Kako nehati piti alkohol?
Delam od doma že od začetka covida. Prej nisem pil tudi po celo leto nič. Res redko, kdaj. Začelo se je pa tako, da sem se prijavil na eno tujo klepetalnico, kjer se redno dobivamo ljudje iz različnih koncev sveta. Začelo se je s pivom, enega dva zvečer ob klepetanju in je res sedlo. Iz enega do dveh je prišlo na cel 6pack, potem še to ni bilo dovolj in sem sedaj večinoma na vinu ali pa žganih pijačah. Pijem parkrat na teden in vedno zvečer. Zapadel sem v ta nor krog virtualnega klepeta, pijančevanja. Večinoma sem na koncu čisto pijan in seveda zjutraj imam težavo. Preprosto mi ni zanimivo bit trezen na klepetalnici, zato pijem. Ampak vem da imam hud problem.
Kako naj se rešim tega?
Šnelca_783, 14.12.2021 ob 16:09
Pohvalno je to da si priznas kje imas problem.
Zdaj, povej, kaj je vzrok da pijes? Je to osamljenost ali nesproscenost ali slaba navada ali ali…?
Vzrok je pomemben in odprava le tega.
Sprosti se na drug nacin.
Zelim da ti uspe. ☺
Osamljenost, dolgčas in slaba samozavest ja. Sem namreč samski že 3 leta. Ampak takšen kot sem sedaj, niti nočem spoznat nobene nove ženske. Prvo se moram spraviti v red.
Vzrok poznas. Vse ves. Marsikaj od tega se prepleta.
Bodi bolj nezen do sebe in imej se rad napravi nacin. Ne egoisticno, ne narcisticno.
Sebi zeli dobro.
Ne se zapustit.
Ne na sebi delat prisile, ma tudi ne popuscat.
Mirno in sprosceno ignorirat vse kar te z alko povezuje.
Zavedaj se da si brez pijace se bolj uredu kot si in se bolj zabaven.
Sprosti se. Ne bit zategnjen.?
Drzim pesti da ti uspe, da zakorakas v novo leto neobremenjen.
Narkomanom in alkoholikom je brezveze dajati nasvete in potuhe, ker se ničesar ne držijo in imajo vedno svoje izgovore naprej. Potem v nadaljevanju, ko vidijo, da škodujejo sebi in da brez substanc ne zmorejo več, začnejo škoditi še ostalim zdravim ljudem.
Losaj se klepetalnice in pejt na sprehode ali telovadit. Tudi pri nas doma delamo od doma, pa se nihče ni zapil in smo tudi na netu, telefonu itd. Lp
svetujte mi, 14.12.2021 ob 16:00
Delam od doma že od začetka covida. Prej nisem pil tudi po celo leto nič. Res redko, kdaj. Začelo se je pa tako, da sem se prijavil na eno tujo klepetalnico, kjer se redno dobivamo ljudje iz različnih koncev sveta. Začelo se je s pivom, enega dva zvečer ob klepetanju in je res sedlo. Iz enega do dveh je prišlo na cel 6pack, potem še to ni bilo dovolj in sem sedaj večinoma na vinu ali pa žganih pijačah. Pijem parkrat na teden in vedno zvečer. Zapadel sem v ta nor krog virtualnega klepeta, pijančevanja. Večinoma sem na koncu čisto pijan in seveda zjutraj imam težavo. Preprosto mi ni zanimivo bit trezen na klepetalnici, zato pijem. Ampak vem da imam hud problem.
Kako naj se rešim tega?
Ne gre drugače, kot da enostavno nehaš.
Če ti je klepetalnica dolgočasna, pusti.
Če ti je še ok, ko greš klepetat, ne zraven pit alkohola. Nakuhaj si čajev, zmešaj limonado, pij magari kompote? žveči čigumije, sam da ni alko. Če so ti čaji dolgočasni, daj notri začimbe, eksperimentiraj. Zdaj je december, klinčke, cimet, kardamom, ingver… kar ti paše, lahko dodajaš kamorkoli? celo popraš lahko?
Dopamin si dviguj raje s telovadbo.
Brez pijače si bolj pristen in zato bolj kul.
Jure M, 14.12.2021 ob 22:55
Ne kupuj alkohola in ne imej ga doma niti kapljice.
Namesto v klepetalnico pojdi zvečer na en zelo dolg pohod. Npr. 10 km. Da boš potem samo še padel v posteljo in zaspal.
Najboljši predlog. Ne imej alkota doma!!!
Če ni, ne moreš pit.
Pa srečno!
Jaz sem pil iz navade, zdaj pa nisem že 3 leta niti kapljice. Enostavno sem nehal, ni bilo težko. Motiviralo me je pa to, da sem se zamislil nad sorodnikom, ki še vedno redno pije. Razvalina je. Potem sem se zamislil prednostmi in slabostmi alkohola. Prednost je bila samo to, da sem se par ur malo bolje počutil. Ko je popustilo, sem se pa slabše počutil. Tako da se to dvoje že izniči, če ni nihanje razpoloženja že samo po sebi slabše. Dodatne slabosti so pa, da ima prazne kalorije, te brezveze redi in zalaga z maščobo, uničuje ti testosteron, torej te dela v babo. Do jeter sploh še nisem prišel z razmišljanjem, tudi na možgane ne vpliva blagodejno. To je meni bilo dovolj. Niti kapljice več.
Najlažje pa se je premagati v trgovini. Enostavno ne kupiš, nimaš doma, ni skušnjave. Če je tako huda, da moraš letet zaradi tega nekam, se mogoče vmes zamisliš. Če imaš na dosegu roke, je težje.
Aja, sem pa tudi ob tem začel telovadit. Verjetno je to pomagalo, ker sem potem dobil občutek, da z alkoholom uničujem svoj napredek in telo. In po končani vadbi je dober občutek, dobiš endorfine, mogoče dokaj nadomestijo občutke pri pijanosti, malo drugače ampak podobno. In potem ni negativnih posledic in slabšega počutja čez nekaj časa.
Moji drugi problemi niso s tem izginili, se pa nekako počutim bolj trdnega, ker se brez substanc z njimi soočam.
Ne moreš se. Ne poskušaj, lepo ti je… okusil si to… veš kak je občutek, pomirjajoč, blagodejen…
Lahko greš k psihologu, psihoterapevtu, AA… ampak poznaš občutek in tudi ko boš nehal, se boš k njemu vrnil nazaj… vedno…
Uživaj, življenje je kratko, alkoholna omama pa je tu. Ne imej slabe vesti… Go with the flow…
Viski, preko pa pivo lagano sportski…
Forum je zaprt za komentiranje.