Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Bolniska, kdo ve?

Bolniska, kdo ve?

Doletelo je tudi mene bolniska, ki bo trajala nekaj mesecev. Poskodba.

Zanima me kako je obracunana. Vem do 90 dni, da je 80% potem pa 90%. Prvih 3 dni delodajalec, potem pa zzzs  Zanima me kako je obracunana glede na placo.

Moja placa je minimalna. S tem, da mi do minimalne place dodajajo skoraj 130€.  Ali je obracunana na minimalno zakonsko, ki znasa 736€ pa se dodatkov, kot je na delovni dobo tistih par evrov. Ali na placo brez dodatka do minimalne. Torej kaksen ever vec, kor 600€.

Ker sem bila ze 2x na daljsi bolniski odsotnosti vem sledece:

– prvih 30 koledarskih dni je 80% place preteklega meseca in v breme delidajalca

– nato gre v breme ZZZS. Prvih 90 delovnih (!) dni je 80% povprecne place z upostevanjem revalorizacije preteklega kokedarskega leta.

Od 91. delovnega dne pa vse isto samo je 90%.

Kar se pa tice minimalne place in obracuna, pa zal ne vem.

Cim prejsnje uspesno okrevanje zelim.

Prvih 30 delovnih dni je v breme delodajalca.

Potem je v breme ZZZS.

Tam pa se štejejo koledarski dnevi. Prvih 90 po enih, naprej pa po drugih procentih.

Procenti so odvisni od razloga za bolniško.

Izjema so nega, spremstvo in izolacija, tam veljajo drugačna pravila.

Odgovor na objavo uporabnika
Ravno obratno, 14.11.2021 ob 10:36

Prvih 30 delovnih dni je v breme delodajalca.

Potem je v breme ZZZS.

Tam pa se štejejo koledarski dnevi. Prvih 90 po enih, naprej pa po drugih procentih.

Procenti so odvisni od razloga za bolniško.

Izjema so nega, spremstvo in izolacija, tam veljajo drugačna pravila.

GLede dni, ki so v breme delodajalca oz. v breme ZZZS imam zagotovo prav. Ker to podrocje poznam.  Je pa napisano tudi na spodnji povezavi kdaj o bolniski odsotnosti odloca imenovani zdravik ZZZS:

https://zavarovanec.zzzs.si/wps/portal/portali/azos/bolniska_ods/bolniska_postopek/!ut/p/z1/04_Sj9CPykssy0xPLMnMz0vMAfIjo8ziTQxdPd2N_Q083T09jA08nXwtQgJDnA0MnE30C7IdFQFKPjox/

Ja, za bolezen je 80%, mislim pa, da za poskodbo 70% nadomestilo, ki se po 90 delovnih dneh poveca za 10%.

Poškodba izven dela je 70 posto, nato 91 koledarski dan refundirano od Zzzzs 80 posto. Pri čemer računaj, da prvih 30 dni, ko gre v breme delodajalca, dobiš manj refundirano od Zzzzs, pa čeprav je ista osnova 70 posto ali 80, če gre za bolezen.

Torej če bi dobila 70 posto od delodajalca npr. 800 €, bi jih naslednji mesec od zavoda manj. Iz izkušenj za oba primera – poškodba, bolezen.

Res pa ne vem, kako je, če je minimalna plača

Ne vem kako je če je, 14.11.2021 ob 15:29

Poškodba izven dela je 70 posto, nato 91 koledarski dan refundirano od Zzzzs 80 posto. Pri čemer računaj, da prvih 30 dni, ko gre v breme delodajalca, dobiš manj refundirano od Zzzzs, pa čeprav je ista osnova 70 posto ali 80, če gre za bolezen.

Torej če bi dobila 70 posto od delodajalca npr. 800 €, bi jih naslednji mesec od zavoda manj. Iz izkušenj za oba primera – poškodba, bolezen.

Res pa ne vem, kako je, če je minimalna plača

70 posto, ne 80, kot govorite. Za bolezen je 80, nato 90.

https://zavarovanec.zzzs.si/wps/portal/portali/azos/nadomestila/nadom_place/nadom_visina/!ut/p/z1/04_Sj9CPykssy0xPLMnMz0vMAfIjo8ziTQxdPd2N_Q083YNCLAwcQ52C3EPc3QwMAs30C7IdFQHtTUO3/

Hvala vsem za odgovor. Mel sem hernijo in to spada pod bolezen. Pri tej placi imam del place 80% in del ze 90% in znesek je bistveno nizji kot prejsnji mesec. Ko sem imel 80% ves mesec.

Torej bo treba pocakat tocno na naslednji mesec.

Jaz sem mislil ce delas normalno 3 mesece pred bolnisko, da gre obracun na zakonsko minimalno placo 736€. Kar sem dobil ta mesec ne gre.

Ne vem kako je če je, 14.11.2021 ob 15:32

70 posto, ne 80, kot govorite. Za bolezen je 80, nato 90.

https://zavarovanec.zzzs.si/wps/portal/portali/azos/nadomestila/nadom_place/nadom_visina/!ut/p/z1/04_Sj9CPykssy0xPLMnMz0vMAfIjo8ziTQxdPd2N_Q083YNCLAwcQ52C3EPc3QwMAs30C7IdFQHtTUO3/

Komisija res odloča 30. koledarski dan o podaljšanju bolniške – ampak to ne pomeni, da se tudi obračunavanje in refundacija prične takrat!

V breme delodajalca je bolniška 30 delovnih dni, šele potem se začne obračunavati v breme ZZZS!

https://www.ozs.si/novice/breme-nadomestil-v-casu-bolniskega-staleza-naj-preide-na-zzzs-ze-po-20-delovnih-dneh-60abb05d2114e052baad485e

Vem, ker točno to (med drugim) delam v službi in poznam vse detajle!

osnova za refundirano bolniško so izplačane plače za preteklo leto, ne tvoja trenutna plača in sploh ne plača po pogodbi, ki je mogoče nižja od minimalne plače.

Erazem857, 16.11.2021 ob 05:12

Hvala vsem za odgovor. Mel sem hernijo in to spada pod bolezen. Pri tej placi imam del place 80% in del ze 90% in znesek je bistveno nizji kot prejsnji mesec. Ko sem imel 80% ves mesec.

Torej bo treba pocakat tocno na naslednji mesec.

Jaz sem mislil ce delas normalno 3 mesece pred bolnisko, da gre obracun na zakonsko minimalno placo 736€. Kar sem dobil ta mesec ne gre.

Takole gre.

– greš v bolniško, osebni zdravnik izda bolniški list

– po 30 koledarskih dneh mora bolniško podaljšati ZZZS komisija in ves čas naprej podaljšuje komisija (na predlog osebnega zdravnika)

– bolniška prvih 30 delovnih dni se obračunava na povprečje zadnje (ali zadnjih treh) plač, odvisno od kolektivne pogodbe

– po 30 delovnih dnevih (lahko je tudi sredi meseca) bolniška preide v breme ZZZS

– prvih 90 koledarskih dni v breme ZZZS je % bolniške nižji, od 91.delovnega dneva v breme ZZZS je višji, določeno je v tabeli https://zavarovanec.zzzs.si/wps/portal/portali/azos/nadomestila/nadom_place/nadom_visina/!ut/p/z1/04_Sj9CPykssy0xPLMnMz0vMAfIjo8ziTQxdPd2N_Q083YNCLAwcQ52C3EPc3QwMAs30C7IdFQHtTUO3/, kot osnova za bolniško pa se vzame osnova iz leta pred nastopom bolniške (kot je v dohodninski odločbi) in ne več, kot pa bi zaslužil zdaj, če bi delal.

Kot sem napisala že na začetku%, so razlike glede na razlog bolniške, tule sem ti opisala postopek za bolezen. Pri negi, spremstvu, izolaciji, tudi krvodajalstvu se obračunava drugače, je refundacija že od prvega dneva naprej (na lansko plačo).

In bolniška je lahko nižja od minimalne plače.

Delni odgovor, 14.11.2021 ob 10:52

GLede dni, ki so v breme delodajalca oz. v breme ZZZS imam zagotovo prav. Ker to podrocje poznam.  Je pa napisano tudi na spodnji povezavi kdaj o bolniski odsotnosti odloca imenovani zdravik ZZZS:

https://zavarovanec.zzzs.si/wps/portal/portali/azos/bolniska_ods/bolniska_postopek/!ut/p/z1/04_Sj9CPykssy0xPLMnMz0vMAfIjo8ziTQxdPd2N_Q083T09jA08nXwtQgJDnA0MnE30C7IdFQFKPjox/

Ja, za bolezen je 80%, mislim pa, da za poskodbo 70% nadomestilo, ki se po 90 delovnih dneh poveca za 10%.

Nimaš pojma!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close