Piškoti
Poskusi dodati več masla. Masa naj se strdi v hladilniku, lahko tudi čez noč. Če želim piškote speči takoj oziroma v roku dveh ur, dodam bistveno več moke kot sicer. Po katerem receptu delaš? Če ti ostajajo grudice v testu, moko prej presej, gneteš lahko tudi z mikserjem, z nastavkom za gnetenje. Veliko užitkov pri sladkanju ti želim?
Po moje jih še, preden razvaljas, pomokas povrsino in potreses moko po testu, da lazje valjas – opusti. Da lahko testo brez pomokanja zvaljas, mora odlezati na hladnem (toplo se ‘lima’..), da se bolj topijo v ustih se nekoliko poveca kolicina mascobe…
Medenjaki niso opcija ;), ni ga cez linske, orehove rogljicke, cokoladne, kokosove .. 😉
Ne vem po kakšnem receptu delaš. Poglej malo recepte po internetu da dobiš občutek koliko je na približno delež sestavin. Primerjaj s tvojim receptom. Če ni večjih odstopanj, potem je nekaj narobe v postopku.
Pri piškotih je zelo pomembno da je na začetku maslo mehko. Jaz ga ponavadi stopim nad paro. Testo je potem potrebno dobro pregnesti. Če imaš robotka to ni tak problem, če ga nimaš se je potrebno bolj potruditi.
Nekateri recepti so tudi s pecilnim praškom. Tu je treba pazit da se ga ne da preveč, ker tudi s tem lahko pride tak okus kot ga opisuješ.
Potem je pomembno da testo dovolj dolgo počiva v hladilniku. Mora biti trdo. Tudi potem ko delaš piškote, moraš delati hitro. Ker imam otroke, ki niso tako hitri, to rešujem tako da ga razrežem in ga potem po delih jemljem iz hladilnika. Zvaljam ga za cca.en pekač. Pomembno je da se testo preveč ne zmehča.
Lažje bi bilo, če bi napisala recept in postopek po katetem si delala. Tako bi ti lažje svetovali.
pek1ca, 05.12.2021 ob 12:19
Mi katera kuharica zna povedat, zakaj se v mojih piškotih toliko čuti moke? Prvi okus, ki ga dobim je sama moka pa res ne vem zakaj, ker je do pikice narejeno po receptu 🙂
del navadne moke zamenjaj z ramzaščeno lešnikovo ali pa mandljevo moko… Uspeh zagotovljen.
Forum je zaprt za komentiranje.