Olivno olje kupljeno v trgovini: Ali se da kje preveriti kvaliteto?
Vem da je lahko nekvalitetno olivno olje škodljivo, zato me zanima ali se da kje preveriti kvaliteto kupljenega olivnega olja v trgovini?
Sama ga porabim približno 2 litra na mesec, uporabljam samo olivno olje za vse in nobenega drugega.
Trenutno ga kupujem v Leclercu od proizvajalca Rustica, za katerega piše da je hladno stiskano. Je zelo temno zelene barve in nadvse okusno. Od vseh, ki sem jih poskusila mi je ta daleč najboljši.
Bi pa rada nekako preverila kvaliteto, ker se mi zdi prepoceni da bi bilo lahko hladno stiskano. Mogoče kdo ve kje bi to lahko izvedela?
Aja, še to: Ne priporočajte mi domačih, ker so zame predraga. Zanima me točno za tega, ki ga kupujem.
Kopirano iz revije VIP:
Najboljšo oceno 7,56 točke je dobilo ekstra deviško oljčno olje iz Slovenske Istre z označbo geografskega porekla, ki ga proizvaja Vanja Dujc. To je res vrhunsko olje, vendar je cena 42 € za liter nesorazmerno visoka. Takoj za njim se je z oceno 7,50 uvrstilo olje drugega slovenskega proizvajalca, Mirana Adamiča, ki pa nič slabše olje prodaja za skoraj polovično ceno 28 € za liter. Žal pa slovenski proizvajalci pridelajo majhne količine olja in jih lahko kupimo samo v posebnih prodajalnah ali pa pri njih doma.
Zelo visoko (ocena 7,16 točke) se je uvrstilo olje Rocchi, italijanskega proizvajalca Rocchi oleificio, ki smo ga kupili v TUŠ-u za 4,60 € za liter. Vsekakor dober, če ne kar najboljši nakup.
Olje drugih proizvajalcev, ki se je uvrstilo v kategorijo ekstra deviško oljčno olje, je senzorično povprečno oz. na meji sprejemljivega. Po nekaj mesecih skladiščenja, na prodajnih policah pa že veliko prej, se bo njegova kakovost, izražena predvsem kot žarkost, tako poslabšala, da ne bo več sodilo v kategorijo višje kakovosti, torej ne bo več ekstra deviško oljčno olje. Olje teh proizvajalcev je namreč brez izjeme dobilo ocene le malo več kot 6,5 točk, kar je spodnja meja za ekstra deviško oljčno olje. To so: grško olje Minos (7,72 €/l v Hoferju), italijansko olje Luccese (5,05 €/l v Lidlu), Gea brez oznake porekla (10,94 €/l v Mercatorju), italijansko olje BZ Mercator z oznako EKO iz linije “Zdravo življenje” (9,99 €/l v Mercatorju), italijansko olje BZ Tuš (4,91 €/l v Tušu), italijansko olje Crudigno (13,99 €/l v Intersparu), italijansko olje Castello (5,05 €/l v Hoferju), slovensko olje starih piranskih avtohtonih sort (28 €/l v specializirani trgovini Vinakoper) in špansko olje Rustica (5,18 €/l v E`Leclercu).
Ojoj, točno tole zadnje olje imam jaz, samo pri meni na steklenici piše da je proizvedeno v Franciji in ne v Španiji, je pa kupljen v Leclercu, tako da najbrž bo res isti šmorn. Maaaa škoda, ker je res odličnega okusa…
Ej, soseda, ful ti hvala da si mi tole pripopala. Mi je pa kar žal da sem vohunila za kvaliteto……
To je podobno kot pri vseh ostalih znamkah. Armaniju plačaš ime kar ne pomeni, da je njegovo oblačilo toliko bolj kvalitetno.
Mi olje prodajamo po 11,5€ oziroma 13€ (odvisno od pakiranja in količine) in mirno lahko zagotovim, da po kvaliteti prav nič ne zaostajamo za zgoraj omenjenimi olji. Imamo certifikat, da je olje res ekstra deviško z vsemi ostalimi certifikati se pa enostavno ne ukvarjamo. Preveč birokracije in pri vsem delu na njihav za to enostavno ni časa. Delamo na kvaliteti in cilj nam je prodati kar pridelamo. Pa četudi ne spadamo me ”Armanije”.
Kalimero v trgovini ne moreš kupiti primerljivega olja. To je dejstvo. Če že kupuješ v trgovini potem glej vsaj, da je slovenskega porekla. Olja iz Grčije in ostalih nam južnejših držav niso primerljiva s slovenskim oljčnim oljem pa naj bo okus še tako dober.
Jaz bi ti svetovala kombiniranje. Liter dobrega domačega olja pa recimo liter tovarniškega. Prvo uporabljaj sveže, drugo pa za kuhanje. To je recimo en kompromis, če finance ne dopuščajo uporabe izključno domačega.
Sicer pa vas vabim na ljubljansko tržnico v mesecu juniju (10.6. in 24.6. če le ne bo dež). Boste lahko poiskusili naše olje in vam tudi razložimo kako lahko sami ocenite katero olje je kvalitetno in katero ne. Je kar preprosto, če le veš na kaj je potrebno biti pozoren.
To je podobno kot pri vseh ostalih znamkah. Armaniju plačaš ime kar ne pomeni, da je njegovo oblačilo toliko bolj kvalitetno.
Mi olje prodajamo po 11,5€ oziroma 13€ (odvisno od pakiranja in količine) in mirno lahko zagotovim, da po kvaliteti prav nič ne zaostajamo za zgoraj omenjenimi olji. Imamo certifikat, da je olje res ekstra deviško z vsemi ostalimi certifikati se pa enostavno ne ukvarjamo. Preveč birokracije in pri vsem delu na njihav za to enostavno ni časa. Delamo na kvaliteti in cilj nam je prodati kar pridelamo. Pa četudi ne spadamo me ”Armanije”.
Kalimero v trgovini ne moreš kupiti primerljivega olja. To je dejstvo. Če že kupuješ v trgovini potem glej vsaj, da je slovenskega porekla. Olja iz Grčije in ostalih nam južnejših držav niso primerljiva s slovenskim oljčnim oljem pa naj bo okus še tako dober.
Jaz bi ti svetovala kombiniranje. Liter dobrega domačega olja pa recimo liter tovarniškega. Prvo uporabljaj sveže, drugo pa za kuhanje. To je recimo en kompromis, če finance ne dopuščajo uporabe izključno domačega.
Sicer pa vas vabim na ljubljansko tržnico v mesecu juniju (10.6. in 24.6. če le ne bo dež). Boste lahko poiskusili naše olje in vam tudi razložimo kako lahko sami ocenite katero olje je kvalitetno in katero ne. Je kar preprosto, če le veš na kaj je potrebno biti pozoren.[/quote]
Z veseljem pridem.
Veš kaj pa me pri teh domačih oljih poleg cene še moti. Da ni zagotovila da mi bodo prodali res čisto olivno olje in da ga ne bodo mešali 50:50 recimo s takim ki ga kupim v Leclercu za 4 eure za liter. Če se to zgodi sem sama sebi v skledo pljunila.
Če prodajajo nekaj v trgovini lahko pričakujejo inšpekcijo in kontrolo kakovosti, zato tisto kar piše na etiketi v večini primerov drži. Če grem pa jaz k enemu kmetu domov, kupim olje, preden mi ga proda ga mirno nameša 50:50, ker jaz itak ne bom šla delat analize.
ManaMNina to je vsekakor res. Zato pa je pomembno, da znaš sama ocenit, če je olje, ki ga kupuješ kvalitetno. Verjemi, da je veliko prodajalcev poštenih. Glas se pa sam razširi. Tako dober kot slab. Na to, da če kupiš v trgovini veš kaj kupiš se pa jaz žal ne bi preveč zanašala.
Mi prodajamo isto olje kot ga sami uporabljamo. Tudi v oceno gre to isto olje. Odločitev posameznika je pa ali nam zaupa ali pač ne. Olje se natoči pred kupcem (če pridete vi k nam seveda) kar močno onemogoči kakršnokoli goljufijo. Tudi od kod lahko same izberejo (za nas je enako, stranka pa tako lažje pridobi zaupanje).
Cilj pa je, da imamo čimveč stalnih strank in ne, da jih vsako leto znova iščemo. To je pa možno le tako, da prodajamo kvalitetno oljčno olje 🙂
Prepričana sem, da tudi veliko ostalih razmišlja podobno kot mi.
Sicer pa poiskusi in se prepričaj. Do tukaj je brezplačno 🙂
No ja, če je kateremu testu za zaupat, so pa to testi potrošniških organizacij, ki se financirajo iz proračuna. Jaz gledam na nemški Stifgung Warentest in slovenski VIP. Glede na to, da pogosto pokritizirajo izdelke, ki se največ oglašujejo (in predvidevam, da imajo tudi največji interes, da bi jih v Vipu pohvalili), težko verjamem, da se pustijo podkupit.
Če dovoliš, bi Vipu poslala link na to temo, pa da mogoče komentirajo (če se jim zdi vredno).
Mislim, da je pa najboljši test tak :
Kupiš oljčno olje in ga daš v hladilnik, čez noč.
Kar je zjutraj belega ( strjenega) je oljčno olje, kar je tekočega je navadno olje.
Do sedaj se mi je samo 2x zgodilo, da sem dobil pravo oljčno olje, ki je imelo mogoče 10{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} navadnega olja ( seveda kupljeno privat), vse ostalo je 10{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} oljčnega olja in 90{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} navadnega olja.
lp,
To ni nujno dokaz, da je drugo olje dodano ampak gre lahko za nekvalitetno oziroma staro olje. Seveda v obeh primerih takega olja ni za kupovat. Če daš kvalitetno olje v hladilnik bo ”zmrznilo” v celoti. Če daš isto olje staro recimo dve leti v hladilnik ne bo ”zmrznilo” več v celoti saj s časom izgubi na kvaliteti.
Vsekakor je pa to lahko eden izmed domačih testov o kvaliteti olja.
Forum je zaprt za komentiranje.