Kdaj ste začeli opažati, da je vaš otrok drugačen?
Pri tako majhnem otroku po mojem mnenju lahko preverjaš le reflekse (primarni/primitivni). Če jih ni ali so drugačni, se da sklepati na neke pomanjkljivosti v nevrološkem smislu. To zdravniki na pregledih mimogrede preverijo. Kaj več, pa pri 4 mesecih verjetno ne.
Kakšne pa so te spremembe?
Prijateljica bo morala čim prej razumeti, da ima vsak otrok svojo pot razvoja in da tudi njen otrok skoraj zagotovo ne bo šel po tisti poti, ki je napisana v knjigi ali na spletu. Tudi če bo pri določenih stopnjah precej zaostajal, ne pomeni nujno, da bo imel posebne potrebe, lahko bo kasneje ali pa s pomočjo nadoknadil…. Saj verjamem, da jo skrbi, ampak naj malo manj bere take teme na spletu in ne primerja svojega otroka, pa bo lažje…
Seveda se da videt. Imaš otroke, ki so ves čas tiho, sploh ne joka, se ne odziva. Lahko se ne odziva na zunanje dražljaje (sluh, vid), lahko se ne odziva na obraze, ne gleda ljudi, ki ga ogovarjajo, zre nekam drugam, čeprav dobro vidi. Ali pa razvojno, ne dviga še glavice, ne zna “pasti kravic”, huda hipotonija itd. itd. Vse to je sicer v nekem manjšem odstotku lahko razvojna posebnost, ki se v naslednjih mesecih hitro sanira, v veliki večini primerov pa je znak, da je z otrokom nekaj narobe. Pa saj obstajajo posvetovalnice za dojenčke, to bi tam morali videti.
Še preden se je uradno rodila. Je turbo rinla na svet 2 mesca prezgodaj.
In mamo 3 minuse: podedovano nerodnost po meni potencira zategnjen mišični tonus poleg nadstandardne velikosti in je revica bla kar polomljena gibalno.
In se je mama sekirala…smo mel razvojni, pozno shodila…
Teče oz ko je tekla, je ful hitra, ko je bil kamen al pa robnik, se je to prestoplo previdno, pol pa gas dalje
Jz sm reku, važn, da ma modre oči, ostalo bo že. Pač ne bo športnica.
Risanje ji žal, tudi ne gre, še zdele pri petih, levičarka, svinčnik ji ne gre- ostala finomotorika, kot je zlaganje standardnih lego kock al pa rezanje s škarjami, to pa ja. Ima pa ful dober posluh, kar me veseli.
Zdele pr 5 letih se pa praktično ne vid teh razlik skor nič. Kolo je tud speljala mal pred petim ( spet ravnotežje, sm mislu, da bo projekt).
Nas včasih presenetijio.
otrok369, 12.11.2021 ob 11:24
Kdaj ste začeli opažati, da je vaš otrok drugačen?
Imam kolegico, ki pri 4 mesečnem otroku “vidi” določene spremembe v razvoju. Je mogoče že napovedati, da bo otrok s posebnimi potrebami….
V vrtcu. Ker bo izstopal od ostalih. Drugače pa če je drugi otrok možno. So določeni gibi majhnih otrok.
Pediatrinja je zgodaj opazila, prvič je bil v razvojni ambulanti pri treh mesecih. Prej kot opazijo, prej je deležen obravnav, ki njegov razvoj vzpodbujajo, prej tudi starši dobimo oporo. Nič slabega ni v tem, razen predsodkov tistih, ki se jih to neposredno ne tiče, pomagali mi niso, jezike pa znajo otresat. Prognoze zdravnikov znajo biti pesimistične, potem pa jih otrok kr naenkrat prehiti, ne vem kakšna psihološka fora je to, a da bomo starši ob napredkih bolj navdušeni? Saj že itak smo.? Veš, tudi v tvojem vprašanju berem vse-v-en-koš predsodke. Se kr vidi, da bo otrok s posebnimi potrebami. Se da napovedati, kako bo. A dej no. Pravi naslov za mamo sta pediatrinja in razvojna ambulanta za prvi posvet, ne mnenje soseščine, v stresu dodatnega strupa ne rabi. Lepo pa, da si ji v oporo, če to zmoreš.
Opazi se zelo hitro. Če je kaj res zelo narobe, bi ugotovili že pri enem mesecu na pregledu ali celo takoj po porodu. Drugče se vidi pa tudi že veliko pri štirih mesecih. Kot je ena gor pisala, otrok se ne odziva kot naj bi se. To sem jaz opazila pri nečaku že zelo zgodaj, sama sem imela že dva otroka, sestrin je bil prvi. Nečak se ni odzival na normalne dražljaje, igrače, ogovarjanje, ni se nasmejal nikoli, kot bi že takrat bil v svojem svetu. Sestri sem pazljivo sporočila, da morda ni vse v redu. Ni mi verjela oz. se je seveda prepričevala, da nimam prav. Ker je bilo mišično vse v redu, otrok je dvigal glavico in vse ostalo, niso ničesar opazili do treh mesecev, ko jo je vprašala zdravnica, ali tudi drugače ne fokusira predmeta, te ne gleda v obraz, ko ga ogovarjaš itd. No, preverili so mu vid in sluh, vse bp, sestra si je oddahnila. Zdravnica ji je rekla, da je pač treba počakati, kako in kaj. No, da ne nadaljujem, nečak je zdaj v posebni šoli, duševna motnja, slabo govori.. vendar napreduje počasi. Hočem povedati, da se da videt že pri enomesečnih otročkih. Kakšne cerebralne paralize pa ugotovijo največkrat že ob rojstvu, blage primere malo kasneje.
Forum je zaprt za komentiranje.