Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Kako slabo službo bi sprejelli?

Kako slabo službo bi sprejelli?

Tisti, ki ste družboslovci in stari nad 40 (torej imate že vsaj kakih 10, 15, mogoče celo 20 in več delovne dobe) pa ste ostali brez službe.

Kako slabo službo bi sprejeli?

Bi šli delat za tekoči trak, kot čistilka, sobarica, … ali ne?

Jaz kot čistilka ne bi šla delat, za tekoči trak tudi ne, kot natakarica tudi ne. Recimo sem pa vzela delo, kjer je bilo treba delati v štali, tudi gnoj kidat. Tudi kaka dela v sadovnjaku sem kaj malega že delala. Vse pa je obupno slabo plačano.

Kaj pa recimo delo v trgovini, prodaja vstopnic za nek ogled (delo na blagajni)…

Aja, jaz si lahko malce več privoščim, da rečem ne, ker sem brez kreditov, brez otrok. Tisti, ki ste zakreditirani in imate tudi otroke, verjetno vzamete tudi tisto, kar res ne marate?

Meni ne bi bilo problem delati v proizvodnji. Prodaja vstopnic ali kakšen receptor pa je še boljše. Nimam manjvrednostnega kompleksa ne glede na delo, ki bi ga opravljala.

Jaz pa v proizvodnji crknem. Si ne predstavljam, da moraš tako garat in tako zoprno delo pa potem dobiš minimalca. Potem vseeno raje prodaja vstopnic, čeprav je tudi dolgočasno delo. Oboje pa vseeno bolje kot čistilka. No pri čistilki je različno, odvisno kje delaš. Čiščenje nekih poslovnih prostorov, pisarn, ni neka panika. Tam pa, kjer je potrebno pretežno kake javne WCje pucat pa ne hvala.

Nimam pa predsodkov do kidanja gnoja, čišenja iztrebkov živali. Delo na njivi, travniku… to mi je pa ok. Je pa, žal, tudi to izjemno slabo plačano.

Mogoče bi morala vprašat, če bi vzeli službe, kjer je minimalc in pa ponavadi še strupeno delovne okolje (v smislu odnosov, včasih pa tudi dejansko kaki fizični strupi).

Sama sem drugače večkrat delala taka slabo plačana dela. Sploh po diplomi. Pa moram reči, da ostali so imeli kvečjemu kako SŠ, večina pa še to ne. Tako, da sem v resnih dvomih, da bi visokoizobraženi, sploh tam 40+, delali taka dela.

Jaz bi sprejel delo (sluzbo) pri tvoji mamici. Delo ji ne bi racunal. Materijal bi ji pa senkal.

Jaz družboslovka sem pred leti z magisterijem delala v domu za ostarele. Sprevijala starejse, jih urejala… Torej delala stvari, za katere niti OŠ ne potrebuješ. Sem pa čez eno leto našla novo službo, primerno svoji izobrazbi. Ko rabiš službo, pač sprejmes vse in hkrati isces naprej.

Jaz se bojim, da bom kmalu na tem: brez službe. Sicer par mesecev še, ampak ne več veliko. Pa nič ne kaže, da bi kaj pametnega našla. Vedno dobim negativen odgovor.

DO sedaj sem iskala kaj, kjer je potrebna vsaj SŠ ali več. Ampak počasi bom morala iskati tudi kaj slabšega.

Ampak glede na to, da nimam ne otrok, ne kreditov, da nekaj časa pripada itak nadomestilo od zavoda, vseeno ne bi vzela čisto vsega. Prihranke tudi imam. Tako, da dela kot je čistilka, sobarica, proizvodnja, natakar… to ne bo . Upam, da kaj boljšega najdem.

Od tega kar naštevaš, bi bila sobarica. Recimo en hotelček v Avstriji. Mogoče bi šla tudi za prodajalko v kakšno drogerijo ali prodajalno z oblačili.

Čiščenje po domovih je tudi zelo dobro plačano, in če bi bila dobra družina tudi to ne bi bilo slabo, še raje pa bi likala. Tudi varovala bi dojenčke ali pa kakšno pridno punčko.

Omeniti pa velja, da ko pošlje ena 40+, visokoizobražena vlogo za sobarico, ji sploh ne bodo odgovorili. Jaz sem par let nazaj to probala. Ravno v At, kar veliko vlog za sobarico poslala, skoraj nobenega odgovora, če je pa bil, je bil pa negativen. Pa še za par podobnih del, ni odgoovra ali pa je negatievn. Pa je moja nemščina b2.

Podobno kot v Slo, če pošlješ za službe, kjer je dovolj OŠ al pa še to ne. Te sploh ne jemeljjo resno.

Tako, da za taka dela, bodo vzeli raje nekoga brez izobrazbe ali pa samo s SŠ in ne neke izobražene, ki ima diplomo , ni pa še nikoli delala kot sobarica, čistilka, za tekočim trakom… pa seveda, če bodo vzeli neizkušenega, bodo raje vzeli 20 let mlajšo osebo.

Moj ego ni vzvišen; v tem primeru raje gledam, da je delo nestresno, da me veseli, da ni delo direktno s strankami, pa da nisi “fantek za vse”. In četudi za malo denarja.

Meni ne pomeni nič zaposlitev za 2500 EUR nekje, če me nekdo pri tem načrtno psihira, podtika polena pod noge, mi daje naloge za odnašanje njegove riti, da namesto 8 ur moram delat 10-12 ur, pa še na stand by med prostimi dnevni. Pri svojih 40+ letih- naka, nič več. dano to skozi v mladosti- od podjebavanja do izkoriščanja za 2000+ EUR, ja. Ma ga ni denarja, da to ponovno počnem – mi krona ne pade z glave.  Raje za minimalca od 6-7ih do 14-15ih, če bi bilo treba v takem primeru. Tudi za tekočim trakom; možgane na pašo, popoldan ali zvečer pa na popoldansko registrirano sp služit z drugo pošteno zadevo; vsaj še 2x toliko… Jasno, davek državi plačan.

Odgovor na objavo uporabnika
ne bodo resno, 05.12.2021 ob 15:18

Omeniti pa velja, da ko pošlje ena 40+, visokoizobražena vlogo za sobarico, ji sploh ne bodo odgovorili. Jaz sem par let nazaj to probala. Ravno v At, kar veliko vlog za sobarico poslala, skoraj nobenega odgovora, če je pa bil, je bil pa negativen. Pa še za par podobnih del, ni odgoovra ali pa je negatievn. Pa je moja nemščina b2.

Podobno kot v Slo, če pošlješ za službe, kjer je dovolj OŠ al pa še to ne. Te sploh ne jemeljjo resno.

Tako, da za taka dela, bodo vzeli raje nekoga brez izobrazbe ali pa samo s SŠ in ne neke izobražene, ki ima diplomo , ni pa še nikoli delala kot sobarica, čistilka, za tekočim trakom… pa seveda, če bodo vzeli neizkušenega, bodo raje vzeli 20 let mlajšo osebo.

Ja, zato ker se bojijo, da boš tiste manj izobražene “komandirala” in psihirala, jim dajala večvrednostni kompleks, ko bodo izvedeli, da imaš VII stopnjo izobrazbe, oni pa morda, II. ali IV….. Zato.  Poznam ta sindrom. Tudi meni je en tak delodajalec nekoč to dal vedeti, da sem overqualified in da bo problem z ekipo, sodelavci, še se bo to razvedelo; , pa sem mu rekla, da naj mi da priložnost. In se je uštel – sem delala tam potem 5 let. In res nikoli bila vzvišena nad manj izobraženimi sodelavci.

nkol pa neb vzel službe na med.overju. si predstavljate da morte non stop kopipastat googletranslate al pa pisat neke čudne zgodbice. še hujš pod vsako temo morte vedrit in komentirat ter usmerjat debato. sj ti možgani kr sami odpovejo

pri teh letih se ne pustim več nategovat, 05.12.2021 ob 16:09

Moj ego ni vzvišen; v tem primeru raje gledam, da je delo nestresno, da me veseli, da ni delo direktno s strankami, pa da nisi “fantek za vse”. In četudi za malo denarja.

Meni ne pomeni nič zaposlitev za 2500 EUR nekje, če me nekdo pri tem načrtno psihira, podtika polena pod noge, mi daje naloge za odnašanje njegove riti, da namesto 8 ur moram delat 10-12 ur, pa še na stand by med prostimi dnevni. Pri svojih 40+ letih- naka, nič več. dano to skozi v mladosti- od podjebavanja do izkoriščanja za 2000+ EUR, ja. Ma ga ni denarja, da to ponovno počnem – mi krona ne pade z glave.  Raje za minimalca od 6-7ih do 14-15ih, če bi bilo treba v takem primeru. Tudi za tekočim trakom; možgane na pašo, popoldan ali zvečer pa na popoldansko registrirano sp služit z drugo pošteno zadevo; vsaj še 2x toliko… Jasno, davek državi plačan.

Brez zamere, ampak tega ti pa niti pod razno ne verjamem. Kdo bi šel raje delat za minimalca za tekoči trak kot pa delo, kjer te psihirajo, zaslužiš pa 2500? S tem, da seveda moraš upoštevat, da delavcem za tekočim trakom vsak, ki ima pet minut časa serje po glavi. Še nisem slišala koga, da bi užival v takem delu.

bojijo se tvoje nadvlade nad manj izobraženimi, 05.12.2021 ob 16:13

Ja, zato ker se bojijo, da boš tiste manj izobražene “komandirala” in psihirala, jim dajala večvrednostni kompleks, ko bodo izvedeli, da imaš VII stopnjo izobrazbe, oni pa morda, II. ali IV….. Zato.  Poznam ta sindrom. Tudi meni je en tak delodajalec nekoč to dal vedeti, da sem overqualified in da bo problem z ekipo, sodelavci, še se bo to razvedelo; , pa sem mu rekla, da naj mi da priložnost. In se je uštel – sem delala tam potem 5 let. In res nikoli bila vzvišena nad manj izobraženimi sodelavci.

Ja, pa še drug problem je. Če ti vzameš za tako delo nekoga z visoko izobrazbo, točno veš, da bo ta poskušal čim prej najti drugo službo. Vsakemu je logično, da bo visokizobražen vzel delo čistilke samo zato, ker boljšega trenutno nima, ko dobi kaj boljšega, bo takoj šel stran.

Pa za taka fizična dela res ni najbolje vzeti relativno staro osebo, ki pa nima izkušenj s takim delom. Vsekakor je vzeti bolje neko mlado osebo. Bo za neko sobarico boljša 20 letnica kot pa 40 letnica. 20 letnica je še mlada, telo se hitro navadi. 40, 50 letnica pa, ki je prej leta in leta sedela nekje v pisarni, nikoli fizično delala, bo rabila bistveno več časa, da se prilagodi delu. Telo je pač starejše.

Kar se pa mojih izkušenj tiče je pa najbolje prikriti sodelavcem, da imaš krepko višjo izobrazbo. Ker res letijo potem polena pod noge. Samo je hudič, ko pošlješ vlogo, CV, je tam pač razvidno. In če se potem razve naprej, je hudič. Če se ne zve je pa ok. Sem delala že tako, ni nihče vedel, da imam visokoizobrazbo in je bilo vse ok.

Če se pa zve, zna biti pa problem. Nekateri manj izobraženi potem samo čakajo, da ti mečejo polena pod noge.

Dobrodšli tudi nasveti tistih, ki ste bili dejansko v taki situaciji, kako ste tako službo sploh našli.

Sicer optimistično upam, da najdem kaj kolikor toliko ok, ampak čas teče, uspeha pa še ni. Tako, da moram iskati tudi kaj slabšega :(.

To ti misliš, gospa, da boš po 8 odgaranih urah za tekočim trakom v fabriki kasneje po prihodu domov vsa izmozgana sposobna še doma popoldne in zvečer karkoli narediti, razen poskrbeti zase, za hrao in obleko pa se stuširat, za kak film boš ravno morda imela čas, kaj več pa res ne boš niti fizično ne umsko zmogla, še celo pred TV boš z bolečinami v ramah, križu, nogah, drugih sklepih, zaspala! Že med 20. in 30.letom si zaradi dela v tovarni kronično utrujen. Kaj šele po 40.letu, proti 50.letu si pokončan in samo čakaš zadnjih 10 let do penzije.

njetnjet, 05.12.2021 ob 17:58

To ti misliš, gospa, da boš po 8 odgaranih urah za tekočim trakom v fabriki kasneje po prihodu domov vsa izmozgana sposobna še doma popoldne in zvečer karkoli narediti, razen poskrbeti zase, za hrao in obleko pa se stuširat, za kak film boš ravno morda imela čas, kaj več pa res ne boš niti fizično ne umsko zmogla, še celo pred TV boš z bolečinami v ramah, križu, nogah, drugih sklepih, zaspala! Že med 20. in 30.letom si zaradi dela v tovarni kronično utrujen. Kaj šele po 40.letu, proti 50.letu si pokončan in samo čakaš zadnjih 10 let do penzije.

Se vsekakor strinjam. Pa ne samo, da je delo obupno, ponavadi so še slabi odnosi. Pogosto vodstvo terorizira delavce… veliko več slabih zgodb slišim, dobrih pa v bistvu ne.

za družboslovce 40+, 05.12.2021 ob 17:12

Brez zamere, ampak tega ti pa niti pod razno ne verjamem. Kdo bi šel raje delat za minimalca za tekoči trak kot pa delo, kjer te psihirajo, zaslužiš pa 2500? S tem, da seveda moraš upoštevat, da delavcem za tekočim trakom vsak, ki ima pet minut časa serje po glavi. Še nisem slišala koga, da bi užival v takem delu.

Jaz že… Ker imam 27 let delovne dobe predvsem z izkušnjami  psihiranja za 2000+ EUR. In mi denar ne pomeni več, kot moje zdravje, moja psiha in to, da delam z veseljem. Otroci so odrasli, oče pa je med višjekastnimi zaslužkarji .

Sem pa že delala, v farmacevtski prozivodnji v  srednješolskih časih in v času študija – nekje 7 let zaporedoma, med počitnicami,  v 3eh izmenah, celo pod posebnimi pogoji ( ampulni oddelek – vročina, sterilizacija, posebna oblačila – skafander) Tako da vem, kako je delat v prozivodnji. Je pa res, da imam pri svojih letih odlično psihofizično kondicijo in mi to ne predstavlja problema. Jaz dam raje na tehtnico to, pa mođgane na pašo v primerjavi s tistim vsem zadnjih 20 let naprimer, ko sem pregorevala na delovnem mestu, po 10, 12 ur dela, psihični pritiski.

A si prebrala dobro, kaj pišem – v popoldonsem lahko zaslužim 2x toliko – torej še dodatnih 1400 EUR brez hudega stresa. Ja?

pri teh letih se ne pustim več nategovat, 05.12.2021 ob 18:31

Jaz že… Ker imam 27 let delovne dobe predvsem z izkušnjami  psihiranja za 2000+ EUR. In mi denar ne pomeni več, kot moje zdravje, moja psiha in to, da delam z veseljem. Otroci so odrasli, oče pa je med višjekastnimi zaslužkarji .

Sem pa že delala, v farmacevtski prozivodnji v  srednješolskih časih in v času študija – nekje 7 let zaporedoma, med počitnicami,  v 3eh izmenah, celo pod posebnimi pogoji ( ampulni oddelek – vročina, sterilizacija, posebna oblačila – skafander) Tako da vem, kako je delat v prozivodnji. Je pa res, da imam pri svojih letih odlično psihofizično kondicijo in mi to ne predstavlja problema. Jaz dam raje na tehtnico to, pa mođgane na pašo v primerjavi s tistim vsem zadnjih 20 let naprimer, ko sem pregorevala na delovnem mestu, po 10, 12 ur dela, psihični pritiski.

A si prebrala dobro, kaj pišem – v popoldonsem lahko zaslužim 2x toliko – torej še dodatnih 1400 EUR brez hudega stresa. Ja?

Mislim, da si povsem zgrešila temo :).

jaz pri 50ih 3x tedensko še odkolesarim 3ko, poleg  nepisarniškega dela. ALi pa prehodim dodatno; vsaj 15 km na eno turco.  Načrtno imam več kondicije, kot sem jo imela pri 20ih, v času študija. Sem se načrtno natrenirala po 45em, za na starost.  Ker sem si tio zadala za cilj; ko so otroci odrasli. In to veliko pomeni; vse podmazano, deluje, nič ne škripa, če je premigano, mišice pa po 40em zagotov ahko še super pridelaš. vse je v glavi, če se hoče.

pri teh letih se ne pustim več nategovat, 05.12.2021 ob 18:45

jaz pri 50ih 3x tedensko še odkolesarim 3ko, poleg  nepisarniškega dela. ALi pa prehodim dodatno; vsaj 15 km na eno turco.  Načrtno imam več kondicije, kot sem jo imela pri 20ih, v času študija. Sem se načrtno natrenirala po 45em, za na starost.  Ker sem si tio zadala za cilj; ko so otroci odrasli. In to veliko pomeni; vse podmazano, deluje, nič ne škripa, če je premigano, mišice pa po 40em zagotov ahko še super pridelaš. vse je v glavi, če se hoče.

namenjeno avtorici njetnjet

za družboslovce 40+, 05.12.2021 ob 18:35

Mislim, da si povsem zgrešila temo :).

ne, nisem.

za družboslovce 40+, 05.12.2021 ob 18:08

Se vsekakor strinjam. Pa ne samo, da je delo obupno, ponavadi so še slabi odnosi. Pogosto vodstvo terorizira delavce… veliko več slabih zgodb slišim, dobrih pa v bistvu ne.

Kolikor se jim pustite – psihološko, da vas vodijo na štrikcih. V glavi naredit barierno, ne se pustit, se naučit, skozi eno uho noter, skozi drugo ven. Ne smejo se vas take provokacije osebno dotakniti – možgane na pašo. Vse se da psihološko z leti natrenirat. In ko te ne bo mogel več vrteti na štriku, si bo našel drugo žrtev.

psihologija vodenja podrejenih, 05.12.2021 ob 18:48

Kolikor se jim pustite – psihološko, da vas vodijo na štrikcih. V glavi naredit barierno, ne se pustit, se naučit, skozi eno uho noter, skozi drugo ven. Ne smejo se vas take provokacije osebno dotakniti – možgane na pašo. Vse se da psihološko z leti natrenirat. In ko te ne bo mogel več vrteti na štriku, si bo našel drugo žrtev.

Hja, če imaš na vidiku boljšo službo, je komot to reči :). Če pa veš, da imaš tako izobrazbo, da težko drugo službo dobiš, moraš pa marsikaj požreti.

Kar pa morajo delavci v proizvodnji pogosto požreti, je pa itak višek. Tega pa ne bi požrla. Ogromno mojih sorodnikov, znacev je delalo v raznih fabrikah. Veliko njih ostalo brez plače, regresa… plus matletiranje. Čistilke pa itak izkoriščajo na polno. Ponavadi so tujke in jih tako še lažje okrog prenašajo.

Jaz recimo takoj sprejmem delo na soncni upravi.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close