Kako znižati stroške gospodinjstva na čim več nivojih?
Ker prihaja kriza in se vse draži, bi radi čim bolj znižali stroške na vseh področjih.
Od jutri dalje ne bom kupovala več neke ne vem kako zdrave hrane, saj ne vem, kaj je sploh od tega (za to smo v preteklosti porabili ohoho denarja).Pa najboljše maslo, pa avokado pa kakije pa testenine brez glutena pa zdave moke pa oreške pa domače olivno olje pa ni da ni. Poznam vse polno ljudi, ki na zdravo hrano ne dajo nič, pa niso nič kaj bolni ali debeli.
Do zdaj smo res pazili, ampak smo na drugi strabi pojedli tudi veliiiko sladkarij – v glavnem kupljenih. Se kaj dosti prihrani, če jih pečeš sam ali je samo efekt, da poješ vse, kar si spekel, da se ne vrže proč?
Jedli smo tudi že LCHF, pa je kar drago. Bomo spet na hidratih, ni kaj.
Kupujem tisto, kar je v akciji, meso bomo razpolovili, kuhali točno za 4, da se ne meče hrane proč
Mačko in psa (kar velikega) hranimo z briketi, ki jih kupujemo preko zoohita. Kaj bi bilo ceneje? Kaj bi mački sploh dali – vsak dan dobi brikete in košček mesa, ki ga jemo tudi mi. Za psa pa bomo tudi poskusili kar s hrano, ki ostane nam – ne pač vse. Ko sem bila še otrok, smo psa hranili s človeško hrano, pa je bil super zdrav in vitalen, dočakal je 18 let.
Kupovali bomo krepko manj oblačil in obutve oz. samo, kar je nujno.
Ugašamo luči, bolj racionalni smo pri porabi wc papirja, papirnatih brisač, umivamo se z manj šampona, v pomivalni stroj dam samo polovico tablete, pa se posoda čisto lepo opere.
Dajte prosim napisat, kje se da največ privarčevati – tako da se bo res poznalo. Hvala za ideje.
Midva grema v nabavo 1x na mesec, potem samo kruh in sadje/zelenjava pa se kar pozna. Ker si malico nosima oba v službo so to ponaavadi ostanki od prejsnega dne ali pa so ostanki za kosilo naslednji dan.
Recimo vez mleka vzamem na kuponček 25% ali pa kak čokolino večje pakiranje isto. Mesa kupim naenkrat več in gre v skrinjo, velikokrat skuham kaj na žlico in še gre v skrinjo za naslednjič.
Mogoče zamenjate paket za tv/net/mobi. Kakšna stvar se lahko kupi tudi rabljena
Živalim pusti hrano, kot so jo vajene.
Vi pa: kruh lahko pečeš sama, karbostane, ga porabite za drobtine ali cmoke.Napisi si jedilnik. Meso ne rabite jest vsak dan. Če imate možnost, si sami vzgajajte zelenjavo. Glejte letake in kupujte v akciji. Tablete za pomivalca si lahko naredite sami – soda bikarbona + nekja kapljic eteričnega olja limone. Sama si vedno naredim zalogo cetavza pomivanje posode, wc papirja, praška, testenin, riža, fizola v konzervi… Zato, da ne tečem za vsako v trgovino po eno stvar, ki to nikoli ni samo ena. Kjer lahko grrmonpeš. V trgovini ne kupujemo vrečk….Sr da. Cent po cent.
Največ prihraniš, če nehaš kupovati tisoč in en prigrizek. Čokolade, piškoti, čipsi, sladoledi, instant juhe in nudli, itd. Podobno velja tudi za mlečne izdelke in delikateso. A res potrebuješ 10 vrst namazov, skut, sirov, salam?
Pri osnovnih živilih kot so sadje in zelenjava, meso, moka, ipd., pa jaz ne varčujem.
Je pa tako, da so največji strošek streha nad glavo in avtomobili (za oboje velja, da gre dosti denarja tako za nakup kot za tekoče stroške). Zatem varstvo, pošolske dejavnosti, šport/treningi, ipd. Če jutri vsi v družini nehate jesti in se umivati, se bo na mesečnih stroških poznalo morda 20%.
To, kar pišeš, ni zdrava prehrana, ampak moderna prehrana. Zakaj brez glutena? Če nimaš celiakalije, to ni nobene potrebe. Avokado in podobne reči: draga, nevalitetna hrana, ki jo od daleč privlečejo. Sladkarije pa itak niso zdrave. LCHF? Hja, prej zdravju škodljivo kot kaj drugega, je pa moderno, to pa. Tako, da ja, pametno, da skenslaš moderno hrano, ki v resnici ni zdrava, je pa draga.
Pri hrani za pse in mačke lahko delno namesto konzerv in briketov daješ meso. Ne sedaj najdaražjih kosov :). Ne slano, začinjeno meso, ampak pač kupiš pri mesarju meso, drobovino in jim daš.
Težko dobiš nasvete, če ne vemo kako živiš. Če imaš dva avta, daš enega preč. Nekomu, ki pa nima avta, tak nasvet ne bo koristil. Če potratiš veliko za barvanje las, si jih pač ne barvaš več… kaj mi vemo kako vi živite. MOraš napisat kakek stroške imaš potem pa lahko svetujemo.
Sneguljčica999, 08.12.2021 ob 13:56
Živalim pusti hrano, kot so jo vajene.
Vi pa: kruh lahko pečeš sama, karbostane, ga porabite za drobtine ali cmoke.Napisi si jedilnik. Meso ne rabite jest vsak dan. Če imate možnost, si sami vzgajajte zelenjavo. Glejte letake in kupujte v akciji. Tablete za pomivalca si lahko naredite sami – soda bikarbona + nekja kapljic eteričnega olja limone. Sama si vedno naredim zalogo cetavza pomivanje posode, wc papirja, praška, testenin, riža, fizola v konzervi… Zato, da ne tečem za vsako v trgovino po eno stvar, ki to nikoli ni samo ena. Kjer lahko grrmonpeš. V trgovini ne kupujemo vrečk….Sr da. Cent po cent.
Kar naprej berem, kako gre star kruh v drobtine. Kaj vam bodo drobtine?
Pri nas jih uporabimo glih ene 2x na leto.
Ajde, kruhovi cmoki ja, ampak za cmoke mi pa ne ostane toliko kruha. Kupim ga toliko, kot ga pojemo, pa tudi ta kruh zdj kar stoji in stoji in ne splesni, pravkar sem pojedla koscek ajdove strucke kupljene prejsnji petek,torej je stara ze 5 dni.
kruh za drobtine, 08.12.2021 ob 14:04
Kar naprej berem, kako gre star kruh v drobtine. Kaj vam bodo drobtine?
Pri nas jih uporabimo glih ene 2x na leto.
Ajde, kruhovi cmoki ja, ampak za cmoke mi pa ne ostane toliko kruha. Kupim ga toliko, kot ga pojemo, pa tudi ta kruh zdj kar stoji in stoji in ne splesni, pravkar sem pojedla koscek ajdove strucke kupljene prejsnji petek,torej je stara ze 5 dni.
Dodaš k masi za kruhove cmoke ali pa njoke, na njih popražiš skutne štruklje, marelične cmoke, za panirano meso, dodaš k mesni štruci …. še in še variant imaš.
Jaz kupim vez ali dva mleka ko so po 70/80 centov na liter(ponavadi Lidl), oblačila za otroke veliko kupim ali pa dobim rabljena, hrano in pesek za mačka- pesek nekaj škatel ko je v akciji, hrano tudi. Imamo veliko zalogo hrane, res veliko. Suha hrana, konzerve… Če bi imela velik zamrzovalnik, bi kupila meso znižano in zmrzovala, pa nimam. Toaletni papir kupim več, ko je v akciji. Ostane. Tuš gele in podobno v DM velikokrat v 1+1. Sadja in zelenjave kupim ogromno v Hofru po -25%.
Poglej malo, kateri so vaši drugi redni mesečni stroški. Koliko plačujete za telefone, TV, internet, časopisi, revije itd. in kaj od tega res nujno potrebujete ter čemu bi se bili pripravljeni odpovedati oz. izbrati cenejšo ponudbo.
Skratka vse nenujne naročnine zmanjšaš na minimum.
Potem poglej, kako imate urejeno gretje in kako dobro tesnijo vaša okna.
Poglej, katere druge nepotrebne redne mesečne stroške še imate, ki bi se jih dalo zmanjšati.
znižanje stroškov, 07.12.2021 ob 22:52
Ker prihaja kriza in se vse draži, bi radi čim bolj znižali stroške na vseh področjih.
Od jutri dalje ne bom kupovala več neke ne vem kako zdrave hrane, saj ne vem, kaj je sploh od tega (za to smo v preteklosti porabili ohoho denarja).Pa najboljše maslo, pa avokado pa kakije pa testenine brez glutena pa zdave moke pa oreške pa domače olivno olje pa ni da ni. Poznam vse polno ljudi, ki na zdravo hrano ne dajo nič, pa niso nič kaj bolni ali debeli.
Do zdaj smo res pazili, ampak smo na drugi strabi pojedli tudi veliiiko sladkarij – v glavnem kupljenih. Se kaj dosti prihrani, če jih pečeš sam ali je samo efekt, da poješ vse, kar si spekel, da se ne vrže proč?
Jedli smo tudi že LCHF, pa je kar drago. Bomo spet na hidratih, ni kaj.
Kupujem tisto, kar je v akciji, meso bomo razpolovili, kuhali točno za 4, da se ne meče hrane proč
Mačko in psa (kar velikega) hranimo z briketi, ki jih kupujemo preko zoohita. Kaj bi bilo ceneje? Kaj bi mački sploh dali – vsak dan dobi brikete in košček mesa, ki ga jemo tudi mi. Za psa pa bomo tudi poskusili kar s hrano, ki ostane nam – ne pač vse. Ko sem bila še otrok, smo psa hranili s človeško hrano, pa je bil super zdrav in vitalen, dočakal je 18 let.
Kupovali bomo krepko manj oblačil in obutve oz. samo, kar je nujno.
Ugašamo luči, bolj racionalni smo pri porabi wc papirja, papirnatih brisač, umivamo se z manj šampona, v pomivalni stroj dam samo polovico tablete, pa se posoda čisto lepo opere.
Dajte prosim napisat, kje se da največ privarčevati – tako da se bo res poznalo. Hvala za ideje.
Ne kupuj sokov in sladkih pijač, pijte vodo iz pipe in čaj.
Črtajte časopise in revije, vse lahko najdeš na netu.
Perite manj, sušite na zraku.
Ne kupuj sladkarij in piškotov, pudingov, speci doma.
Kuhaj iz lokalnih sestavin, enolončnice, sadje sezonsko.
Izkoristi akcije in kupončke.
Črtaj alkohol in cigarete.
Paštete, narezke, suhe salame zmanjšajte na mimimum.
Pa še kaj bi se našlo.
mona, napačno razmišljaš. Zakaj bi bilo potrebno zmanjšat mesečne stroške. Delajte rajši na tem, da bodo večji prihodki v družini. V ZDA ljudje opravljajo po tri službe. Verjemi mi, da to kar si ti v preteklosti kupovala, nikogar ne zanima. Sedaj pa moj nasvet. Najprej se priklopite na sosedovo elektriko. To se strinjam s tabo. Največ lahko prišparaš tako, da manj žrete. Na hrani lahko ogromno privarčujete. Potem ti predlagam, da prodate vse odvečne avtomobile pri hiši. Vzdrževanje zunanjega bazena tudi ni poceni. Pa vrtnarja bo treba odpustit. Koliko porabiš na mesec za ličila. Glej, da ne naštevam dalje.
Kuhaj sama, načrtuj tako, da je za dan dva. Čim manj prigrizkov. Sadje pri nas kupujemo pri okoliških kmetih – npr. gajbo jabolk, slive smo dali v skrinjo, maline v marmelado itd. Meso se kupuje pri lokalnih pridelovalcih (npr. sedaj imaš po kmetijah koline, lokalni mesarji…) – so cenejši pa še kvalitetnejše meso.
Veliko se da privarčevati tudi pri oblačilih za otroke, sploh če so še manjši. Ker hitreje prerastejo kot uničijo, se lahko izposodiš ali kupuješ rabljeno. Seveda to pri večjih ne gre.
Ne vem, sicer mi imamo navado nakupovati tako kot piše zgoraj, zelenjave veliko pridelamo tudi doma. Samo je tedenski nakup še vedno drag.
Izklapljat naprave ( razen hladilnikov in skrinj) iz “stand by” funkcij- to so skriti požiralci energije. Od računalnikov do klimatskih naprav, panelnih in električnih radiatorjev tudi za ogrevanje v “automatic” funkciji.
Voda v wc kotličku: če imaš Geberit kotliček, se da lepo naštelat; razpon je med 17 in 5 litrov. Za tamalo potrebo poučit vse prebivalce domovanja, da ni treba tadolgo tipko stisnit. je razlika 5 litrov ali pa 12 litrov po uriniranju. In da ne rabiš dva metra skret papirja za eno potrebo.
namesto mokrih papirnatih wc robčkov ali mokrega wc papirja ( ki so tudi mašilo čistilnih našrav in krš za naravo), pa komot našpricaš na wc papir raztopino nevralnega intimnega mila in vode – najboljši so tisti dozirniki, ki naredijo peno ob razšpricu. Ker po veliki potrebi je treba zadnjično na mokro obrisat, ni samo suh papir včasih dovolj. Pa da se vsakič ravbno na bideju ne umivaš, če ni hude sile. In ne rabiš tistih mokrih robčkov -vse z wc papirjem oddelaš.
Narediš raztopino v npr. tak dozator, ki dela peno:
Pranje perila in posode v času nizke tarife el. toka – med 22. in 6. uro, pa čez vikend.
Za hrano so ti pa že več ali manj drugi svetovali.
psa in macko pustite na miru macka bi morala imeti na voljo tudi mokro hrano ne pa koscke mesa ki ga jeste sami in zgolj brikete bo dobila ledvic o bolezen.. kako boste nahranili psa ce boste skuhali zgolj za 4 clane? pes bi tudi moral imeti brikete in drugo hrano..ne pa samo suho.. zakaj sploh imate zivali ce nimate denarja da bi zanje primerno skrbeli? ce zelite sparat je odlicen recept ki se ga drzim ze leta da vse kar kupis tudi porabis. npr. riz, polenta, testenine vsak mesec spucas vse kar si kupil tako ti hrana ne zgnije in propada. jaz ne vrzem nicesar stran. in hrana se mi po omarah ne nabira. isto v hladilniku. vse porabim ali dam zmrznit. jaz dam za dve osebi pa se macke zraven 450 eurov s tem da kupujem bg hrano, lchf moke, svezo zelenjavo, nobenega belega cukra vse sveze pripravim in tudi pecem vsaj trikrat na teden sladice. nobene procesirane hrane, meso, ribe. Kaki brezlaktozni izdelki mandljevo mleko,.kokos mleko. v ta fond je vstet se nakup kozmetike, higienskih stvari, macja hrana mokra in briketi, pesek, doloceni dodatki kot so kolagen, detox, kolagen up, magnezij, b kompleks. manjka nam popolnoma nic. nastudirane imam vse cene v nulo in stvari kupujem v hofru in sparu. najprej grem v hofra tam navadno prisparam vsaj 15 eurov na nakup, potem grem v spar zbiram kupone za drazje izdelke in spet prisparam vsaj 5 eurov na nakup. v trgovino grem pri placi in nabavim fasengo za cca 200 eurov, potem pa enkrat na teden dokupujem kar zmanjka (kaka zelenjava, mleka, skute ipd.) poleti imamo svoj vrt tako da ne kupujem zelenjave. pri elektriki in vodi nic ne sparamo. je pa res da midva se ne prezirava kr naprej in dejansko kar skuham pojeva vse redko kaj ostane, jeva vsaj 3x na dan vcasih tudi 4x. nisva pa pujsa z prekomerno tezo da bi se stalno prenazirala s sladkarijami, cipsom ipd. pac zmerno oba imava normalno tezo.
Kot je ena pred mano napisala, jaz bom samo povzel – Ne razmišljaj kje PRIHRANIŠ, razmišljal kako VEČ ZASLUŽITI.
Vem, ker sem bil sam isti. In mi je najbolj žal “šparanja”, ter stran vrženih let. Ko sem začel s finančno izobrazbo, 1x bankrotiral in živel iz rok v usta, potem mi je v drugo uspelo, da mi danes denar dela denar.
Marsikdo bo rekel sreča. Jaz pravim – mindset. Denar mi sploh ni pomemben v življenju, če ga izgubim bom pač živel skromno kot sem že. Ko ga pa imam, pa nikoli ne gledam koliko kaj stane ampak kupim najboljše – tako hrano, kot oblačila.
Edino pri izdatkih, ki so mesečni (telefon, inet, elektro) izberem najnižjega ponudnika (za isto storitev). Avto sem kupil nek povprečen za 40k eur z malo porabo. Pa eden je dovolj za familijo, ker forsiram javni prevoz/kolo.
Šparanje te bo samo izmozgalo in onesrečevalo. Tako lahko kot je danes zaslužiti denar ni bilo še nikoli v zgodovini…
GOODLIFE, 08.12.2021 ob 18:15
Kot je ena pred mano napisala, jaz bom samo povzel – Ne razmišljaj kje PRIHRANIŠ, razmišljal kako VEČ ZASLUŽITI.
Vem, ker sem bil sam isti. In mi je najbolj žal “šparanja”, ter stran vrženih let. Ko sem začel s finančno izobrazbo, 1x bankrotiral in živel iz rok v usta, potem mi je v drugo uspelo, da mi danes denar dela denar.
Marsikdo bo rekel sreča. Jaz pravim – mindset. Denar mi sploh ni pomemben v življenju, če ga izgubim bom pač živel skromno kot sem že. Ko ga pa imam, pa nikoli ne gledam koliko kaj stane ampak kupim najboljše – tako hrano, kot oblačila.
Edino pri izdatkih, ki so mesečni (telefon, inet, elektro) izberem najnižjega ponudnika (za isto storitev). Avto sem kupil nek povprečen za 40k eur z malo porabo. Pa eden je dovolj za familijo, ker forsiram javni prevoz/kolo.
Šparanje te bo samo izmozgalo in onesrečevalo. Tako lahko kot je danes zaslužiti denar ni bilo še nikoli v zgodovini…
Niso vsi vešči kriptokodanja.
Forum je zaprt za komentiranje.