako se lažje pretolčemo skozi življenje.
jah jah, 29.01.2022 ob 12:02
V 21. stoletju je državni sovražnik številka 1 postal kadilec. Potrebno ga je odstraniti od povsod, nikjer ni več dobrodošel, kajenje je sramotno, kadilci pa se skrivajo po kuloarjih, ker jih od vsepovsod preganjajo. Še na lastnih balkonih ne smejo kadit.:))
Ni res, da je število kadilcev ostalo isto. Kadilci so večinoma starejši, mulariji se kajenje ne zdi več moderno, zelo malo mladine dejansko kadi. Za razliko od pred 40 leti, ko je imel skoraj vsak 18-letnik čik v gobcu.
Jaz sem tista, ki pokadim en cigaret na dan. Zakaj? Zjutraj ob kavi mi je to ritual, mojih 5 min zase na terasi in to takrat, ko vsi ostali spijo. Pomiri me in mi da zagon za nov dan. Bog vari, da me vidijo že odrasli otroci, če so slučajno na obisku čez vikend, ali pa 16-letnik. Dolge litanije, kako je kajenje škodljivo in kako je brez veze in kako smrdi…
Glede odvisnosti. Vsi smo tako ali drugače odvisni. Samo da so nekatere odvisnosti deklarirane kot pozitivne, druge kot negativne. Ene ženske dobesedno visijo na svojih otrocih, jih pedenajo spredaj in zadaj, kuhajo že odraslim, jih ujčkajo, jim vse naredijo… ker so pač odvisne od tega, da morajo biti koristne nekomu in če ne bodo več, jih ne bodo več potrebovali. Tej odvisnosti se reče materinska ljubezen.:) Pa čeprav postane mladostnik nesposoben karkoli narediti zase. Pa odvisnost od odnosov, ko nekdo ne more biti sam in je raje v slabem odnosu. Pa odvisnost od družbenih omrežij (kar mon je), pa še kar visite tule.
Kaj je par cigaret v primerjavi s temi odvisnostmi? In če si nekdo želi kvariti zdravje, pač njegova odločitev, drugi se pa prenajedajo, tretji ukvarjajo s športom, ki jim prinese degenerativne spremembe, četrti se nič ne gibljejo, peti preveč pijejo, šesti se obsedeno ukvarjajo z zdravo prehrano in tehtajo vsak grižljaj, sedmi so odvisni od fitnesa, raznih praškov, beljakovinskih dodatkov, steroidov itd..
Konec koncev življenje brez čisto vseh odvisnosti pravzaprav ne obstaja. Daje smisel obstoju, tako se lažje pretolčemo skozi življenje.
Še kako res. Jaz sem odvisna od kuhe, peke in kar je še tega. Non stop iščem nove recepte, preizkušam zadeve, pri nas je vsa razširjena družina na večerjah, ob praznikih… ampak mene to razveseljuje. Po drugi strani zanemarjam pospravljanja, čiščenja… velikokrat je razmetano, ampak pospravljati se mi ne ljubi. Večkrat rečem, da bom šla na sprehod, ven na zrak, pa me vedno znova pritegne nek nov recept, ne morem ven, ker ne bo časa, da bi potem tisto skuhala, spekla… tako zanemarjam svoje zdravje. Saj se tega zavedam, ampak ne morem pomagat…Dejansko je odvisnosti veliko in po moje bi čisto vsak, če se poglobi, lahko našel svojo.
Če smo že iskreni glede svojih odvisnosti, evo jaz sem odvisna od potovanj. Živim za načrtovanja potovanj v lastni izvedbi in potem ogled vseh teh krajev in različnih kultur vsaj dvakrat na leto. Zdaj med kovidom, ko se ni dalo nikamor, sem dobesedno norela. Med prvimi sem se šla cepit, priznam, da samo zato, da bi lahko potovala. Vem, obračate z očmi, ampak tako je. Imam vsaj 10 različnih itinerarjev o obiskih raznih krajev, komaj čakam, da gremo v feb. v Egipt na križarjenje po Nilu. Vsaj upam, da se bo dalo.
Forum je zaprt za komentiranje.