Šola – testi
Ne vem ali se samo na naši šoli dogaja, da učitelji očitno iščejo samo neznanje otrok, namesto, da bi delali v smeri, da jih vzpodbujajo in, da učenci dobijo čim več splošnega znanja. Hčerka hodi v 7.razred, testi pri predmetih tako težki, da jih ne zmorejo niti najboljši učenci. Ni petic, tu pa tam kakšna štirica ostalo pa 3,2 ali 1. Testi so tudi za moje pojme preobsežni in predolgi, saj obsegajo štiri strani, ki jih je treba napisat (od tega zelo malo nalog za obkrožiti ali podčrtati, mogoče 1 ali 2). Hčerka se uči, ocene pa 3 včasih celo 2. Po drugi strani pa pravijo, da učenci konec osnovne šole ne znajo brati in so pol pismeni. Nasploh je v razredu uspeh zelo padel. A se na drugih šolah tudi tako dela, dogaja?
ne vem za vas, mogoče je na splošno slabši razred, ampak lani v sedmem razredu pri mojem otroku je bila poplava petic in dobrih ocen,sploh spraševanje..(mogoče tudi zaradi šolanja na daljavo) No zdaj v osmem se vidi kako in kaj, pri testu so recimo samo 3,4 petke in to je to..Seveda tudi enice in tako je prav. Tako je bilo tudi pri nas 30 let nazaj.
Je pa res, da testi so kar obsežni, ampak tisti, ki znajo, so bolj sposobni, jim uspe in pišejo 5. Ostali so pač sposobni za 4, 3 ali manj, nič ni tu narobe.
Naše OŠ so narejene tako, da otroci šolo zasovražijo. Redki so učitelji, ki otrokom šolo naredijo zanimivo in se otroci potem veselijo njihovih ur. Moj sin je v OŠ dobesedno hiral. Ker je imel velik splošnega znanja, šolski dril mu ni sedel, jezika pa tudi ni šparal v temah, kjer je imel znanja še in še več, je bil moteč faktor. Posledično slabe ocene, ker se mu je zdelo brez veze vse in tako je komaj prilezel na želeno gimnazijo, kjer pa cveti. Je med boljšimi v letniku, sodeluje na vseh tekmovanjih in drugih ekstra dogodkih, ki jih šola organizira, skratka ful se mu dogaja.
Še vedno se ne uči, ker pravi da 4 dobi BP, za 5 bi pa moral vložit preveč dragocenega časa in smo vsi zadovolni. Jaz sem mu v OŠ vedno govorila, da tekom šolanja prej kot slej vsak otrok pride do točke, kjer mu postane šola OK. Tisti, ki v OŠ dobro peljejo zaradi privilegijev fino nasrkajo kasneje, ostali pa se kasneje najdejo nekje. Zdej mi večkrat reče da sem imela prav.Ne moreš spremenit sistema, lahko pa otroku pomagaš da lažje prebrodi osnovnošolsko obdobje.
mamka007, 20.01.2022 ob 12:17
Ne vem ali se samo na naši šoli dogaja, da učitelji očitno iščejo samo neznanje otrok, namesto, da bi delali v smeri, da jih vzpodbujajo in, da učenci dobijo čim več splošnega znanja. Hčerka hodi v 7.razred, testi pri predmetih tako težki, da jih ne zmorejo niti najboljši učenci. Ni petic, tu pa tam kakšna štirica ostalo pa 3,2 ali 1. Testi so tudi za moje pojme preobsežni in predolgi, saj obsegajo štiri strani, ki jih je treba napisat (od tega zelo malo nalog za obkrožiti ali podčrtati, mogoče 1 ali 2). Hčerka se uči, ocene pa 3 včasih celo 2. Po drugi strani pa pravijo, da učenci konec osnovne šole ne znajo brati in so pol pismeni. Nasploh je v razredu uspeh zelo padel. A se na drugih šolah tudi tako dela, dogaja?
Ti povem, tale šolski sistem je podenj od podnja. V drugem razredu se učijo kako napisati prošnjo, pa kup enih brezveznih stvari za katere ni potrebe, da jih pri 7ih letih že vedo. Preveč balasta, preveč zahtevajo pa otroci največkrat sploh še ne razumejo snovi, pa se morajo napiflati. Nima veze ali sploh vedo za kaj gre, važno da znajo na pamet. Imam tri otroke v 2, 4 in 6 razredu. Katastrofa od šolskega sistema, kakšne vse brezvezne in nepomembne stvari se učijo. Sama sem bila skoz odličnakinja in se nikoli nisem toliko učila in delala za šolo kot to sedaj zahteva sistem. Za bruhat je tole šolstvo.
Ja. Noro je.
Cveki tudi od prej boljših učencev tudi pri nas.
Neuspeh učencev je NEUSPEH UCITELJEV! pa ne me napasti! Ne mislim, da učencem talajo dobre ocene ampak da morda drugače pristopijo k sprasevanju. Prilagodijo koliko so učencem dali znanja v tej covid noriji. Vsi se lovimo, starši, učenci in učitelji. Oni so pedagogi in podajanje snovi kakorkoli je njihovo delo.
Za kozlat, 20.01.2022 ob 13:16
Ti povem, tale šolski sistem je podenj od podnja. V drugem razredu se učijo kako napisati prošnjo, pa kup enih brezveznih stvari za katere ni potrebe, da jih pri 7ih letih že vedo. Preveč balasta, preveč zahtevajo pa otroci največkrat sploh še ne razumejo snovi, pa se morajo napiflati. Nima veze ali sploh vedo za kaj gre, važno da znajo na pamet. Imam tri otroke v 2, 4 in 6 razredu. Katastrofa od šolskega sistema, kakšne vse brezvezne in nepomembne stvari se učijo. Sama sem bila skoz odličnakinja in se nikoli nisem toliko učila in delala za šolo kot to sedaj zahteva sistem. Za bruhat je tole šolstvo.
imam otroka v tretjem, pa tudi v osmem, pa ni panike. Točno vem, kaj so delali v drugem itd, očitno je različno od šole do šole. Je pa res, da enim MAMAM je kar vse preveč..
Testi so povsod po 4 strani, še v nižjih razredih. Mularija se je pač razvadila, da dobi petico, ko se je doma učila eno uro in pove tistih par napisanih dejstev. NI TO ZNANJE ZA PET!! Tudi če čisto vse zna, kar je v zvezku zapisano in to ponovi, je to trojka, ker gre za navadno učenje na pamet, za reprodukcijo. Štirica in petica so za dejansko razumevanje, povezovanje določenega znanja z drugimi predmeti, uporabo tega znanja, itd.
Če ste gledali kakšne raziskave, Slovenija je na vrhu držav, kjer otroci za šolo popoldan (učenje, domače naloge) porabijo najmanj časa. Čisto na vrhu!
In ja, v razredu sta eden ali dva, ki jim ni treba delati nič doma in imajo štirice in petice, potem jih je enih pet, ki imajo štirice in kako petico, ampak fajn delajo, največ je takih, ki večinoma luftajo (učenje kak dan samo pred ocenjevanjem) in imajo temu primerne ocene, eni trije, ki nikakor ne zmorejo, tudi če se fajn učijo, pa enih par, ki z veliko učenja dosežejo tiste dvojke ali trojke. Pa še vse vmes.
Ne, učitelji ne iščejo neznanja, daleč od tega, pač tvoj otrok ima določene sposobnosti, ki niso take, kot meniš, da so.
ma ja no, 20.01.2022 ob 13:25
Testi so povsod po 4 strani, še v nižjih razredih. Mularija se je pač razvadila, da dobi petico, ko se je doma učila eno uro in pove tistih par napisanih dejstev. NI TO ZNANJE ZA PET!! Tudi če čisto vse zna, kar je v zvezku zapisano in to ponovi, je to trojka, ker gre za navadno učenje na pamet, za reprodukcijo. Štirica in petica so za dejansko razumevanje, povezovanje določenega znanja z drugimi predmeti, uporabo tega znanja, itd.
Če ste gledali kakšne raziskave, Slovenija je na vrhu držav, kjer otroci za šolo popoldan (učenje, domače naloge) porabijo najmanj časa. Čisto na vrhu!
In ja, v razredu sta eden ali dva, ki jim ni treba delati nič doma in imajo štirice in petice, potem jih je enih pet, ki imajo štirice in kako petico, ampak fajn delajo, največ je takih, ki večinoma luftajo (učenje kak dan samo pred ocenjevanjem) in imajo temu primerne ocene, eni trije, ki nikakor ne zmorejo, tudi če se fajn učijo, pa enih par, ki z veliko učenja dosežejo tiste dvojke ali trojke. Pa še vse vmes.
Ne, učitelji ne iščejo neznanja, daleč od tega, pač tvoj otrok ima določene sposobnosti, ki niso take, kot meniš, da so.
točno tako kot si napisala!
Imam prijateljico učiteljico. Vse, česar se mi starši bojimo, vse je res. Če se pritožiš, ti ga vzame na piko. Če se otrok pritoži, nasrka. Pravi “hvala bogu za delovne zvezke, ker sami delajo, da meni ni treba”. V zvezek napišejo naslov, pol pa morajo doma s starši predelovati snov. Na živce ji grejo piflarke, k skoz roko gor tišijo, iz dna duše sovraži lene in nesramne, njih konstantno pod*ebava. V glavnem, jaz sem ji svetovala, da zamenja službo, ker ni to za njo in bogi otroci. Še sreča, da ni učiteljica mojim otrokom, ker bi jo zadavila.
Ja, OŠ predelujejo snov gimnazije. Sama vem, ker sem obiskovala gimnazijo in bila uspešna. Vem, da smo šele v gimnaziji spoznavali stvari, ki jih zdaj v 5., 6., 7…. noro. In pol, da se najde še en pritegnjen učitelj in še bolj nora ravnateljica oz. ravnatelj, ki vse to podpira ali pa celo zahteva…. bogi otroci in še bolj ubogi starši.
Na razred je samo en ali dva otroka, ki jima res gre brez težav, vsi ostali imajo težave. In to nikogar ne briga.
Imam otroka v 7. in 4. razredu. Prava norišnica. Ocene samo dežujejo, že 4x so pisal matematiko, 3x DKE halooo?!?!? Norišnica! Kaj lahko pol mi starši naredimo?
ŠOLA DANES, 20.01.2022 ob 13:37
Imam prijateljico učiteljico. Vse, česar se mi starši bojimo, vse je res. Če se pritožiš, ti ga vzame na piko. Če se otrok pritoži, nasrka. Pravi “hvala bogu za delovne zvezke, ker sami delajo, da meni ni treba”. V zvezek napišejo naslov, pol pa morajo doma s starši predelovati snov. Na živce ji grejo piflarke, k skoz roko gor tišijo, iz dna duše sovraži lene in nesramne, njih konstantno pod*ebava. V glavnem, jaz sem ji svetovala, da zamenja službo, ker ni to za njo in bogi otroci. Še sreča, da ni učiteljica mojim otrokom, ker bi jo zadavila.
Ja, OŠ predelujejo snov gimnazije. Sama vem, ker sem obiskovala gimnazijo in bila uspešna. Vem, da smo šele v gimnaziji spoznavali stvari, ki jih zdaj v 5., 6., 7…. noro. In pol, da se najde še en pritegnjen učitelj in še bolj nora ravnateljica oz. ravnatelj, ki vse to podpira ali pa celo zahteva…. bogi otroci in še bolj ubogi starši.
Na razred je samo en ali dva otroka, ki jima res gre brez težav, vsi ostali imajo težave. In to nikogar ne briga.
Imam otroka v 7. in 4. razredu. Prava norišnica. Ocene samo dežujejo, že 4x so pisal matematiko, 3x DKE halooo?!?!? Norišnica! Kaj lahko pol mi starši naredimo?
Kaj je za tebe problem?? A ce nima petk? Jah ocitno sta samo dva sposobna za pet, ostali pa zlata sredina.. V cem je tvoj problem?
Kar se tice uciteljic, se strinjam, nekatere enostavno ne bi smele ucit.
Sprejeti otroka takega kot je, vsak je individum, šolski sistem pa določene zavira že v štartu…tudi mi slabe izkušnje v osnovni šoli, komaj čakali , da zaključi, se je vleklo in vleklo….pa nabiranje točk za v srednjo…samo rečem vam , spodbujajte svoje otroke , zmorejo, naj šolska ocena ne bo merilo- ljubezen mora biti brezpogojna- ne glede na ocene. In verjemite v njih, vse enkrat mine, tudi osnovka bo…potem pa nekateri prav zacvetijo in se najdejo v srednji…vsak ima svojo pot razvoja in napredka…in enkrat gor, drugič dol- kot v življenju…ena snov bolj leži, druga manj…tako, da vsem , ki ste še vpeti v šolo želim, da vztrajajte, otroci naj si naredijo načrt dela, organizacija je pomembna, miselni vzorci, zapiski, prebrat o temi z neta…itd . In ko končajo , naj imajo prosto, počnejo kar želijo, ni vse šola.
Šolska ocena ne določa vrednosti otroka , vsak pripada brezpogojno ! Radi jih imejte ali z petkami ali cveki. Vse je samo faza, ki mine in se obrne- pogumno naprej. Vsak ima dobro področje ne katerem zasije prej ali slej .
Iz resničnega primera:
nek učenec je veljal doma pri starših in v šoli pred učiteljem za najslabšega matematika in je že mislil, da je tako pač ” božja volja “. Dobival je same slabe ocene. Nekega dne pa je naključje hotelo, da nobeden v razredu ni znal rešiti naloge, ki jo je učitelj napisal na tablo. Učenec se je zjezil, skočil pokonci in rekel, da ima rešitev. Ves razred se mu je smejal. On pa je jezen skočil k tabli in napisal rešitev. Od takrat naprej je bil najboljši matematik v razredu.
Nikoli ne odnehat !
Moj otrok je v 8 razredu in tudi on ima teste dolge štiri strani. Mislim, da bi bilo dobro, da bi poleg doseženih točk in ocene posameznika, na testu pisala tudi povprečna ocena razreda. Tako bi učitelj in razred videl, kako razumljivo jim je učitelj podal snov. Če bi bila ocena 3, je učitelj opravil svoje delo, če bi bila pa pod 3, pa jim je učitelj dal pretežek test glede na njegovo razlago.
zakaj?, 21.01.2022 ob 08:02
Zakaj pa DKE 3x? To je ena ura na teden, torej je ena ocena dovolj. Pri nas je vedno enkrat v ocenjevalnem obdobju vprašala, na koncu dve oceni je to bilo to.
Pri nas je podobno. V decembru je bilo 3x tedensko ocenjevanje, 2x tedensko preverjanje. To so veliki psihični pritiski za otroke. Kar nekaj nas manevrira tako da otroka za kakšno ocenjevanje pusti doma. Neodvisno ali gre za odločnjaka ali dobrega. Se sploh ne čudim da ima toliko otrok psihične težave.
Veliko učiteljev je takih da vidijo samo sebe in svoj predmet. Cilj jim je da dosegajo učni načrt in to je to. Tako funkcionirajo tudi vodstva šol in ministrstvo. Gnilo do konca.
Neprijavljena, 21.01.2022 ob 09:21
Pri nas je podobno. V decembru je bilo 3x tedensko ocenjevanje, 2x tedensko preverjanje. To so veliki psihični pritiski za otroke. Kar nekaj nas manevrira tako da otroka za kakšno ocenjevanje pusti doma. Neodvisno ali gre za odločnjaka ali dobrega. Se sploh ne čudim da ima toliko otrok psihične težave.
Veliko učiteljev je takih da vidijo samo sebe in svoj predmet. Cilj jim je da dosegajo učni načrt in to je to. Tako funkcionirajo tudi vodstva šol in ministrstvo. Gnilo do konca.
Vprašala sem zakaj so pri DKE tri ocene.
Saj ostalo pa je povsod tako. Pri nas celo čakajo bolj na zadnje tedne. Ta teden ima 2 projekta za oceno plus 2 testa. En test je še prihodnji teden in pa en projekt. Pred tem pa tudi 2-3 testi na teden plus ustno ocenjevanje plus govorni nastopi plus izdelki. September in oktober pa sta bila fraj. Raje bi prej začeli.
zakaj?, 21.01.2022 ob 10:20
Vprašala sem zakaj so pri DKE tri ocene.
Saj ostalo pa je povsod tako. Pri nas celo čakajo bolj na zadnje tedne. Ta teden ima 2 projekta za oceno plus 2 testa. En test je še prihodnji teden in pa en projekt. Pred tem pa tudi 2-3 testi na teden plus ustno ocenjevanje plus govorni nastopi plus izdelki. September in oktober pa sta bila fraj. Raje bi prej začeli.
Zato ker se učitelju oz. učiteljici predmet zdi nadvse pomemben. Pri nas imata oba pri DKE 2 oceni, pri ostalih predmetih po večinoma pa po 3. Mislim da ima ta velik samo pri fiziki in kemiji po 2 oceni. Oba sta že dosegla minimalno število ocen, ki jih določa ministrstvo. Komu na čast?
Sem pred leti kritizirala starše najboljšega učenca v razredu, ker sta otroku opravičevala manjkanje v dnevih ocenjevanjo. Otrok se je pripravil 2x letno, dobil 5 in bil odličnjak. Dejansko pa sploh nista neumna, saj v naših šolah štejejo samo ocene, znanje je čisto nepomembna stvar.
Forum je zaprt za komentiranje.