Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Delovna obleka in strošek delodajalca.

Delovna obleka in strošek delodajalca.

Pozdravljeni. Zanima me ali ima kdo podobno izkušnjo.

Konec marca se mi izteče enoletna kolektovna pogodba. Ko sem lansko leto podpisala pogodbo, sem dodatno morala podpisati nekak dogovor, da če podjetje zapustim prej kot v 2. letih, da mi bo delodajalec zaračunal stroške delovne obleke, ki pa jih po tem ko zapustim podjetje obdržim. Ker bom podjetje zapustila po enem letu, ko se pogodba izteče, me zanima, ali je to sploh po zakonu, da mi delodajalec to zaračuna?
Delam pa v podjetju, kjer nosimo uniforme. To, da delodajalec mora zagotoviti delovna oblačila mi je jasno. Ampak mi jih lahko potem zaračuna, ker zapuščam podjetje?

Hvala in vse dobro v 2022!
M

Kaj, ko bi prebrala Zakon o delovnih razmerjih?

Jasno piše, da so zahtevana delovna in zaščitna oprema in oblačila strošek delodajalca.

Ko greš, mu jih pustiš in to je to.

Delovna obleka se amortizira na eno leto. Drugače je če dobiš kako bundo. Ta pa se po dveh letih. Po zakonu ti mora delodajalec vsako leto nabavit novo delovo obleko!

Odgovor na objavo uporabnika
Bela ovca opazovalka, 03.01.2022 ob 10:53

Delovna obleka se amortizira na eno leto. Drugače je če dobiš kako bundo. Ta pa se po dveh letih. Po zakonu ti mora delodajalec vsako leto nabavit novo delovo obleko!

Amortizacija delovnih oblek, bund?

Kaj noriš! To se da knjiži na stroške delovnih in zaščitnih oblačil in se ne razvrsti med osnovna sredstva in drobni material v R0 (in samo v R0 se uporablja amortizacija!).

Ko sem lansko leto podpisala pogodbo, sem dodatno morala podpisati nekak dogovor, da če podjetje zapustim prej kot v 2. letih, da mi bo delodajalec zaračunal stroške delovne obleke, ki pa jih po tem ko zapustim podjetje obdržim. 

Če si takrat podpisala, se s njegovo zahtevo strinjaš.

CITAT, 03.01.2022 ob 11:03

Ko sem lansko leto podpisala pogodbo, sem dodatno morala podpisati nekak dogovor, da če podjetje zapustim prej kot v 2. letih, da mi bo delodajalec zaračunal stroške delovne obleke, ki pa jih po tem ko zapustim podjetje obdržim. 

Če si takrat podpisala, se s njegovo zahtevo strinjaš.

Dogovori, ki so v nasprotju z veljavno zakonodajo, so neveljavni, tudi če so podpisani.

Ja vem.
Ampak kaj mi je pa druga preostalo?
Koncno sluzba po dolgem iskanju.

maj25, 03.01.2022 ob 11:24

Ja vem.
Ampak kaj mi je pa druga preostalo?
Koncno sluzba po dolgem iskanju.

Vrneš obleko in mu poveš, da je dogovor, ki je v nasprotju z zakonodajo, nezakonit. Najlažje tako, da k obleki priložiš svoj dopis.

Če teži še naprej, mu poveš, da se boš pogovorila o tem še z delovno inšpekcijo.

kaj nori, 03.01.2022 ob 11:33

Vrneš obleko in mu poveš, da je dogovor, ki je v nasprotju z zakonodajo, nezakonit. Najlažje tako, da k obleki priložiš svoj dopis.

Če teži še naprej, mu poveš, da se boš pogovorila o tem še z delovno inšpekcijo.

niso vsa določila zakona kogentna

ZDR nič ne pravi o zaščitnih oblačilih. zakon o dohodnini pa pravi, da niso boniteta, če so izpolnjeni določeni pogoji.

tudi je vprašanje ali je ta delovna obleka dejansko osebna varovalna oprema, nujna za opravljanje dela, ali je samo oblačilo z logotipom delodajalca…

tako, da mislim, da delodajalec dejansko ima pravico zahtevat vračilo denarja.

čekdisout, 04.01.2022 ob 09:49

niso vsa določila zakona kogentna

ZDR nič ne pravi o zaščitnih oblačilih. zakon o dohodnini pa pravi, da niso boniteta, če so izpolnjeni določeni pogoji.

tudi je vprašanje ali je ta delovna obleka dejansko osebna varovalna oprema, nujna za opravljanje dela, ali je samo oblačilo z logotipom delodajalca…

tako, da mislim, da delodajalec dejansko ima pravico zahtevat vračilo denarja.

Povračilo sme zahtevati samo ob pogoju, da je razlog za odhod na strani delavca. V tem primeru ta pogoj ni izpolnjen.

stvar je točno taka, 04.01.2022 ob 09:54

Povračilo sme zahtevati samo ob pogoju, da je razlog za odhod na strani delavca. V tem primeru ta pogoj ni izpolnjen.

ni direktno napisala, ampak kolikor razberem, da ona ni zainteresirana za podaljšanje pogodbe – ker zapušča podjetje.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close