Delo v tujini – znanje tujega jezika
Tisti, ki delate v tujini, ko ste šli tja, koliko ste znali njihovega jezika?
Recimo tisti, ki ste znali jezik na nivoju nekje b2, ste dobili kake ok službe ali je b2 premalo?
To mislim, da ni ravno delo v proizvodnji ali pa čistilka ali kaj takega. AMpak, da je delo, kjer je potrebna tudi izobrazba in pa znanje jezika.
Odvisno je od branže, narave dela, orientiranosti firme, itd. Moj prvi projekt v Nemčiji je bil npr. v firmi, kjer je bil uradni uradovalni jezik Angleščina (ja, v Sloveniji je kaj takega nezaslišano, ampak zunaj pa nekaj povsem normalnega, da je uradovalni jezik podjetja kaj drugega). Ampak to je bilo veliko ladjarsko podjetje, mednarodno usmerjeno, z izpostavami po celem svetu, tako da… Po drugi strani sem delal tudi v drugem mednarodnem podjetju, kjer je zelo malo ljudi govorilo kaj drugega, kakor nemško. Ni pravila.
Glede samega znanja jezika se ne obremenjuj preveč, če ni narava tvojega dela neposredno delo s strankami. Aktivna B2 raven povsem zadošča za 80% vseh služb na trgu. Poleg tega so npr. Nemci zelo tolerantni glede tega (za razliko od kakih Avstrijcev ali Švicarjev – pa celo jug Nemčije je dosti bolj tog od severnega, kjer je Denglisch skorajda vsakdanja spakedravščina).
Pozabi na slovenski psevdo-perfekcionizem. Nemščina v resnici ne obstaja… V sami nemčiji se Nemščina, ki se jo učimo v šolah, govori edino v radiju ca. 50 km okoli Hannover-ja. In čissto možno je, da se nekdo iz Porenja ne razume z nekom iz Bavarse ali Švabske. Kot bi postavil skup nekoga iz Pragerskega in nekoga iz Blok… bo kar trajalo, da se bosta kaj zares zmenila. Pri nemščini je to (zaradi velikosti dežele) to še bolj občutno in govor v narečju je del vsakdana.
Moje znanje ni npr. nič posebnega, ampak so vedno znova Nemci presenečeni, da kako lepo govorim t.i. hoch Deutsch. Enostavno spet kot v Sloveniji… ker ga večina ne uporablja in ga niti ne zna. 🙂
Kar imam izkušenj s Francozi in Britanci, pa je druga pesem. Sploh Britanci znajo biti glede jezika precej snobovski. Francozi pa iz tradicije niso ravno talenti za tuje jezike (saj je bila Francoščina še do pred kratkim jezik diplomatov).
Problem je, ker če imaš neko službo oz. če želiš kandidirat za službo, kjer je zahtevana visoka izobrazba, ponavadi to pomeni, da moraš tudi kako predstavitev imeti, predavanje, sestanke voditi, predvsem pa pisati tudi kake dopise. Zdaj nek obrazec nekje izpolnit ni problem. AMpak recimo nek dopis…
Zdaj delo s strankami, to imam že izkušnje. AMpak je šlo za slabo plačano delo tako, da so sploh veseli, če koga dobijo.
Želja pa je seveda, da bi imela kako boljšo službo, ne samo nekega minimalca.
Je pa smotano pri teh nemških končnicah… zdaj, če samo govoriš je eno. Če moraš pa to lepo napisat, sestavit nek uradnih dopis pa je notri vse križem kražem s končnicami pa ni ravno lepo.
Na eni strano so taki, ki znajo komaj par besed pa imajo službo v Avstriji. Jaz znam že kar nekaj pa tudi ne pridem dalje (kar se plače tiče) kot oni, ki skoraj nič ne znajo.
Saj se prijavljam na razpise za boljše službe pa sploh blizu ne pridem. Tudi kot nek začetnik ne (čeprav imam 15+ izkušenj iz Slovenije).
Zdaj bi vsaj tako službo rada dobila, kjer je potrebna vsaj SŠ.
Do sedaj sem imela samo kaj takega, kjer jih ne zanima kako izobrazbo imaš. Večina domačinov je imela poklicno ali pa še to ne. Plače so pa potem temu primerne: zanič.
b2 je tako ena ocena. Včasih rešim kak test na netu. Nazadnje sem ga za c1, ampak vem, da še zdaleč nisem na C1. Ker ga včasih lomim tudi pri stvareh, ki so na nivoju b1. Drugič pa odlično rečim tudi nivo b2. c1 pa ziher ne.
Pa včasih se mi zdi, da mi gre že super. Drugič pa naletim na koga, ki strogo samo v dialektu govori pa sem čisto adijo. Takrat pa sem nivo a1.
Sem imela sodelavko, ki mi je strogo in vedno samo v hudem narečju govorila. Obup. KOmaj sem kaj razbrala kaj hoče povedat.
Forum je zaprt za komentiranje.