Malo iz mojega in malo iz sosedovega krožnima
Živijo!
Včeraj sem se dobil s prijateljem in njegovo punco na poslovilni večerji. Dobila sta vse papirje in dovoljenje, za bivanje in delo na drugem koncu sveta. Čestitam in privoščim jima, ker sta res si zaslužila tako napredovanje.
Bili smo v gostilni in naročili jedačo in pijačo. Vse lepo in prav, dokler ni na mizo prišla predjed za vsakega nekaj malega za uvod. Po kruhu smo vsi posegli iz skupne košare. Jasno. A kaj, ko je kasneje pristala vilica ali nož na mojem ali od moje punce krožniku iz njune strani. “Samo malo da probam” so bile besede in sta planila po puncinem krožniku s pašteto, ter po mojem, ko sem imel nekaj koščkov sira.
Oba s punco se pogledava in začudena obstaneva.
V redu, si mislim in nadaljujemo pogovor.
A kaj kmalu se isto zgodi pri glavni jedi. Zopet v moj in puncin krožnik po nekaj grižljajev. Ona dva sta si pa itak ves čas skakala drug drugemu v krožnik in se pri tem še hihitala.
Ko smo pa dobili na mizo sladico, in ko sta zopet hotela planit po dobrotah, sem pa rekel, da sladice pa ne bom delil, ker sem jo sam zase naročil.
In nato kakšna užaljenost.
Verjetno, če vi se prej zmenili, da si bomo jedi delili, bi bilo drugače. Ampak kar tako posegat po krožniku soseda in pri tem se še hihitat, je pa bila kaplja čez rob.
Res ne vem, ali ljudem ni nič več do bontona in nekih nenapisanih pravil obnašanja za mizo, ali je to sedaj čisto normalna praksa?
Med domacimi tako jemo, doma ne, ampak ce si narocimo kaj, narocimo razlicno in potem ali piknemo s tujega kroznika za probo ali pa si kar razdelimo na pol-pol.
Z znanci in kolegi pa tega ne delam, mi ni ze od nekdaj, zdaj s korono mi pa sploh ni… Edino vcasih, pri sladicah, ko imas se cisto vilico in probas koscek tuje sladice, to mi je dopustno, ostalo ni sans! Sem tudi ze dala svojo cisto vilico kolegici, da proba mojo sladico, sama sem pa potem jedla z zlicko od kave.
Bontonvpraksi, 03.12.2021 ob 06:51
Živijo!
Včeraj sem se dobil s prijateljem in njegovo punco na poslovilni večerji. Dobila sta vse papirje in dovoljenje, za bivanje in delo na drugem koncu sveta. Čestitam in privoščim jima, ker sta res si zaslužila tako napredovanje.
Bili smo v gostilni in naročili jedačo in pijačo. Vse lepo in prav, dokler ni na mizo prišla predjed za vsakega nekaj malega za uvod. Po kruhu smo vsi posegli iz skupne košare. Jasno. A kaj, ko je kasneje pristala vilica ali nož na mojem ali od moje punce krožniku iz njune strani. “Samo malo da probam” so bile besede in sta planila po puncinem krožniku s pašteto, ter po mojem, ko sem imel nekaj koščkov sira.
Oba s punco se pogledava in začudena obstaneva.
V redu, si mislim in nadaljujemo pogovor.
A kaj kmalu se isto zgodi pri glavni jedi. Zopet v moj in puncin krožnik po nekaj grižljajev. Ona dva sta si pa itak ves čas skakala drug drugemu v krožnik in se pri tem še hihitala.
Ko smo pa dobili na mizo sladico, in ko sta zopet hotela planit po dobrotah, sem pa rekel, da sladice pa ne bom delil, ker sem jo sam zase naročil.
In nato kakšna užaljenost.
Verjetno, če vi se prej zmenili, da si bomo jedi delili, bi bilo drugače. Ampak kar tako posegat po krožniku soseda in pri tem se še hihitat, je pa bila kaplja čez rob.
Res ne vem, ali ljudem ni nič več do bontona in nekih nenapisanih pravil obnašanja za mizo, ali je to sedaj čisto normalna praksa?
Heheh, ja -ne gre samo za bonton – v času korone in drugih viroz je nehigiensko in hazardno “štokati in žokati” po hrani drugega s svojo vilico, ali pa da ti on to počne – ker prenaša s svoje obliznjenega pribora iz svojih ust marsikaj 🙂 🙂 🙂 Makes sence, da se tudi tako širijo viruski na druge 😛
ne, jaz tega ne maram od nekdaj – tudi med domačimi bližnjimi nismo nikoli tako počeli – si žokali z obliznjenim priborom po hrani na našem ali njihovem krožniku -“samo da probam”…..; pa ne mi nabijat , da smo probavali z žlice za malega otroka s svojimi usti, predno smo nesli v njihova, da ni prevroče….
Hecno. Razumem tvoje neodobravanje, avtor. Jaz sem to do zdaj doživela le enkrat, od punce, ki sem jo na kosilu videla drugič v življenju- pri kitajcih sem imela pladenj pred sabo in ona je pojedla pol moje porcije, ker “oh je dobro”, za njeno pa je rekla, da raje ne probat, ni tolk dobra. Od takrat sem se jo izogibala v velikem loku!
ne maram tuje sline na svojem krožniku, 03.12.2021 ob 12:30
Heheh, ja -ne gre samo za bonton – v času korone in drugih viroz je nehigiensko in hazardno “štokati in žokati” po hrani drugega s svojo vilico, ali pa da ti on to počne – ker prenaša s svoje obliznjenega pribora iz svojih ust marsikaj 🙂 🙂 🙂 Makes sence, da se tudi tako širijo viruski na druge 😛
ne, jaz tega ne maram od nekdaj – tudi med domačimi bližnjimi nismo nikoli tako počeli – si žokali z obliznjenim priborom po hrani na našem ali njihovem krožniku -“samo da probam”…..; pa ne mi nabijat , da smo probavali z žlice za malega otroka s svojimi usti, predno smo nesli v njihova, da ni prevroče….
Mi si ne zokamo po kroznikih, ampak odrezemo koscek mesa in ga lahko drug vzame ali pikne par krompirckov, ce so ne damo na pol in si potem polovico izmenjamo po kroznikih. Sladico pa si domaci res vzamemo grizljaj vsak s svojo ze obliznjeno vilico,zdaj ko smo vsi odrasli.
Otrokom pa nikdar nisem probala z njihove zlicke, ce je prevroce, ce ze, sem si vzela svojo in jim itak hrane nisem dala na mizo, dokler ni bila primerne temperature. Ce jim je pa pasalo kaj iz mojega kroznika, sem pocakala, da probajo in sem sele potem jedla. In to je bilo vec kot 20 let pred korono.
Eno je da se že ob naročilu zmeniš da vsak popika malo. V takem primeru se tako že naroči pri natakarju, da prinese na večjem servirnem krožniku in si vsak malo naloži.
Takega jemanja s krožnikov se pa jaz ne bi šla. In bi že ob predjedi direktno povedala da nočem da drugi jejo iz mojega krožnika. Zakaj vidva ne bi smela bit užaljena.
Kaj pa ona dva delata med sabo je pa njun problem.
Forum je zaprt za komentiranje.