Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Nova služba – samo, če ni selitve

Nova služba – samo, če ni selitve

Berem temo, kjer zmerjate najemnike in jih imate za luzerje in podobno.

Mene pa zanima kaki luzerji ste šele vi: 40 let v isti službi ali kako? Če je možnost boljše službe, boste raje ostali v stari, bedni, samo,d a se ne bo treba seliti?

Pa, da ne omenjamo, da so ljudje, ki kupijo flet v MB, delajo pa v CE ali pa celo LJ? Pa moraš biti ja poknjen, da toliko časa zabiješ na cesti, vlaku, busu?

In vi se norčujete iz najemnikov?

V razvitih državah, kjer imajo bistveno višji standard kot Slovenija, je bistveno, bistveno več ljudi v najemu kot v Sloveniji. In ja, za boljšo službo, se seveda tudi selijo.

Ampak za vas so luzerji?

Zanimivo pa, da imajo toliko višji standard in da se niso pripravljeni voziti ure in ure v službo.

Pa kje ti živiš… firme so v zadnjem obdobju konkretno zmanjšale obseg svojih poslovnih prostorov, nihče te več ne vpraša od kje prihajaš, kje imaš bivališče, pomembni so samo dostopni pogoji do spleta. Delo na domu je zakon! Sicer pa evropska Komisija že uzakonja delovne pogoje in pravila platformnega dela v EU. Po drugi strani pa vedno več podjetij ponuja podporo digitalnim nomadom, pri nas smo pri tem še na začetku. Države, ki so uspešne pri privabljanju digitalnih nomadov uvajajo vizume in druge pravno-formalne rešitve, dovoljenja za bivanja, ki lokacijsko neodvisnim delavcem omogočajo bivanje. Prihodnost je v “pol turist-pol delavec”, pri čemer za stroške bivanja porabiš minimalno.

Najemodajalci pljuvajo roko, ki jih hrani. Veliko tistih stanovanj, ki jih oddajajo, je kupljenih na kredit, ki ga odplačujejo najemniki. Če pride do gospodarske krize, brezposelnosti, in se bodo najemniki selili nazaj k staršem, bodo “njihove” nepremičnine zarubile banke. Potem bo pa spet jokanje in jamranje, kakšna krivica in zarota je to proti uspešnim, sposobnim in ustvarjalnim ljudem, kako država uničuje srednji razred in podobna malomeščanska sran.ja.

Kaj si pa drugega, kot luzer če delaš za 1000e, in imaš 500 najemnine, in 350e položnic, preostalo pa porabiš za prevoz na delo. Še v Bosni, imajo boljši standard.

Slovenski Janez ponavadi živi v mansardi pri mamici, ki je ne more zapustit, ker bo uboga reva umrla od hudega.

Pa pač dela za 1000eur nekje 5km od doma.

Prišpara na najemnini, obrabi avtomobila, stroških, ima zastojn varuško za otroke, gospodinjsko pomočino, za mater ne rabi plačevat doma itd itn.

Ko bo mati škripnila bo poherbal bajto, parcelo, gozd pa njivo.

Kaj je to zaeno sranje s temi dedovanji – ko stari umrejo je treba vse kar so imeli nacionalizirat.

Ja, saj najemniška stanovanja se tudi po smrti lastnikov dedujejo. Torej nacionalizirat tudi najemniška stanovanja in jih razdeliti slovenskim Janezom in Mickam, da ne bodo odvisni od mamic.

Jp, mansardarji, ki se vozijo eno uro ali pa še več daleč v službo , zmerjajo najemnike, da so najemniki luzerji.

Ali pa oni gastarbejterji, par ur na dan za vožnjo v Avstrijo, da bi pa rit preselili to pa ne.

haha ne bluzi, ljudje se vozijo v tujini po 2 ali vec ur v eno stran, tak da pri nas iz mb do lj, kar prevozis v slabi uri in pol, sploh ni hudo. Rajsi imam dobro hiso nekje izven Ljubljane, kot da dam na mesec v Lj za dvosobno stanovanje 800eur plus stroske. Nimam namena odplacevat kredita namesto lastnika. Za hiso nekje v savinjski npr. das cca 350-450 k€, za tolk dobis glih eno stanovanje v Ljubljani. In iz enga konca Ljubljane do drugega rabis casovno tocn tolk kot do Savinjske, ce gres ob pametni uri seveda. Delovni cas ze dolgo ni vec enolicno dolocen.

Višji standard je biti lastnik stanovanja, hiše. Kdor je v najemu ne bo nikoli imel nič njegovega, oz. ne boš imel potomcem kaj zapustiti.

Tisti ki je govoril o nacionalizaciji a misli da delam zato da bom državi zapustil ali potomcem. Državi dam dovolj z davki in vsemi prispevki.

Se strinjam z avtorjem

Odgovor na objavo uporabnika
zapečkarski Slovenci, 22.12.2021 ob 12:16

Berem temo, kjer zmerjate najemnike in jih imate za luzerje in podobno.

Mene pa zanima kaki luzerji ste šele vi: 40 let v isti službi ali kako? Če je možnost boljše službe, boste raje ostali v stari, bedni, samo,d a se ne bo treba seliti?

Pa, da ne omenjamo, da so ljudje, ki kupijo flet v MB, delajo pa v CE ali pa celo LJ? Pa moraš biti ja poknjen, da toliko časa zabiješ na cesti, vlaku, busu?

In vi se norčujete iz najemnikov?

V razvitih državah, kjer imajo bistveno višji standard kot Slovenija, je bistveno, bistveno več ljudi v najemu kot v Sloveniji. In ja, za boljšo službo, se seveda tudi selijo.

Ampak za vas so luzerji?

Zanimivo pa, da imajo toliko višji standard in da se niso pripravljeni voziti ure in ure v službo.

Ne vem, ce je zapeckarji pravi izraz – bolj gre za navezanost na lastno nepremicnino, to je pa posledica tega, da je v Sloveniji bilo tezko ustvariti drugo premozenje, zato gre denar v cigle. Hkrati je pa najemniski trg neurejen ali izven mest prakticno ne obstaja, tako da je vecina ljudi skoraj prisiljena kupiti lastno nepremicnino. Ko jo enkrat imas ali si celo zapufan zanjo, si pa seveda vezan nanjo.

Je pa tudi tako, da je vecina ljudi vezana tudi na neko okolje, kjer ima druzino, sorodnike, prijatelje. Vecina si zeli svoj dom ustvariti v blizini njih, v znanem okolju, sploh ce so s tem okoljem zadovoljni. Tako da ne gre le za lastnistvo nepremicnine, ampak za odlocitev, kako si Slovenci zelimo ziveti.

Kljub temu pa marsikdo zamenja sluzbo, ampak obicajno isce novo zaposlitev cim blizje kraju bivanja in se zaradi sluzbe ni pripravljen seliti. Zapeckarji pa Slovenci ravno nismo, saj vecina precej potuje.

Smisel Slovenca je, da kupi svoj kup ciglov. Če tega nimaš, te zmerjajo z luzerjem. Najemnike se pri nas smatra za največje zgube (tema na monu par dni nazaj, kjer monovci na veliko zmerjate najemnico, da je luzerka).

Slovenec bo raje jokal kako zanič službo ima kot, da bi vzel službo na drugem koncu Slovenije, ki bo bistveno boljša. Če že menja službo, se je pripravljen tudi dve do tri ure na dan voziti, samo, da se ne seli.

Čudna ta miselnost.

Aja, recimo Avstrija pa verjetno večina ostalih razvitih držav, ne vrne stroškov prevoza. Njim se fučka ali si ti 5 km od službe ali pa 150 km. Oba delavca dobita enako plačo, če imata enako delo.

Joj, tole je pa zdaj tako enostranska hvalnica najemnikom. Med najemniki ni luzerjev s slabo službo. Najemniki so vsi megauspešni. Najemniki so vsi znajo uživati v pravem življenju, saj se ne pehajo za cigle.

Ja, že uredu. Resnica je kot vedno nekje vmes.

Bore malo najemnikov poznam, ki letajo od službe do službe od Maribora do Kopra in nazaj v Mursko Soboto. Ne rečem, da jih ni, a še vedno je največji odstotek takih, ki najemajo v radiusu od službe, staršev, prijateljev, skratka v nekem stacionarnem okolju. Vežejo te tudi recimo otroci – ki jim ni v nek neznanski užitek vsako leto ali dve menjat okolja, prijateljev, šole.

40 let v isti službi? Kje pa piše, da so vse službe slabe? Če je nekdo leta in leta v isti službi to avtomatično pomeni, da stagnira in trpi?  Jaz sem, recimo že 19 let v isti službi, super zadovoljna tako z delovnim okoljem kot plačo. Zaslužim dovolj dobro (in moj partner isto), da sem si svojo hišo kupila! Nič podedovanega. A sem luzerka, ker sem toliko časa v isti službi? Verjetno bi jo menjala, če mi karkoli ne bi bilo ok. Zelo verjetno pa ne bi šla na drug konec države.

Tiste, ki jih poznam, da se v službo vozijo uro ali dlje, vejo, zakaj to počnejo. Za zelo dobro plačo. Mogoče se kdo vozi tako daleč tudi zato, ker v njegovem okolju služb ni, seliti se pa recimo v Ljubljano ne more, ker so najemnine predrage. Če upoštevaš družino z dvema odraslima in dvema otrokoma, najemnina v Lj je za dvosobno stanovanje od 500 na obrobju (kakšen Šentjakob, Sostro ipd) do nerealnih 1500e (sem šla prečekirat Nepremičnine). In to govorimo o cca 60m2, kar je za 4člansko familijo res malo).  Pa res kako so taki najemniku uspešni, ko spušijo eno minimalno plačo na najemnini – koliko jim ostane za stroške in tisto nepopisno uživanje?

Ali si imel pač v mislih najemnika s 3000 plače, ki živi sam in daje za najemnino skupaj s stroški 100e? Takemu verjamem, da je ugodno najemati, ampak koliko pa je takih? Realnost je precej drugačna.

Imam sodelavko, ki se vozi okoli uro, uro petnajst po avtocesti. Je najemnica, ki da za trosobno stanovanje v svojem kraju 150e najemnine. V Lj bi jo primerljivo stanovanje stalo okoli 1000. Nje njena “vukojebina” ne moti, pot v službo pa tudi ne, ker dobi povrnjene stroške, plača je pa tukaj zelo zelo uredu. Še to, da pol meseca dela od doma in si ji sploh ni treba vozit, prevaga.

Aja in tujina. Poglej kakšna velemesta, kjer menjajo nekaj prevozov in porabijo po dve uri v eno smer do službe.  So najemniki v večjem odstotku, ampak zato, ker se jim dejansko ne pozna toliko na plači.

Sicer pa naj vsak ima, kakor želi, ne vem zakaj te srbi, kako imajo zrihtano drugi.

Raje kot najemnino plačujem kredit,ker se bolj splača ??‍♀️ ker bojo v roku 15 let konec s plačevanjem,če 2 skupaj davata za hišo…

jaz sem si kupila bivalni vikend na podeželju lepo na samem za 40k,100m2….

Privarčevala sem 20.000€ v 2 letih. Saj mi je pri plači ostajalo malo manj kot jurja. (600€ so bli stroški doma+avto,hrana skratka vse) 20k sem pa vzela kredit na 3 leta.

Vsak mesec plačujem dobrih 500€ + stroškov mam občutno manj ,z avtom sem konec. Tako,da mam nekje 900€ vse skupaj ,ostaja mi po 600 € na mesec,od katerih 300€ porabim za prenovo in 300,ki jih varčujem(si tudi včasih privoščim) ,če kdaj slučajno izgubim službo,da lahko kredit še lepo plačujem in živim tudi do par mesecev v kolikor ne najdem službe . Do konca kredita mam še malo več kot leto. In mi bo uspelo v 5letih odplačati kredit,prenoviti mi je uspelo 3/4 vikenda,od pohištva,podov,ploščic itd…. edino kar mi je še ostalo je narediti centralno,saj je kurjava na kaminsko peč in me včasih moti,saj so nekateri prostori precej mrzlejši.

Čez 1 leto bom konec s tem,prihranjenih bom imela ene 8000€ in odplačano “hišo”. Vzela bom še 7k kredita in kupila avto za ene 15k tam 200€/mesec/3 leta…   Avto mam pol namen lep čas obdržat . Pol mam stroškov ene 600€ in spet mi ostaja skoraj jurja.

Tak,da v 7letih mam odplačeno hišo do konc življenja in avto za vsaj ene 7,8 let. In mi bo ostajalo pol po 1000€+ na mesec.

Najemnina se pa nikoli ne konča.

Aja do šihta mam pa ,če dirjam 12 min,ko mi ni pa 25 ?

Hvala za branje

vse se da,samo preračunat je treba,postavit prioritete… aja … pa dober šiht met ….

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close