Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Pravi, da si od staršev ne bo sposojal

Pravi, da si od staršev ne bo sposojal

Prosim za nasvet. S partnerjem sva skupaj 6 let, pred korona sva oba imela super službe, oziroma svoji podjetji, ni bilo problema za najemnino, hrano, nikoli pa nisva nekaj na veliko zapravljala. Kakšna večerja, 1x na leto za 3 dni v toplice, tudi najina vozila niso bog ve kaj. Nekaj sva celo privarčevala. Zaradi korone in pomanjkanja dela v najinih ‘fohih’, sva morala zapreti podjetja in sva sedaj ze vec mesecev brez službe. Seveda oba intenzivno iščeva, vmes sva delala po proizvodnjah in na ćrno, kjer je bila možnost. Porabila sva prihranke. Padla sva v nek začaran krog, zato se večkrat prosila starše (ki imajo zelo malo), da nama pomagajo. Kmalu tudi moki starši niso zmogli. Zdaj pa pridemo do problema. Njegovi starši imajo kar veliko pod palcem. Ker nisem več videla izhoda, sem partnerja prosila, ali si lahko sposodi nekaj 100 evrov saj zamujava z vsem. Partner je seveda ponorel in rekel, da si pd starsev nebo sposojal. Veliko kreganja, slaba volja, dnevi pa tečejo. Ko se je malo omehčal, je rekel da bo vprašal, vendar mu starši ne želijo posoditi denarja. Do njega se obnašajo kot do otroka, ki se od njega pričakuje da bo predsednik.Razložila sem mu, da saj bova vrnila, ko se uredi, saj bova brez pomoči zapadla še v večji krog. In zakaj nama lahko moji pomagajo brez centa in vprašanja, njegovi pa ne. Pa še pričakujejo, da bova v kratkem imela otroka, kar se meni zdi noro če nimaš urejenih financ. A pomagali nama nebi, ne razumem njunega principa. Želita da se njun otrok muči, kao nauči brez pomoči. Ceprav je že zdavnaj odrasel in skrbi zase. Fant pa ju ne želi več prepričevati. Nimava nekih prijateljev, ki bi imeli kakšen cent odveč da nama pomaga. Ali je res tako narobe, če želim njihovo pomoč? Je prav da nama ne posodita denarja? Ne razumem več. Stara sva 31.

Bili smo v taki situaciji in smo preziveli.

Nama pac takrat starsi niso mogli pomagati. Nekako smo zgurali, kup dolgov in izvrsb, pogreznili smo se v blato, a na koncu so se odprle nove poti in smo splavali.

Edino, kar lahko recem, znizajta stroske na minimum. Pozabita na vse, kar je cloveka dostojno in zivita na minimumu od minimuma.

Druga stvar, ce imata moznost, se preselita k starsem. Mi se nismo, ne vem, ce je to napaka ali ne, ampak dejstvo je, da ce bi sli zacasno nazaj k starsem, bi prej splavali.

in kaj bi par sto evrov pri vama rešilo?

Najti morata dolgoročnejšo rešitev, posojanje to ni.

Te cisto razumem. Nas gostince je korona unicila.   Gostinstvo se ne bo vec pobralo, ljudje so ostali brez vsega.

Odgovor na objavo uporabnika
Manyya, 18.11.2021 ob 09:56

Te cisto razumem. Nas gostince je korona unicila.   Gostinstvo se ne bo vec pobralo, ljudje so ostali brez vsega.

Gostinstvo se bo najhitreje pobralo. To se je videlo tudi po lockdownih. Počasi, ampak so se kar lepo polnili lokali. Vedno se najdejo potrošniki, ki hočejo jest zunaj. Je pa država po nepotrebnem zajebala gostince, ko so začeli z PCT pogoji za terase. Ena izmed največjih neumnosti s katero so hoteli prisiliti v cepljenje. Takoj za tisto z obveznimi maskami na prostem, globami za burek, ki ga je nekdo jedel na stopnicah in rogljičkov na sprehodu. Ta ablast je gotofa. Vse kar jim samo še preostane je, da se oklenejo položajev, instalirajo zveste kadre režimu janšizma in izvedejo državni udar z goljufijo glasov, ko bodo volitve. To pa praktično pomeni državljansko vojno.

Verjem da bi partner si sposodu od starsev ce ne b bili taki dreki.

Od kod pa si.

Glede na to, da sta imela svoji podjetji in vama je laufalo, zjebalo pa se vama je samo zaradi korone, očitno nista neka luzerja. Zato ne razumem, kaj je z njegovimi starši, da nočejo pomagat svojemu otroku, sploh glede na to, da praviš da imajo dosti denarja in glede na situacijo s korono kjer smo vsi nemočni. Očitno so navadni dre**, zato se tvoj partner tudi upira, da bi jih še prosil. Pazita pa, da se ne bosta ujela v začaran krog sposojanja denarja, ker lahko padeta v brezno. Meni osebno bi se zdela boljša rešitev, da probata  iztisniti kako socialno pomoč ali solidarnosti dodatek ali nekaj takega in da pač odrežeta stroške do minimuma.

regrat7, 18.11.2021 ob 13:00

Glede na to, da sta imela svoji podjetji in vama je laufalo, zjebalo pa se vama je samo zaradi korone, očitno nista neka luzerja. Zato ne razumem, kaj je z njegovimi starši, da nočejo pomagat svojemu otroku, sploh glede na to, da praviš da imajo dosti denarja in glede na situacijo s korono kjer smo vsi nemočni. Očitno so navadni dre**, zato se tvoj partner tudi upira, da bi jih še prosil. Pazita pa, da se ne bosta ujela v začaran krog sposojanja denarja, ker lahko padeta v brezno. Meni osebno bi se zdela boljša rešitev, da probata  iztisniti kako socialno pomoč ali solidarnosti dodatek ali nekaj takega in da pač odrežeta stroške do minimuma.

Mogoče pa partnerja njegovi starši (pre)dobro poznajo!!!

Na katerem podrocju pa isceta in v katerem kraju?

Ja samo posojali in posojali bi si, vemo pa da veliko ljudi ne vrne izposojeno nazaj. Jaz sigurno ti nebi pomagal, idi delat, dela je danes dovolj samo videti ga je treba pa stroške na minimum, druge čarovnije nikoli ni bilo in je ne bo.

Kaj pa ce prodata 1 avto?

Se preselita?

Do 31 leta bi skoraj ze kaj mogla imet kar se proda.

Sama sem tudi ostala brez zaposlitve. 2 otroka.

Na srečo sva naredila hiso in je to neka varovalka ceprav je kredita se za nekje 3 leta.

Drùgi teden imam zdravniski za sluzbo.

Kljub vsemu gre, ceprav težko.

V nistvu bi, če bi vama pomagala, res zgolj trenutno pokrila, ampak spet pride naslednji mesec, drugi mesec … Kot pravi ena, morda trenutno prodat en avto. Če sta ostala brez služb, a ne pripada 18 mesecev nadomestilo na zavodu? Koliko veliko je stanovanje in kakšna najemnina? Morda manjše z manjšo najemnino. Da bi združila znanje in skupen posel? Saj vem, corona, ampak kakšna podjetja oz. biznis še vedno laufa.  Ne vem kaj drugega svetovati. Sreča, da nimata kreditov. Po napisanem sodeče.

Menim pa, glede na to, po napisanem, da sta denar racionalno porabljala in ne zapravljala v tri dni, da bi vseeno lahko njegova priskočila na pomoč. Saj če je odprl svoje podjetje, ga niso oni in se je že kaj naučil. Morda imajo vizijo, da moraš postati klošar in se znajti, ko ti preostane roburanje dreves pri sosedih, da nauš lačen. In ja, a bosta onadva futrala vajinega otroka, če vidva sedaj še zase ravno nimata? Se mi zdi, da je morda on tiste vrste otrok, ki se je moral tastarim skoz dokazovati, pa nikdar dovolj dobro, sedaj je pa še ‘pogrnil’. In ga želijo tako z nepremostitvenostjo še naprej kaj ‘učiti’.  Mogoče se bo izkazalo na dolgi rok, glede odnosov, da je bolje, da vam niso nič posodili.

Iz posavja sva, naj še omenim da sta oba profesorja

Polespeter, 18.11.2021 ob 11:52

Verjem da bi partner si sposodu od starsev ce ne b bili taki dreki.

Od kod pa si.

Iz Posavja

Ne vem, izposojanje je zadeva brez konca. Ko enkrat zapadeš v to, si pečen. Nihče vama ni dolžan plačevati za položnice, še posebej če sta zdrava in mlada in brez otrok. Kljub koroni se za take najde veliko dela. V bolnico te za negovalko povsod sprejmejo!! Sicer minimalec, ampak z dvema minimalcema pa tudi preživita, če sta samo dva, al kako? Nekako se mi zdi, da se izogibata delu, ne mi bučk prodajat, da ničesar ne najdeta. Starša očitno to dobro vesta. Koliko časa sta pa že brezposelna?

Nekako se mi zdi provokacija. Da dva mlada zdrava človeka ne bi ničesar našla, daj no daj….

Moje mnenje, 18.11.2021 ob 16:08

Kaj pa ce prodata 1 avto?

Se preselita?

Do 31 leta bi skoraj ze kaj mogla imet kar se proda.

Sama sem tudi ostala brez zaposlitve. 2 otroka.

Na srečo sva naredila hiso in je to neka varovalka ceprav je kredita se za nekje 3 leta.

Drùgi teden imam zdravniski za sluzbo.

Kljub vsemu gre, ceprav težko.

Tudi o tem sva razmišljala, ampak za avto nebi dobila prav veliko, in kaj bo ko bova spet potrebovala vsak svojega? Bo potreben nakup druge kripe… registracija in vse kar spada zraven

what, 18.11.2021 ob 17:18

Ne vem, izposojanje je zadeva brez konca. Ko enkrat zapadeš v to, si pečen. Nihče vama ni dolžan plačevati za položnice, še posebej če sta zdrava in mlada in brez otrok. Kljub koroni se za take najde veliko dela. V bolnico te za negovalko povsod sprejmejo!! Sicer minimalec, ampak z dvema minimalcema pa tudi preživita, če sta samo dva, al kako? Nekako se mi zdi, da se izogibata delu, ne mi bučk prodajat, da ničesar ne najdeta. Starša očitno to dobro vesta. Koliko časa sta pa že brezposelna?

Nekako se mi zdi provokacija. Da dva mlada zdrava človeka ne bi ničesar našla, daj no daj….

Ne ne izogibava se delu, karkoli pride vzameva, sem omenila, da delava na črno, partner pomaga sosedom, vsem ki lahko,  da si prisluži kak cent. Tudi če danes najdem službo, za minimalca karkoli…. kdaj je prva plača?? čez 1 mesec, in kaj bom do takrat? rabim tudi za prevoz, pozabimo malico

Nah ja, 18.11.2021 ob 16:37

V nistvu bi, če bi vama pomagala, res zgolj trenutno pokrila, ampak spet pride naslednji mesec, drugi mesec … Kot pravi ena, morda trenutno prodat en avto. Če sta ostala brez služb, a ne pripada 18 mesecev nadomestilo na zavodu? Koliko veliko je stanovanje in kakšna najemnina? Morda manjše z manjšo najemnino. Da bi združila znanje in skupen posel? Saj vem, corona, ampak kakšna podjetja oz. biznis še vedno laufa.  Ne vem kaj drugega svetovati. Sreča, da nimata kreditov. Po napisanem sodeče.

Menim pa, glede na to, po napisanem, da sta denar racionalno porabljala in ne zapravljala v tri dni, da bi vseeno lahko njegova priskočila na pomoč. Saj če je odprl svoje podjetje, ga niso oni in se je že kaj naučil. Morda imajo vizijo, da moraš postati klošar in se znajti, ko ti preostane roburanje dreves pri sosedih, da nauš lačen. In ja, a bosta onadva futrala vajinega otroka, če vidva sedaj še zase ravno nimata? Se mi zdi, da je morda on tiste vrste otrok, ki se je moral tastarim skoz dokazovati, pa nikdar dovolj dobro, sedaj je pa še ‘pogrnil’. In ga želijo tako z nepremostitvenostjo še naprej kaj ‘učiti’.  Mogoče se bo izkazalo na dolgi rok, glede odnosov, da je bolje, da vam niso nič posodili.

Ubistvu imate vi še najbolj prav, nikoli nisva zapravlala veliko. Ne potrebujem veliko, res je da sem ženska, ne kupujem oblek, ličil, po svetu hodim v navadnih kavbojkah in majci. Nimam niti nič takšnega da bi lahko prodala saj kot rečeno ne živiva luksuzno. Njegova sta profesorja, in za njiju je vse šola. Čeprav si sin v življenju še ni sposodil denarja ali ju karkoli prosil, odšel je kmalu ker sta ga silila s šolo, pač ni postal profesor in sedaj se mora na ”trdo” učiti. In ja večkrat se je moral dokazovat, trudit, nazaj je pa dobil samo slabo voljo in da ni dovolj.

Tiptap, 18.11.2021 ob 13:12

Na katerem podrocju pa isceta in v katerem kraju?

Na katerem koli področju, nekje v posavju, lahko tudi drugje

Torej sta imela svoja podjetja. Lani so prav fletno metali denar v podjetnike, ki jim je promet šel v nulo zaradi situacije. Sta zaprla podjetja? Zakaj nista na socialni? Oz. na zavodu? Kaj od pomoči koristita in če nič ne zakaj ne? Je lepo če starši pomagajo, ampak ni pa to samoumevno. Odrasla sta in se morata nase zanest. Ne vem ampak ko sta videla da ne gre in začela živeti iz prihrankov je bil čas zagrabit vsako službo. In ja razumem da dobiš šele čez en mesec plačo. Ampak boljše čez en mesec kot nikoli. Do takrat pa uredita svoje zadeve in na CSD po pomoč.

Plavka, 18.11.2021 ob 17:37

Ubistvu imate vi še najbolj prav, nikoli nisva zapravlala veliko. Ne potrebujem veliko, res je da sem ženska, ne kupujem oblek, ličil, po svetu hodim v navadnih kavbojkah in majci. Nimam niti nič takšnega da bi lahko prodala saj kot rečeno ne živiva luksuzno. Njegova sta profesorja, in za njiju je vse šola. Čeprav si sin v življenju še ni sposodil denarja ali ju karkoli prosil, odšel je kmalu ker sta ga silila s šolo, pač ni postal profesor in sedaj se mora na ”trdo” učiti. In ja večkrat se je moral dokazovat, trudit, nazaj je pa dobil samo slabo voljo in da ni dovolj.

Najemnina je 400 evrov pa skoraj še 200 stroškov, tu je še avto, hrana, ostali stroški – telefon itd… kreditov res na srečo nimava. K njim domov seveda negreva, k mojim mi je pa težko ker komaj sami shajajo. pri pomoči ki so mi jo že dali jim nemorem še nabit stroškov…. kar se nadomestila tiče, nama ne pripradajo, ker sma na določen način zaprla s.p.-je… če bi to vedela prej bi naredila drugače…

ne razumem, 18.11.2021 ob 17:46

Torej sta imela svoja podjetja. Lani so prav fletno metali denar v podjetnike, ki jim je promet šel v nulo zaradi situacije. Sta zaprla podjetja? Zakaj nista na socialni? Oz. na zavodu? Kaj od pomoči koristita in če nič ne zakaj ne? Je lepo če starši pomagajo, ampak ni pa to samoumevno. Odrasla sta in se morata nase zanest. Ne vem ampak ko sta videla da ne gre in začela živeti iz prihrankov je bil čas zagrabit vsako službo. In ja razumem da dobiš šele čez en mesec plačo. Ampak boljše čez en mesec kot nikoli. Do takrat pa uredita svoje zadeve in na CSD po pomoč.

Zaprla sva oba, zadnjega poleti. Na zavodu sva, do socialne še nemoreva ker sva imela na računu nekaj denarja, prihranke. 3 mesece mora bit račun prazen. Pomoči od države nisva jemala, saj naju je bilo strah da jo bova morala vračati ob povečanju prometa (če bi blo korone konec). veliko ljudi poznam ki bodo morali vrniti pomoč. Seveda bi vzela službo pa da dobim plačo čez en mesec.. samo do tiste plače moram tudi preživeti…. imeti za bencin, za malico mi je vseeno.

Začeli se bodo nabirati dolgovi, a ni bolje (če že moram biti) dolžna staršem ali energetskemu podjetju?

Plavka, 18.11.2021 ob 17:53

Zaprla sva oba, zadnjega poleti. Na zavodu sva, do socialne še nemoreva ker sva imela na računu nekaj denarja, prihranke. 3 mesece mora bit račun prazen. Pomoči od države nisva jemala, saj naju je bilo strah da jo bova morala vračati ob povečanju prometa (če bi blo korone konec). veliko ljudi poznam ki bodo morali vrniti pomoč. Seveda bi vzela službo pa da dobim plačo čez en mesec.. samo do tiste plače moram tudi preživeti…. imeti za bencin, za malico mi je vseeno.

Ne razumem, zakaj nista vzela pomoči?? Če bi bilo treba vračati, bi pač vračala, saj ni obresti! Jaz sem tudi ostala brez dohodkov, nula od feb. do jun 2020, potem nekaj malega čez poletje, od okt.20 do jun 21 spet nula. A sem lepo kasirala po 1100/mesec od države in preživela. Če bi morala vračat bi pač vrnila, saj je tudi možnost na obroke.

Kolegica je tudi dobro služila pred korono, potem se ji je vse sesulo, zaprla sp., bila 3m na nadomestilu na zavodu, vmes naredila NPK za socialnega oskrbovalca. Že med tečajem so se grebli za kandidate, ker jih ful manjka. Zdaj dela za minimalca, težko delo, a redno, ndč. Mimovrste išče skladiščnike, šoferje povsod iščejo, varnostnike… ne mi rečt, da dobita edino na črno. Že to, da nista pobrala pomoči od države in nista dobila nadomestila na zavodu kaže, da nista najbolj sposobna. A za pomoč starejšim in kakega skladiščnika bi pa menda šlo?

Od kod pa vam to, da v bolnici za negovalko vsako vzamejo? Je pa res, da mogoče prihajamo v to fazo

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close