Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Kako tezko se je naucit smucat?

Kako tezko se je naucit smucat?

Zivjo.

Tule vas je prav gotovo kar nekaj dobrih smucarjev ali pa takih ki ste znali smucati v otrostvu.

V nasi druzini nismo smucali nikoli, med prijatelji tudi ni smucarjev. Pa me do pred kratkim tudi ni zanimalo…med prazniki sem pa sla s kolegico, ko je peljala otroke sankat. Bil je lep dan, pa gledam ljudi, otroke, mlade, stare kako lepo vijugajo po beli strmini in me je nekaj prijelo, da bi kar sla. Pa na smuceh nikoli nisem niti stala….

Mi lahko kdo realno pove, kako tezko se je naucit pri dobrih 30 letih? Da ni tok simple kot zgleda mi je pa jasno 🙂

Če imaš dober občutek za ravnotežje in dobrega učitelja – lahko v enem tednu kar lepo smučaš 🙂

Ti povem iz lastnih izkušenj. Nekaj ljudi sem naučila smučati v treh ali štirih dneh, pa nisem profesionalni učitelj.

Dalo se jim je učiti in je šlo zlahka.

Odgovor na objavo uporabnika
Vprasanje760, 04.01.2022 ob 20:03

Zivjo.

Tule vas je prav gotovo kar nekaj dobrih smucarjev ali pa takih ki ste znali smucati v otrostvu.

V nasi druzini nismo smucali nikoli, med prijatelji tudi ni smucarjev. Pa me do pred kratkim tudi ni zanimalo…med prazniki sem pa sla s kolegico, ko je peljala otroke sankat. Bil je lep dan, pa gledam ljudi, otroke, mlade, stare kako lepo vijugajo po beli strmini in me je nekaj prijelo, da bi kar sla. Pa na smuceh nikoli nisem niti stala….

Mi lahko kdo realno pove, kako tezko se je naucit pri dobrih 30 letih? Da ni tok simple kot zgleda mi je pa jasno 🙂

S katerim sportom ali dejavnostjo si se ukvarjala? Mogoce rolas? Gres kaj na drsalke? Vse to je velik plus pri ucenju smucanja. In obvezno vzet individualno ucitelja smucanja. In to kar z njim delas, potem se iati dan utrjevat

Tako je kot pravi “nekaj dni” – če imaš voljo do učenja, je lahko kar hitro. To velja za osnove, toliko da se lahko lepo pelješ, po zmernih progah. Potem pa – če imaš voljo, pridejo zahtevnejši izzivi, ki pa se vse z vadbo spravi pod streho, če te pritegnejo. Če te ne – pa vedno lahko ostaneš bolj pri osnovah in na bolj položnih progah. To velja vse do takrat, ko ti je dovolj dobro smučati po znanih progah.

Pazi pa na primerno opremo – in za začetke si jo raje izposodi. Primerno mislim, da je res začetniška. Namreč z začetniškimi smučmi je precej lažje smučati in začetniški pancerji so precej mehkejši in udobnejši. Niso pa te zadeve primerne za zahtevnejše smučarje in terene – in to ti govorim iz lastne izkušnje. Smučal sem že kot majhen otrok, potem bil aktivni tekmovalec nekaj časa in zdaj spet smučam bolj po svoje – a razliko v opremi krepko občutim. Pride z izkušnjami.

Pa nehajte z nekaj dnevi, prosim vas lepo! Saj ni čudno, da je na naših smučiščih taka katastrofa. Ja, v nekaj dneh bo stala na smučah, niti pod razno pa ne bo suverena pri manevriranju in ustavljanju, niti na položnih progah.

Pa ne pravim, da se je nemogoče naučit pri teh letih. Sama sem kot otrok “smučala”, pač starši so me dali na smuči, z mano se ni pa pretirano nihče ukvarjal. Skratka, kot če ne bi. Smučati sem spet začela pri štiridesetih. Z veliko volje in predvsem s profesionalnim učiteljem, čeprav je mož res dober smučar. Po nekaj smučarskih sezonah z učiteljem lahko rečem, da sem napredna in suverena smučarka.

Aja, pa ne pozabi, zelo dobra fizična kondicija bo zelo pomagala pri tvojem napredku. Ker pravo smučanje je trdo delo, čeprav se vijuganje od daleč zdi tako lahkotno…

V parih dneh se boš naučila smučati, vendar to ne pomeni, da si dober rekreativni smučar. Vse napake pri učenju, če se učiš sam ali s kom, ki ni učitelj smučanja ti ostanejo zelo dolgo in jih je zelo težko odpraviti tudi kasneje ko si že suveren. Zato predlagam, da začetke začneš z nekom, ki ve kako pristopiti k učenju.

Če smučaš na sezono po 5 dni potem bo trajalo enih 5 let ali več, da boš dobra vrhunska smučarka pripravljena za vse terene in razmere. Ker zelo dober smučar se pelje neglede na teren, vreme s pravilno tehniko. Kje so še obvladovanje ledenih plošč, pukljov, ledenih grud od ratraka, trde betonske podlage, pa seveda strmejših prog in pa vreme – difuzna svetloba, megla, sneženje. Prej vse to daš čez bolj suveren postaneš.

Z znanjem napreduje tudi oprema. Na začetku lažje smuči za manj zahtevne terene. Potem bolj zahtevne smuči na katerih lahko potem tudi ostaneš. Če pa želiš tudi hitrost itd. pa potrebuješ že kar trdo smučko. Temu morajo slediti tudi pancerji. Če je flex pancerja prenizek potem bolj napredne smučke ne boš mogla izkoristiti.

Večina ljudi tu naredi napako, ker pancerje si na začetku kupi s flexom npr. 80, kateri je primeren za začetnike. Potem napreduje in si kupi prve dile nekje srednji razred in je začuden zakaj ima težave v zavojih. Problem je pa v pancerjih, ker bi potreboval vsaj 100-120 flexa. To govorim za moške. Ženske imajo nižje številke flexa.

Jaz sem smučala v otroštvu, potem pa do 40 leta starosti nič. Sicer pravijo da če si enkrat znal, da potem še vedno znaš…ma klinc. Ni to kot vožnja s kolesom, ki je ne pozabiš.

Jaz sem rabila kar nekaj ur na snegu, da sem bila primerno samostojna. Pa tudi sama tehnologija smučanja ni primerljiva tisti iz 80 let.

Poskusi pa boš videla….zna bit zelo sproščujoče.

čisto odvisno od tvojih splošnih sposobnosti koordinacije, obvladovanja telesa, fizične zmogljivosti in spretnosti.

če si bolj leva, bo težka, če si na splošno športen tip, s sposobnostjo obvladovanja telesa, bo lažje.

spomnim se tipa, ki je pri 22 prvič stal na drsalkah. v pol ure je bil ko profi, meni to v par mesecih ni ratalo.

tako, da to je kot bi vprašal za vreme čez eno leto.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close