Ali tudi vi ne praznujete božiča in božička?
Sem sicer danes (ja, danes) postavila novoletno drevesce in ga okrasila, ker smo to vedno delali na današnji dan. Jaslic nismo nikoli postavljali.
Ne vidim poante v praznovanju nečesa, v kar ne verjamem, v cerkev ne hodim in res ne vem, zakaj bi praznovala nekaj, kar drugace ignoriram.
Pa čeprav sem krščena, bila pri obhajilu in birmi, ne praznujem, sem tudi bila danes normalno v službi.
Mož misli enako, le s to razliko, da so pri njih enako ravnali že njegovi starši, on niti krščen ni.
Ne praznujem božiča, nikol nisem in tudi božička ni bilo nikdar k nam.
Tudi pri meni silvestrovo in dedek mraz-že od skoz. Meni to simbolizira družinska druženja, saj je bilo v otroštvu res ljubeče pripravljeno, sem tudi jasno vedela da je dedek mraz kar moj oče-darila pa vedno pripravil tako, da je vsak dobil, kar je dejansko želel/ imel rad, mati pripravila okusno večerjo, jelko smo okrasili skupaj, oče obvezno kupil še ene take bonbone ki smo jih otroci gor vezali, potem pa dol trgali in jedli hehehe.. .
Okej, kasneje sem ga pa žurala na ta dan z družbo hehe..
Ateist, 24.12.2021 ob 19:14
Pri nas doma smo ateisti, ne praznujemo Božiča niti Božička. Imamo silvestrsko večerjo in Dedka Mraza. Oba starša tega nista poznala in ne želita širiti nečesa, kar ne poznata.
Pa vi? Zdi se mi, da je v zadnjih letih praznovanje božiča in božične večerje med neverniki neverjetno moderno…
Kakšno vezo ima “praznovanje” Božička z ateizmom?
Jelko okrasimo v začetku decmbra…to je tudi vse od decembrske dekoracije. Ne pečemo nič, ne kuhamo nič posebnega, nimamo jaslic, ne čestitamo božica…kupimo darila in jih ne zapakiramo posebej le razdelimo jih 25. Ko tudi obiščemo oboje starše, ki praznujejo božič in jim obisk na ta dan ogromno pomeni, odnesemo darila popijemo kavo, se nabašemo piškotkov in gremo domov spat.
Sinu sem razložila tako verski (več ver) pogled in pomen božiča, kot poganski in moj osebni on pa si je trenutno ustvaril materialni vtis.
Spoštujemo pa voljo tako tistih, ki praznujejo in tistih, ki ga ne in obenem smo vse že tudi navadili na naš neobičajni način preživljanja teh zadnjih decembrskih dni.
ej smo nekateri neverniki božič in božička že v Jugoslaviji praznovali.
Nevem kakšne veze ima z vero in ateizmom.
Sicer pa cerkev poziva k drugačnemu božiču kot ga mi neverniki praznujem. Cerkev poziva k skromnemu božiču, mi neverniko pa ga praznujemo z okrasitvijo, bogato založeno mizo in darili. Super je imeti poleg Miklavža in Dedka Mraza še nekoga.
Kokoši ???????, 24.12.2021 ob 20:49
ej smo nekateri neverniki božič in božička že v Jugoslaviji praznovali.
Nevem kakšne veze ima z vero in ateizmom.
Sicer pa cerkev poziva k drugačnemu božiču kot ga mi neverniki praznujem. Cerkev poziva k skromnemu božiču, mi neverniko pa ga praznujemo z okrasitvijo, bogato založeno mizo in darili. Super je imeti poleg Miklavža in Dedka Mraza še nekoga.
Vidis… To je ta terminologija. Nnnnnn…???… Priden.
Ne pa ateist in podobne olepsevalnice ki jih uporabljate…
Kaj je sploh merilo za praznovanje Božiča? K polnočnicam ne hodim, TV itak ne gledam, večerja pa je malo boljša, ja. In lučke svetijo na jelki in tudi kako skromno darilo pade. Nisem ne ateist, ne nek vroč vernik. Na božje nauke se spomnim vsak dan in razmišljam, če jih dovolj prakticiram. Ali potemtakem praznujem ali ne?
Božič je tradicionalni praznik na Slovenskem več kot tisoč let tako, da če so ga nekateri ponovno začeli praznovati je to lepo. Mi je pa čudno, da so danes na božični predvečer tako na pop tv kot ne vem ali je bil tv3 ali planet tv, skratka obojni so predvajali to popoldne turške nadaljevanke, pa iz zgodovine vemo, da je bilo potrebno kar nekaj sto let, da se je ubranilo turške vpade, ki so hoteli spremeniti navade na Slovenskem, tudi božiča ne bi bilo več, če bi osvojili Dunaj. Bi lahko te nadaljevanke predvajali kakšen drug dan. Meni so sicer bile Mehiške bolj všeč ampak to je stvar okusa.
Anonimno 4411, 24.12.2021 ob 22:16
Božič je tradicionalni praznik na Slovenskem več kot tisoč let tako, da če so ga nekateri ponovno začeli praznovati je to lepo. Mi je pa čudno, da so danes na božični predvečer tako na pop tv kot ne vem ali je bil tv3 ali planet tv, skratka obojni so predvajali to popoldne turške nadaljevanke, pa iz zgodovine vemo, da je bilo potrebno kar nekaj sto let, da se je ubranilo turške vpade, ki so hoteli spremeniti navade na Slovenskem, tudi božiča ne bi bilo več, če bi osvojili Dunaj. Bi lahko te nadaljevanke predvajali kakšen drug dan. Meni so sicer bile Mehiške bolj všeč ampak to je stvar okusa.
ma jebo te turški vpadi, Janša tudi piše folku za božič in vošči, pa ima častni doktorat v muslimanski državi Kosovo, pa tudi precej turško genetiko na videz – ko se je z Erdoganom slikal, se je videlo, da je Janša temnejši.
Anonimno 4411
————————————————————
Ja. Pa še najboljšega duhovnika imamo trenutno na tv; Cesarja Evoro v vlogi očeta Juana de la Cruza.
A si že kje videla boljšo vlogo duhovnika po televiziji?
Jaz sem Božič obeležil tako, da sem poslušal njegove pridige, ki jih je bilo polno v nadaljevanki.
Lepo napisano.
Pa ni samo preteklost. Je tudi sedanjost. Vemo, da je ženska pri Turkih manj vredna kot pes pri nas. Da so ženske tam manjvredna bitja, da posilstva žensk tam niso nekaj grdega.
Potem pa ravno babnice najbolj vneto gledajo turške žajfnice.
Ampak omenjeni programi so tako ali tako greznica. JaZ ji ne plačujem, ne pogrešam turške svinjarije pa resničnostnih šovov tudi ne. To je pa njihov večinski program. Greznica pač.
Pri nas doma ni bilo nikoli božička (kaj ima coca cola božiček z vero ne vem). Darila je nosil miklavž. 24ga se je postavila smrekica in jaslice za katere smo že mesece prej nabirali mah, delali jezerca in reke iz ovitkov milke :)…..meni so to najlepši spomini iz otroštva. Imeli smo dobro večerjo. Nobenega tv (to tudi ne vem kaj ima veze z božičem). Šli k polnočnici. Bistvo božiča je bilo da smo bili vsi skupaj. Skupaj postavljali jelko, jaslice, skupaj kuhali, poslušali božične pesmi….. Tudi v svoji družini ohranjam iste navade. Meni je božič najlepši praznik in se ga najbolj veselim. In ja uživam v okraševanju, peki piškotov, božični glasbi…..in vidim da otroci isto. Se veselijo decembra vsako leto. Včeraj smo se najedli, v cerkev nismo šli, je pa starejša hči igrala na klavir po večerji, igrali smo monopoli in se super imeli. Sedaj še vsi spijo, jaz pa tu visim ob kavi in čakam da se zbudijo da začnem peči palačinke 🙂
rytueyw, 25.12.2021 ob 07:33
Ni treba, da si verna … to so tradicije, običaji, ki jih imamo “v kosteh” kot se je nekoč izrazil nek filozof. Itak pa so tisti pravi goreči verniki presedlali na Miklavža, kar se obdarovanja tiče.
Meni pa ti obicaji niso v kosteh.
Starsem in presnikom sem hvalezna, da so mi vkosti vgravirali druzino za vse leto, ne samo za bozic, ljubezen skozi vse leto in ne samo za Valentinovo ter spomin na umrle prednike za vse leto, ne le na 1.november.
Edini ‘praznik’, ki ga ne morem praznovati vse leto, je Silvestrovo, ker pac novo leto se zacne vsako leto enkrat. Kar zadeva pa ostale praznike, imam v kosteh, da to uveljavljas vse leto ali pa sploh ne, ne pa smo na neke zapovedane dni.
praznujemo, 25.12.2021 ob 07:56
Pri nas doma ni bilo nikoli božička (kaj ima coca cola božiček z vero ne vem). Darila je nosil miklavž. 24ga se je postavila smrekica in jaslice za katere smo že mesece prej nabirali mah, delali jezerca in reke iz ovitkov milke :)…..meni so to najlepši spomini iz otroštva. Imeli smo dobro večerjo. Nobenega tv (to tudi ne vem kaj ima veze z božičem). Šli k polnočnici. Bistvo božiča je bilo da smo bili vsi skupaj. Skupaj postavljali jelko, jaslice, skupaj kuhali, poslušali božične pesmi….. Tudi v svoji družini ohranjam iste navade. Meni je božič najlepši praznik in se ga najbolj veselim. In ja uživam v okraševanju, peki piškotov, božični glasbi…..in vidim da otroci isto. Se veselijo decembra vsako leto. Včeraj smo se najedli, v cerkev nismo šli, je pa starejša hči igrala na klavir po večerji, igrali smo monopoli in se super imeli. Sedaj še vsi spijo, jaz pa tu visim ob kavi in čakam da se zbudijo da začnem peči palačinke 🙂
Coca-cola božiček? Je en mičken bolj komplicirano: https://en.wikipedia.org/wiki/Santa_Claus
Forum je zaprt za komentiranje.