ara – vrnitev ter odstop od nakupa
Kupiti sem želel avto, grem na ogled, a bil avto zaparkiran. Tako smo ga ogledali na hitro, vžgali, vizualno…Skratka – bil v redu na oko. En del manjkal na avtu, in prodajalec pove, da ta del ni drag in da zato ceno ne misli spustiti. OK, verjamem na besedo (ja, ne mi nabijati, se že tako sekiram). In po pregledu po prometni ter številkah zadeva ni tako poceni, kot je prodajalec trdil. Ok, star avto, jasno ima napake, a ta del ne stane 20€ kot trdil prodajalec, temveč je cena manjkajočega dela dodatnih 150€, kar pa ni malo. Ko prosim prodajalca da pač spusti ceno za ta del (kar mu dokažem, kakšna je cena!) prodajalec ne želi vrniti are, niti odstopiti od pogodbe, jaz pa ne želim kupiti po dogovorjeni ceni, ker me potem z nakupom dela pride predrago. Kaj storiti v tem primeru – mi mora vrniti aro za zavajanje ali kako? A bi moral vsaj za ta del spustiti ceno? Zdaj ali je vedel ceno dela ali ne – to bo tako tajil, tudi če je vedel znesek. Kakšne so kaj pravice? V ponedeljek se dobiva sicer, a mislim da bova vsak na svojem koncu brega, kot je že sedaj po telefonu videti. ne gre se za odstop ker ne želim, a ne želim preplačati, ker je del predrag, prodajalec pa skozi trdi, da to ni res. Da je cenejši. Niti ne želi potem sam nabaviti. In ne spustiti ceno – je rekel da sem vedel da del manjka in da zdaj moram kupiti kot sva se dogovorila. Kot rečeno – kupim, a ker je del predrag naj za ta del spusti ceno – seveda ne želi. Samo kasiral bi cifro
Nisi v dobri poziciji. Ne poveš, kolikšna je bila ara. Če ni bila prevelika pozabi na ta denar. Med vama energije ne delujejo, zato boš z morebitnim nakupom v še večji izgubi. Če pa meniš, da je tistih 150 eur vredno še vložiti v avto, potem pa ok. Jaz sem imela podoben primer in ker nisem hotela pustiti are, sem zadevo kupila. Zdaj šele imam probleme s to stvarjo. Težko boš kaj dosegel s tem, da te je zavajal. Lahko pa probaš na inšpekciji. Pokliči jih, naj ti povedo če imaš kaj šans.
Bistveno je kaj si dal, oz kaj imaš na potrdilu; Aro ali predplačilo?
To ni enako in tudi namen ni enak. Če je bilo predplačilo enostavno zahtevaš nazaj, vzameš in greš. Če je bila res ara… je čisto druga zgodba.
Tule imaš razloženo:
https://www.slonep.net/vodic/pravni-nasveti/ara-in-predplacilo
rok-1, 22.01.2022 ob 16:36
Bistveno je kaj si dal, oz kaj imaš na potrdilu; Aro ali predplačilo?
To ni enako in tudi namen ni enak. Če je bilo predplačilo enostavno zahtevaš nazaj, vzameš in greš. Če je bila res ara… je čisto druga zgodba.
Tule imaš razloženo:
https://www.slonep.net/vodic/pravni-nasveti/ara-in-predplacilo
ara oz avans piše na papirju, potem v tekstu pa da je ara in znesek je skoraj 20 % celotne vrednosti. Ker namen z moje strani bil res pošten. Drugače bi se dalo 20€ in ko ga jebe naprej
Čakaj, kupuješ avto in ne greš na poskusno vožnjo? Ne preveriš detaljev. Zunaj in notri. Kar tako daš aro? Ne saj ti ne nabija, ker se že sekira.
Avto ni v voznem stanju in odstopaš od pogodbe in zahtevaš vračilo are.
Kar napiši in povej, da gre na inšpekcijo. Kot drugo, če je že zunaj krš, je notri se hujši krš.
Ni krš, ampak enega dela ni, ne spremeni funkcionalnosti, ni pa izgled ok, so ga pa zavrgli – del mislim. In ker je res vidno, povprašam in mi pač reče da je tole potrošna roba, poceni. In seveda – nasedem. Ko pa grem še isti dan preverit vidim, da je prokleto drago. Kličem ga – ne, ni res, trdi. Da je je poceni, kot je rekel. Pravim da pol naj nabavi če je – ne, to pa ne! Tako da… Če osebno ne dorečeva glede tega, zahtevam aro nazaj, zaradi natega. Grem pa itak še na poskusno vožnjo, tako da….bom pa v tej smeri, če se ne da normalno zmenit. Bo pač meno osebno mašina naenkrat čudno piskala, kar me odvrne od nakupa.
Problem je, ker se z vplačano aro zavezuješ, da boš kupil. Ne vem, če se lahko nakupu na preprost način izogneš. Mislim, lahko ne kupiš, ampak bo prodajalec obdržal vplačan znesek. Se ti splača delati dramo zaradi dela, ki stane 150 EUR? Bolj se mi zdi problem, da si šel v ta nakup brez testne vožnje.
Forum je zaprt za komentiranje.