Najdi forum

Splash › Forum › Starševski čvek › Hitri testi

Hitri testi

Prosim, če mi lahko kdo razloži kako je lahko hitri test pozitiven in se kasneje izkaže, da nisi okužen. Kako ti lahko test pokaže nekaj česar nimaš ? Razumem, da test zataji in je lahko lažno negativen, ni mi pa jasno kako je lahko lažno pozitiven.

Odgovor na objavo uporabnika
skeptika, 10.01.2022 ob 09:41

Prosim, če mi lahko kdo razloži kako je lahko hitri test pozitiven in se kasneje izkaže, da nisi okužen. Kako ti lahko test pokaže nekaj česar nimaš ? Razumem, da test zataji in je lahko lažno negativen, ni mi pa jasno kako je lahko lažno pozitiven.

Hitri testi delujejo na podlagi zaznavanja beljakovine torej antigena in na sam rezultat lahko vpliva marsikaj od tega da kapneš preveč teločine itd. Pa tudi kakovost testa mora bit res dobra. Tako da je čist mogoče da je test poz. četudi ni. Črta se lahko vseeno obarva četudi ni zaznala beljakovine, lahko zaradi spremembe ph ali kaj druga.

Najbolj so pa točni PCR testi, tukaj pa niti ni mogoče da je lažno pozitiven ali lažno negativen test.

Hmm945, 10.01.2022 ob 09:50

Hitri testi delujejo na podlagi zaznavanja beljakovine torej antigena in na sam rezultat lahko vpliva marsikaj od tega da kapneš preveč teločine itd. Pa tudi kakovost testa mora bit res dobra. Tako da je čist mogoče da je test poz. četudi ni. Črta se lahko vseeno obarva četudi ni zaznala beljakovine, lahko zaradi spremembe ph ali kaj druga.

Najbolj so pa točni PCR testi, tukaj pa niti ni mogoče da je lažno pozitiven ali lažno negativen test.

Hvala za razlago. Res mi ni bilo jasno kako je to mogoče.

Tudi PCR je lahko lažno negativen. Poleg tega določeni populaciji nikoli ne bo pokazal pozitivnosti. Le poišči, ker vse najdeš na spletu.

Problem je, da hitri test prva dva do tri dni ne kaže, da si okužen, ker še nisi razvil dovolj antigena (?). In hodiš naokoli prepričan da si ok, si pa ravno takrat najbolj kužen. Tega skoraj nihče ne ve!!! Hitri test okužbo pokaže z zamikom.

Ne zavajaj ljudi glede PCR testov! Pri cepljenih so najmanj zanesljivi oboji.

PCR pa ima samo 70% zanesljivost!

Pcr ni vedno zanesljiv, 10.01.2022 ob 10:54

Tudi PCR je lahko lažno negativen. Poleg tega določeni populaciji nikoli ne bo pokazal pozitivnosti. Le poišči, ker vse najdeš na spletu.

PCR so zelo točni brez skrbi. Ljudje pač govorijo oz. govorite različne stvari brez nobene podlage.

Lažno pozitiven test pri PCR ni mogoč. Torej če kaže pozitivno v resnici si pa neg. Zakaj? PCR ni nek test kjer kapneš nekaj na vzorec pa se ti pokaže + al pa -. To so molekularni testi oz metode kjer se išče prisotnost genetskega materiala. Pozitiven test pomeni da je zaznal gen. material in PCR reakcija lahko poteče. Negativni rezultat pa pomeni da v vzorcu nimamo prisotnega tega virusnega genetskega materiala zato reakcija sploh ne more potečt. Torej isto kot v vzorcu ne bi imeli nič. Reakcije sploh ni.

A je lahko mogoče pcr lažno pozitiven?

za hmm945… šele ko sem oddala sem videla odgovor… vendar – ali lahko kako narediš da bo pcr pozitiven?

Pajki, 10.01.2022 ob 11:03

A je lahko mogoče pcr lažno pozitiven?

Kot sem zgoraj pojasnil ne. Ravno ta lastnost PCR je specifičnost. Če imamo v našem vzoru prisoten virus, bo reakcija potekla. To pa nam omogočajo takšni specifični mali fragmenti Dnk (primer ali začetni oligonukeotid) ki so komplementarni virusnemu zaporedju ki se na njih tudi veže. To omogoča se da encim polimeraza (v imenu pcr) na njih veže in tako podvaja verigo, to se dela v cilkih dokler nimamo dovolj produkta. Če pa nimamo prisotnega virusa, se primer ne mora vezat, posledično tudi ne polimeraza in tako reakcija ne more potečt.

Upam da je dovolj razumljivo. Dovolj imam tega da ljudje govorite o teh testih nimate pa predstave kako sploh potekajo

Seveda ne govorim o ljudeh ki sprašujejo oz. sprašujete, v mislih imam tiste ki se ven mečete pa kar nekaj govorite. Tako da Pajki če še te kak zanima samo vprašaj

tudi pcr testi Niiiiiso 100%… pcr je presejalna in NE diagnosticna metoda…

pcr pa tako deluje na podlagi povecevanja… ti krogov… in se torej z vec krogi dobi lazno pozitiven rezultat

Pajki, 10.01.2022 ob 11:06

za hmm945… šele ko sem oddala sem videla odgovor… vendar – ali lahko kako narediš da bo pcr pozitiven?

Sam tega ne moreš razen če zamenjaš vzorec haha. PCR naprave so že tako izpopolnili da druga kot čiščenje vzorca in priprava PCR miksa ne moreš nardit, ker je vse drugo avtomatizirano.

pcrrcp, 10.01.2022 ob 11:15

tudi pcr testi Niiiiiso 100%… pcr je presejalna in NE diagnosticna metoda…

pcr pa tako deluje na podlagi povecevanja… ti krogov… in se torej z vec krogi dobi lazno pozitiven rezultat

PCR je molekularno diagnostična metoda uporablja se pri tako pri zaznavanju patogenih organizmov torej virusov kot tudi za diagnozo različnih genetskih bolezni. Uporablja se pa tudi v forenziki, filogenetskih študijah.

Hvala za odgovor.

Pajki, 10.01.2022 ob 11:22

Hvala za odgovor.

Z veseljem, če še te kaj zanima samo vprašaj?

Kot je zgoraj pojasnil že Hmm945 PCR test deluje tako, da namnoži točno določe genski zapis, ki je v primeru covida specifiče za del genskega zapisa SARS-CoV 2. Če genskega materiala virusa ni, bo rezultat ne glede na število krogov oz. ciklov negativen.

To je tako kot pri matematiki. Če nič pomnožiš z 10, 40, 100,…, je rezultat nič.

Dadada, 10.01.2022 ob 11:32

Kot je zgoraj pojasnil že Hmm945 PCR test deluje tako, da namnoži točno določe genski zapis, ki je v primeru covida specifiče za del genskega zapisa SARS-CoV 2. Če genskega materiala virusa ni, bo rezultat ne glede na število krogov oz. ciklov negativen.

To je tako kot pri matematiki. Če nič pomnožiš z 10, 40, 100,…, je rezultat nič.

Točno tako.

Hitri ga lahko serjejo v plus ali v minus. Zato je dobro preveriti s pcr. Pcr po mojih iskusnjah veliko bolj zanesljiv. Cela druzina je bila na pcr poz. imeli so korono 1000 posto in ne samo 100, moj je bil negativen in tako veckrat cisto z vsakim stikom. Nazadnje mlada dva poz, jaz negativna. Sem sla na pcr ko sta mlada dva oblezala. Ne vem no, ne verjamem da goljufajo s pcr, ne bi mene edine pustili z negativnim rezultatom s toliko okuzenimi ce bi hotli goljufa t  Teh pcr sem naredila malo morje do zdaj.

Preveč ciklov je naštimanih,kar sploh ni po predpisih in zato je toliko okuženih.

Ahjoj, 10.01.2022 ob 11:45

Preveč ciklov je naštimanih,kar sploh ni po predpisih in zato je toliko okuženih.

Kot prvič ja je po predpisih. In drugič neglede ma to koliko cikov ima reakcija rezultat bo vedno isti. Point teh cikov je v tem da imamo tolikšno količino PCR produkta da ga lahko zaznamo. Teoretično bi lahko imeli 80 ciklov, rezultati pa bi bil enak. Ne moremo pa imet veliko ciklov zato ker nam v bistvu stvari ki so potrebne za reakcijo zmanjka. Polimeraza počasi razpade, nukleotidov zmanjka, tako da sploh ni mogoče it v več cikov. PCR poteče kolko gre, ne vpliva pa na rezultate

Hmm945, 10.01.2022 ob 11:21

PCR je molekularno diagnostična metoda uporablja se pri tako pri zaznavanju patogenih organizmov torej virusov kot tudi za diagnozo različnih genetskih bolezni. Uporablja se pa tudi v forenziki, filogenetskih študijah.

glej govorimo o virusu in diagnostiki bolezni in ne o forenzikih…

preberi si:

Corman-Drosten recenzijsko poročilo

yram, 10.01.2022 ob 11:40

Hitri ga lahko serjejo v plus ali v minus. Zato je dobro preveriti s pcr. Pcr po mojih iskusnjah veliko bolj zanesljiv. Cela druzina je bila na pcr poz. imeli so korono 1000 posto in ne samo 100, moj je bil negativen in tako veckrat cisto z vsakim stikom. Nazadnje mlada dva poz, jaz negativna. Sem sla na pcr ko sta mlada dva oblezala. Ne vem no, ne verjamem da goljufajo s pcr, ne bi mene edine pustili z negativnim rezultatom s toliko okuzenimi ce bi hotli goljufa t  Teh pcr sem naredila malo morje do zdaj.

goljufajo ali ne namerno ali ne – ampak to ni, enostavno ni zanesljiva diagnostična metoda, še posebej ne pri nalezljivih boleznih.

si si šla preveriti protitelesa… enkrat sem nekoga brala,da so bili pri njemu vsi doma pozitivni in tudi bolni, on ves čas negativen, hodil okoli – potem si je šel preveriti protitelesa imel jih je če se ne motim navedel preko 5000… torej očitno je prišel v stik z virusom zbolel pa ni… ampak kar je pomembno, njegovo telo se je odzvalo in ga zaščitilo.

V našem konkretnem primeru in z enakimi simptomi je PCR bil pozitiven le pri 1 od 4 članov družine. Toliko o zanesljivosti.

Dva primera:

1. vsi v druzini zbolijo, podobni simptomi. Trije na PCR pozitivni, trije negativni.

2. zaradi potovanja opravljen PCR, pokaze pozitivno. Ker ni bilo nobenih simptomov in oseba pozna zdravstvenega delavca, ga ponovijo in test je negativen. Oseba ni zbolela.

Kar nekaj jim pokaze pozitivno drugi ali tretji test.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close