Davek na dediščino – kolk je???
Sami morata na zapuščinski obravnavi povedati, na koliko ocenjujeta vrednost zapuščine. Po mojih izkušnjah sodniki ne komplicirajo, če se zaokroži navzdol.
Če bosta hišo ocenili na manj kot 50.000, bo davek 500 eur + 6% od vrednosti nad 10.000. Plača se pa tudi sodna taksa. Za takso lahko na obravnavi predlagata oprostitev plačila ali obročno plačilo (ali se odobri je odvisno od vajinega premoženjskega stanja), davek pa se plača po odločbi FURS-a glede na podatke, ki jih sporoči sodišče. Ko bosta prejeli odločbo FURS-a, lahko zaprosita za obročno plačilo Oz odlog plačila.
II. Dedni red, 01.12.2021 ob 19:41
Sami morata na zapuščinski obravnavi povedati, na koliko ocenjujeta vrednost zapuščine. Po mojih izkušnjah sodniki ne komplicirajo, če se zaokroži navzdol.
Če bosta hišo ocenili na manj kot 50.000, bo davek 500 eur + 6% od vrednosti nad 10.000. Plača se pa tudi sodna taksa. Za takso lahko na obravnavi predlagata oprostitev plačila ali obročno plačilo (ali se odobri je odvisno od vajinega premoženjskega stanja), davek pa se plača po odločbi FURS-a glede na podatke, ki jih sporoči sodišče. Ko bosta prejeli odločbo FURS-a, lahko zaprosita za obročno plačilo Oz odlog plačila.
Najlepša Hvala 🙂
Res je, 01.12.2021 ob 19:45
Prva stvar, ki jo je potrebno premisliti, kaj bosta počeli z podedovanim premoženjem?
Moja sestra, ki živi v hiši, ki je zraven te hiške brata je malce starokopitna in bluzi, da hiše ne bo niti prodala niti nima denarja za obnovo (ki se skoraj ne splača, saj bajtica razpada) niti za plačevanje davkov, še za trenutne račune nima denarja – a o prodaji noče nič slišati, ker jo bojda moti, da bi zdaj nekoga tam gledala, namesto brata. Pravi, da bo po njeni smrti (ki je še hvala bogu zelo daleč) njen delež podedoval njen sin, ki trenutno sploh noče imeti opravka s to dediščino.
Sploh ne vem, kako bom z njo. Kako naj jo prepričam, da bo v dobro vseh, če hiško prodaja, poplačala davke, ostanek pa si lepo razdeliva.
Brez njenega privoljenja je pa ne morem prodati. Kaj naj?
Forum je zaprt za komentiranje.