Če zmanjka elektrike
Covid 2021LE, 15.12.2021 ob 01:02
Agregat, da žene komando peči, dve skrinji in lampe v štenghausu.
Nekak kot opcija se ponuja montaža lastne sončne elkrarne na streho.
Težave z izpadi elektrike so večinoma v zimskem času in ti bo lastna sončna elektrarna na strehi tvoje kočure v enako korist kot slepemu varčna žarnica!
kolikor se spomnim situacije izpred 8 let, ko je zaradi žleda prišlo do množičnih električnih mrkov, so bili na najslabšem podeželjski kraji. mesta niso trpela.
in največji problem je bilo ogrevanje, ne luči, voda ali polnjenje telefonov. ker vsaka malo večja fakin peč rabi elektriko, da dela, ne glede na to, ali je na olje, plin ali dobre misli. glede na to, koliko nas je šlo na toplotne črpalke, pa raje sploh ne razmišljam o tem.
tak, da, tisti, ki so v blokih, bodo še najbolje odnesli, če mene vprašaš.
ne paničari, 15.12.2021 ob 08:56
Agregat ali vsaj kak akumulator za črpalko za centralno, preklop na peč na drva (iz zaloge), še en akumulator, ki ga vežeš na omarico z varovalkami in narediš preklop na 12V ter zamenjaš žarnice. Z avtopolnilcem polniš tudi telefon ali računalnik.
Problem rešen.
Še to, hladilnik, skrinja pač pustiš zaprto, se bistveno bolj počasi odtaljuje.
Štedilnik pa na plin ali pa nabaviš kamp gorilnik s kartušo.
Skratka, pri nas vidim, da ne bi bilo nekih posebnih težav.
V času žleda smo bili brez elektrike en dan.
čekdisout, 15.12.2021 ob 08:01
kolikor se spomnim situacije izpred 8 let, ko je zaradi žleda prišlo do množičnih električnih mrkov, so bili na najslabšem podeželjski kraji. mesta niso trpela.
in največji problem je bilo ogrevanje, ne luči, voda ali polnjenje telefonov. ker vsaka malo večja fakin peč rabi elektriko, da dela, ne glede na to, ali je na olje, plin ali dobre misli. glede na to, koliko nas je šlo na toplotne črpalke, pa raje sploh ne razmišljam o tem.
tak, da, tisti, ki so v blokih, bodo še najbolje odnesli, če mene vprašaš.
No, 2 sorodnika sta v LJ v blokih, pri enih daljinsko ogrevanje in ni delovalo, drug etažna centralna na plin in zaradi izpada elektrike prav tako ni delovalo.
So se oboji začasno preselili k staršem, ker bi bili drugače cel teden na mrzlem.
Žled nas je naučil, da je edini problem skrinja. Gasilci so takrat neverjetno požrtvovalno nosili agregat od bajte do bajte (tistim, ki ga niso imeli) da so po par ur zagnali skrinje.
Tako da zdaj imamo tudi mi agregat, ogrevamo se lahko tudi na drva, edini kao problem je imeti nafto doma (avto je bencinar) ker ne ostane sveža sto let in jo je treba zamenjati na vsake kvatre.
Prenosna peč na plin je začasna alternativa ogrevanja. Imamo pa vikend s šporhtom na drva, in tam vse potrebno za preživet ob večjem izpadu elektrike, oziroma bi se dalo celo živeti brez elektrike. Kaj a vemo do kod bo šla vsa ta kriza. Smo pred leti bili na tem, da prodamo in sem res vesela, da nismo.
Forum je zaprt za komentiranje.