Nejesc otrok
Leeleenrpr, 16.01.2022 ob 20:37
Ja, pri prvem. Zelo, zelo dolgo smo pasirali in raznorazne juhe kuhali.
A tvoj pasiranega tudi ne je, a so samo koščki problem?
Pasirano jé normalno. Ze kot dojencek ni imel navade igrac tiscati v usta kaj sele hrano.
Kako ste resili tezavo?
Tudi jaz sem mislila, da živi od zraka. Vse naokoli, le v usta je zašlo bolj malo. Pa tako sem se trudila s pravilno prehrano. Sicer ni bil ravno debelušček, a na vseh pregledih v mejah normale.
Je pa nadoknadil v najstniških letih in tudi kasneje, ko je jedel kot termit. Hladilnik je bil kar naprej prazen, kuhali smo v velikih loncih.
Če pasirano je normalno, potem ni neješč, ampak ne mara/zna gristi. Praviš, da nikoli ni imel razvojne faze roka-usta? To je res malo čudno. Je na sistematiki imel tisti test, ko mu zdravnica ponudi rozino in jo mora prijeti s pincetnim prijemom in nesti v usta? Poznam samo enega otroka, ki kot dojenček ni dajal stvari v usta, danes ima diagnozo aspergerjev sindrom.
janosej, 16.01.2022 ob 22:07
Če pasirano je normalno, potem ni neješč, ampak ne mara/zna gristi. Praviš, da nikoli ni imel razvojne faze roka-usta? To je res malo čudno. Je na sistematiki imel tisti test, ko mu zdravnica ponudi rozino in jo mora prijeti s pincetnim prijemom in nesti v usta? Poznam samo enega otroka, ki kot dojenček ni dajal stvari v usta, danes ima diagnozo aspergerjev sindrom.
So dojenčki, ki ne dajejo stvari v usta – tudi moja hčerka je bila taka, nikoli ni dala nobene igrače, kamenčka, česarkoli v usta, razen hrane. Slednjo pa tako ali tako na začetku v usta dajemo starši z žličko in moja hčerka na primer še danes raje je z žličko ali vilčko kot z roko, je pač bolj taka fina gospodična 🙂
Avtoričin sinko pa očitno ne zna gristi, ne da ne daje hrane v usta. Kot pravi avtorica, jo da v usta, a potem izpljune, ker jo dojema kot tujek. Enostavno se še ni naučil, da je hrana lahko tudi v taki obliki, ampak sčasoma se bo navadil, brez skrbi. Mogoče poskušajte najprej s hrano, ki je ni treba gristi in ki mu je všeč: borovnica, kakšno zelo mehko pecivo, jogurt, ki ima notri koščke sadja, juha z drobnimi testeninami. Lahko mu tudi pokažete banano in to, kako se jo z rokami ali vilico spešta, da vidi, da gre za isto stvar in naj poskusi banano v obeh oblikah. Morda poskusite tudi s piškoti in mu pokažete, kako jih lahko pomaka v toplo mleko ali čaj, da se nekoliko zmehčajo. Predvsem pa naj vidi, kako drugi jejo hrano in jo nosijo v usta, uživajo v njej, govorijo mmmm in podobno.
Predvsem pa naj te ne skrbi, edino to ga nauči, da se hrane ne meče na tla. Če mu ni všeč, naj jo pusti na krožniku ali izpljune v robček, brisačko, nikakor pa ne kar na mizo ali na tla.
Forum je zaprt za komentiranje.