Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Odvajanje od trave

Odvajanje od trave

Partner se odvaja od trave. Strašno je jezen kar naprej, sovražen in včasih agresiven in napadalen. Sicer ne pride do fizičnega nasilja, vendar včasih grozi. Zraven tega me krivi vsega slabega, ne ceni prav nič, da skrbim zanj, kot za otroka, ki mu pomagam shoditi. Nehvalezen je in vsak drugi dan kriči name.

Ko je kadil travo, je bil večinoma preveč zadržan  in odtujen, ko pa je bil v emocionalni krizi, je raje pobegnil od mene k mami, ki mu v vsem daje potuho. Včasih pa-je tudi izbruhnil, vendar kmalu za izbruhom pobegnil. Zdaj so izbruhi redni, vendar ne pobegne.  Zdaj v mukah razciscujeva stvari, vendar ostane. Čeprav se njemu zdi, da ne napredujeva, temu ni tako, saj občutno bolj realistično  – resno – jemlje celo situacijo in se je zaveda. Prvi mesec odvajanja je imel dva tedna take prebliske oziroma uvide v svoje življenje, da sem bila prijetno presenečena – uvidel je, kje si dela iluzije o sebi in cenil mojo oporo. Po tem začetnem obdobju pa je padel nazaj v staro odtujeno stanje, začinjeno z agresijo, vendar ni začel kaditi trave in vztraja v tem že znova par tednov. Zato vse skupaj vidim kot napredek.

V tem času sem tudi sama osebnostno napredovala, zato raseva skupaj. Vendar je zadnje tedne tako težko ( predvsem miriti njegovo jezo in agresijo) , da tudi sama obupavam. Vendar nikakor ne obupam. Ko že on sam želi obupati – ko želi znova zbežati k mami, se še bolj trdno odločim, da bova uspela, potem, ko ne odide. Čeprav je res zelo težko.

Počasi uvideva , da je njegova jeza povezana z odvajanjem in s čiščenjem podstrešja in navlake iz njegove preteklosti. Tukaj je velik negativen faktor njegova mama, ki ga še vedno noče izpustiti iz svojega življenja, čeprav je prej ona finančno odvisna od njega, kot on od nje emocionalno. Seveda oba to zanikata.

Sicer pa imava toliko skupnega, da skoraj zagotovo vem, da ne bom našla več tako sorodne duše v življenju. Zato bom vztrajala, dokler bo potrebno.

Ima kdo podobne izkušnje? Kakšen nasvet?

Odtegnitev trave ne nadomešča z nobenimi drugimi razvadami, razen s cigaretami, s katerimi sem zasvojena tudi sama, vendar skadim zelo malo v primerjavi z njim. To bo najin naslednji korak – premagati odvisnost od cigaret.

Hvala za mnenja in komentarje. Prosim prej za oporo, kot za kritiko.

Dodam še to, da spije po spremembi kar dosti kave. Torej ni čisto res tisto zgoraj – travo kompenzira s kavo, ki ga dela še bolj razdraženega, kot sicer.

Kako naj mu dopovem, da je tudi kava močna droga, če je sam prepričan, da mu ne škodi in za izbruhe dolzi mene. Nikakor ne uvidi, da je kava res in resno škodljiva v večjih količinah.

Kajenje trave, alkohol ipd. so še posebej pri moških oblika samozdravljenja psihičnih težav. Živčnost je verjetno posledica odtegnitvenega sindroma (v travi je dandanes še razna kemija), delno pa ima tip psihične težave od prej, po moje (depresija, tesnoba, mejna osebnostna motnja, ADHD). Skratka, koristil bi mu pogovor s terapevtom.

Kje so zdaj tisti zagovorniki kajenja trave, da je zdravo. Naj svetujejo, da se stvari izboljšajo. Znancu se je zaradi kajenja trave čisto odpelalo, tudi v srednji je reku kaj ti bo le joint.

Odgovor na objavo uporabnika
Jeba289, 26.12.2021 ob 07:49

Kje so zdaj tisti zagovorniki kajenja trave, da je zdravo. Naj svetujejo, da se stvari izboljšajo. Znancu se je zaradi kajenja trave čisto odpelalo, tudi v srednji je reku kaj ti bo le joint.

Se popolnoma strinjam. Vendar tukaj izpostavljam še kavo. Sploh ni tako nedolžno poživilo, kot je splošno mnenje. Hvala za komentar.

Ja, hvala za nestrokovno mnenje. To bi lahko napisal vsak. Mene zanimajo prej osebne izkušnje, kot taka univerzalna mnenja, ki se podajo vsaki situaciji, ko ima človek kakršnekoli psihične probleme.

Prizadeta, 26.12.2021 ob 10:11

Ja, hvala za nestrokovno mnenje. To bi lahko napisal vsak. Mene zanimajo prej osebne izkušnje, kot taka univerzalna mnenja, ki se podajo vsaki situaciji, ko ima človek kakršnekoli psihične probleme.

Namenjeno Sumim da 

Dejansko je terapevt resitev za marsikatero zasvojenost, pa naj gre za droge, hrano ali sport in delo.

Biti zasvojen je odraz psihe in beg od nekih drugih tezav.

Sena nimas nic doma, da bi mu jo dala.

. https://youtu.be/DV208bIb12k

terapevt JE resitev, 26.12.2021 ob 10:33

Dejansko je terapevt resitev za marsikatero zasvojenost, pa naj gre za droge, hrano ali sport in delo.

Biti zasvojen je odraz psihe in beg od nekih drugih tezav.

Zagotovo obstajajo dobri terapevti, vendar so zeloooo redki. Če poznate kakšnega res dobrega, ga predlagajte. Vendar moj partner jim trenutno ni naklonjen. Niti jaz sama, saj opažam zadnja leta, kaj se dogaja z ljudmi, ki se zdravijo zaradi psiholoških težav v našem zdravstvenem sistemu – spreminjajo se v rastline, ki jih hranijo z zdravili.

Sicer pa me resnično zanimajo pristne osebne izkušnje ljudi, ki so se sami odvajali od thc-ja. Prav posebej me zanima možna posledična odvisnost od kave pri njih/vas.

Zanima pa me tudi, kako na vse vas vpliva kava in ali ima kdo podobne simptome od kave, kot moj partner – agresija. Hvala

Prizadeta, 26.12.2021 ob 18:14

Zagotovo obstajajo dobri terapevti, vendar so zeloooo redki. Če poznate kakšnega res dobrega, ga predlagajte. Vendar moj partner jim trenutno ni naklonjen. Niti jaz sama, saj opažam zadnja leta, kaj se dogaja z ljudmi, ki se zdravijo zaradi psiholoških težav v našem zdravstvenem sistemu – spreminjajo se v rastline, ki jih hranijo z zdravili.

Sicer pa me resnično zanimajo pristne osebne izkušnje ljudi, ki so se sami odvajali od thc-ja. Prav posebej me zanima možna posledična odvisnost od kave pri njih/vas.

Zanima pa me tudi, kako na vse vas vpliva kava in ali ima kdo podobne simptome od kave, kot moj partner – agresija. Hvala

Travo sem (dnevno minimalno 5 jointov) kadila 19 let. Potem pa sem se zaljubila v športnika, nekadilca. Od prvega zmenka naprej nisem pokadila enega jointa, najin otrok je najstnik.

Tvoj tip nima problema s travo in kavo, temveč sam s seboj.  In očitno nima niti sebe, še manj pa tebe dovolj rad.

Hiti počasi, 26.12.2021 ob 18:28

Travo sem (dnevno minimalno 5 jointov) kadila 19 let. Potem pa sem se zaljubila v športnika, nekadilca. Od prvega zmenka naprej nisem pokadila enega jointa, najin otrok je najstnik.

Tvoj tip nima problema s travo in kavo, temveč sam s seboj.  In očitno nima niti sebe, še manj pa tebe dovolj rad.

Kave sem popila manj kot prej.

Ali si ti prepričana, da se odvaja “samo” trave?

Nič nisem prepričana, le to, da želim narediti vse v mojih močeh, da nama uspe.

Pa iskrene čestitke k tvojim uspehom.

Pri vseh kadilcih trave je enako – ko so zadeti, so mirni in krotki, ko niso zadeti, postanejo živčni in razdražljivi.  Včasih tudi agresivni, čeprav je to odvisno tudi od karakterja posameznika.  Tvoj partner je moral travo kaditi kar nekaj let in tudi ne samo en joint na dan, torej je bil pravi zadetek.

THC na možgane deluje tako, da zbija pritisk, zato se žile razširijo in srce bije močneje.  Dokler so možgani pod vplivom THCja, se človek obnaša mirno, ko THC popusti, včasih pride do hitrega povišanja tlaka in pri agresivnežih hitro tudi do agresije.

Kava v normalnih količinah ne škodi, sploh če se več ne drogira, glede agresije pa  sama po sebi ne igra nobene vloge, agresija prihaja iz njega in spremenil se ne bo.

Ne govorim o kavi v normalnih količinah, če sem vendar omenjala njegovo zasvojenost od kave. Niti ne govorim o enem jointu na dan, saj potem verjetno sploh ne bi razmišljala o prenehanju kajenja. To je menda jasno.

Mislim, da so njegovi izbruhi posledica čiščenja organizma in mentalnih usedlin, ki so se nabirale v letih kajenja. In to je morda prehodno obdobje. Podobni simptomi so znani pri odvajanju od mnogih dejavnikov.

Kar se pa tiče tvojega stavka, da se nikoli ne bo spremenil, pa si mislim, da je edina konstanta sprememba.

Vseeno hvala za pojasnilo delovanja substanc.

V vsakem primeru je nehal kaditi thc, kar je velika sprememba. Mislim, da mora uvideti, da zadetost kompenzira s kavo.

Pa tudi kristalno jasno mi je, da agresija prihaja iz njegovih lastnih globin, saj sem vendar omenjala problematičen odnos z mamo, vendar jo kava zagotovo spodbuja – agresijo namreč.

Ena je napisala, da je v “trenutku” prenahala kaditi travo. To so takšne nebuloze, da večjih ni. Trava mogoče ni toliko zasvojljiva kot alkohol in čiki, je pa še vedno izjemno.

Največji problem pri travi je, da dokaj hitro sproži raznorazne psihoze in motnje, če je človek predispoziran prej za njih.

Vsak, ki je kdaj imel partnerja na travi ve, kakšen je ta, odtujen in nečustven, z njim se je nemogoče karkoli pogovoriti.

Avtorica, žal se s čiki oba tolažita, da je vse “ok”. Edina rešitev je, da popolnoma prenehata z vsem, torej čikov in kavo.

. https://youtu.be/qCL8NAi1xVk

ha ha ha ha, 27.12.2021 ob 07:58

Ena je napisala, da je v “trenutku” prenahala kaditi travo. To so takšne nebuloze, da večjih ni. Trava mogoče ni toliko zasvojljiva kot alkohol in čiki, je pa še vedno izjemno.

Največji problem pri travi je, da dokaj hitro sproži raznorazne psihoze in motnje, če je človek predispoziran prej za njih.

Vsak, ki je kdaj imel partnerja na travi ve, kakšen je ta, odtujen in nečustven, z njim se je nemogoče karkoli pogovoriti.

Avtorica, žal se s čiki oba tolažita, da je vse “ok”. Edina rešitev je, da popolnoma prenehata z vsem, torej čikov in kavo.

Točno tako. Seveda se popolnoma strinjam s tabo. Več kot strinjam – nikakor se ne tolažim, da je vse okey, saj vidim jasno, da je po prenehanju s travo začel kaditi cigarete enormno, in, kakor sem napisala, zvišal konzum kave mogoče za tri krat.

Sem prepričana, da je za skoraj vse njegove blodnje in težave v zadnjih letih kriva trava, ne pa neke osebnostne motnje, za katere ga nekateri pošiljajo k psihiatrom. Ne rečem  – zagotovo ima on, kakor mi vsi, določene preddispozicije za osebnostne motnje, vendar jih kajenje trave miljonkrat ojača.

Ja … glede tobaka bom verjetno jaz morala narediti usodni korak in sama absolutno prenehati s kajenjem, če želim, da se stvar res premakne. Hvala, da si mi dal ta kick in the ass! Tega se po tvojem komentarju absolutno zavedam, dokončno.

Verjamem, tudi jaz, da če res želiva izboljšanje, da nama ne preostane nič drugega, kot očistiti se vsega. Tukaj sem jaz v znatni prednosti, zato je stvar zdaj na meni. Vesela pa sem, da on razmišlja isto – tudi sam se zaveda, da mora nehati tudi kaditi tobak.

Ker ne kadi vec,se zaveda kaksen drek je bil

In do tebe in do okolja itd.

Uglavnem zelo nezadovoljen je sam seboj. In takrat ko najbol tezi,mu je muka da je tako govno.

Kava huh,verjem da vec kot 2 3 kavi se nekak.

Kava zarad nje srce nabija se treses si nervozen itd.

Lahko nanetu preberes.

Zeleni caj je 100boljsiima

Glih tako bo budn vec energije bo imel in pomirjal ga bo.

Pa mislim da bi lahko mel nekaj da se mal pomiri. Mogoce persen. Ali pa caje

Kamilce vroc mlek z  medom.

Nekaj kar bi mislil da ga umirja.

Zvecer ob isti uri preden gledata tv naj spije neki vrocega.

Zeleni caj pa samo do nekje 2 ker ne bo spal ce ga bo zvecer pil.

Pa na sprehod pojta.

Pa svakamu cast da je nehu s travo res.

Ni jih veliko.

Pa mejta vsak drug dan

Seanso

On se naj usede na stol pred sabo naj da prazen stol in naj si zamisli to osebo ki ji ima kaj za povedat. Lahko vmislih ce noce pred teboj.

Ti pa glih tako.

Ce mu bos se cike vzela potem bo katastrofa.

Pust mu cike.

Naj kavo zmanjsa.

Pocasi s ciki.

Lahko se zmenita da imata npr 15cikov na dan oba dovolj.

Vse mu pa ne vzet.

Zakaj pa ne bi ti prenehala s kajenjem in mu s tem dala dober zgled? S tem, ko praviš, da si ti v “prednosti”, ker se imaš za odvaditi “samo” od čikov, ne daješ zdravega zgleda. Odvisnost je odvisnost. Če od nekoga pričakuješ, da se bo odvadil od neke odvisnosti, moraš tudi sam prenehati s svojimi odvisnostmi. Ko bo opazoval tebe, kako se trudiš, se bo opogumil tudi sam.

Bivša, 27.12.2021 ob 10:28

Zakaj pa ne bi ti prenehala s kajenjem in mu s tem dala dober zgled? S tem, ko praviš, da si ti v “prednosti”, ker se imaš za odvaditi “samo” od čikov, ne daješ zdravega zgleda. Odvisnost je odvisnost. Če od nekoga pričakuješ, da se bo odvadil od neke odvisnosti, moraš tudi sam prenehati s svojimi odvisnostmi. Ko bo opazoval tebe, kako se trudiš, se bo opogumil tudi sam.

Saj prav to sem že napisala. Seveda imaš absolutno prav.

Kok – dobri napotki, tisti s stolom je zanimiv!

Lpi – hvala za spodbudo, pa verjetno imaš prav okoli njegovih cigaret.

Kok … pa sprehod, ja … to! Ko bi vedel-a , kako ga prav vsak dan prosim za sprehod, na koncu grem sama, ker je on utrujen od dela …

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close