Zna kdo rusko?
Če znaš razmišljati je enostavna. Slovnica je podobna slovenski pa vse osnovne besede so skorajda iste. Pazi se pa lažnih prijateljev, torej besed, ki so enake vendar imajo popolnoma drugačen pomen. Npr. v francoščini lahko takoj skoraj gotovo sklepaš o neznani besedi, če je podobno angleški, če znaš angleško. Težje pa rusko in slovensko po marsikateri besedi. Se pa splača. Pa rabiš še malo pisano in veliko pisano cirilico, ker se z njima piše.
Ja, ti lažni prijatelji znajo biti zanimivi :). Recimo gift angleško je darilo, nemško pa strup :).
Rusko bi rada toliko znala, da bi se za silo sporazumevala, recimo nekje A2 nivo. Domnevam, da je ruščina uporabna tudi na Poljskem, Češkem, Slovaški..? Da verjetno starejše generacije še razumejo rusko?
Pisane cirilice pa ne znam. Za silo znam brati tiskano cirilico, ampak srbsko. Nekaj črk v ruščini vem, da je dodatnih. Pisati pa sploh ne znam.
Motiš se, 18.01.2022 ob 20:07
Ruščina je v vzhodnih državah silno osovražena. Razen v Belorusiji.
Delam v turizmu. Precej vzhodnoevropskih gostov. Res večina sovraži rusko, a vendar jo znajo, razumejo. To starejše generacije. Presenečena sem bila, da so mi Avstrijici začeli govoriti rusko. Sem vprašala kako to pa so rekli, da so se morali cca 10 let po vojni učiti. To vzhodni del. Zanimivo mi je bilo, da še vedno znajo.
Od Madžarov sem pogsoto slišala odpor do kraja in da ne razumejo. Kar se pa Slovanov tiče pa tudi, da je niso marali, vendar pa jo govorijo in razumejo.
Uči se resen jezik, 18.01.2022 ob 20:12
Izpili Angleščino, nato nadaljuj z Nemščino, Francoščino, Italijanščino…. Skratka en resen jezik, ne pa rusko s katerim si nimaš kaj za pomagat.
Hja, imamo veliko ruskih gostov. Tako, da bi mi prav prišla. Nemško in angleško pa itak moram znati.
ruščina, 18.01.2022 ob 20:04
Ja, ti lažni prijatelji znajo biti zanimivi :). Recimo gift angleško je darilo, nemško pa strup :).
Rusko bi rada toliko znala, da bi se za silo sporazumevala, recimo nekje A2 nivo. Domnevam, da je ruščina uporabna tudi na Poljskem, Češkem, Slovaški..? Da verjetno starejše generacije še razumejo rusko?
Pisane cirilice pa ne znam. Za silo znam brati tiskano cirilico, ampak srbsko. Nekaj črk v ruščini vem, da je dodatnih. Pisati pa sploh ne znam.
s Poljaki in Slovaki se skoraj lažje sporazumevaš v slovenščini. če se obe strani npr. prilagodita – počasnejši govor, izbira bolj osnovnega besedišča.
Ahmoski, 18.01.2022 ob 20:07
Gledam filme brez podnapisov, ne razumem 100%. Ucila sem se max 100ur,ostalo pa sama z gledanjem risank, filmov. Rada imam jezike in mi nikoli niso delali tezav. Ampak smo razlicni. Tok za malo orientacije
Hvala. Jaz bi rabila malce več :), sem bolj trda za jezike. Je pa fajn takole malce za orientacijo. Pa za nek a2 nivo, tudi verjetno ni tako težko. Vsaj za neko osnovno komunikacijo.
Forum je zaprt za komentiranje.