Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Prvi prostor, ko vstopiš v stanovanje, je kuhinja??

Prvi prostor, ko vstopiš v stanovanje, je kuhinja??

V takšnem stanovanju živi brat z družino. Torej takoj za vhodnimi (tudi izhodnimi) vrati je prvi prostor kuhinja, praktično 1m stran od štedilnika. Nobenega predprostora, niti majhnega hodnička. Malce nenavadno vse skupaj. Tudi bratu in svakinji se je zdelo to zelo nenavadno in ju je na začetku zelo motilo. Stanovanje sta vzela zaradi več ostalih plusov. To je dejansko edini minus, pravita. Znašla sta se tako, da sta namestila obešalnik in plastični “podstavek” za odlaganje čevljev, kar pa ne zavzame veliko prostora. Dobro sta izkoristila prostor. Si pa jaz enostavno ne predstavljam, katera cvetka si je zamislila takšno, nelogično razporeditev prostorov. Mene bi to že takoj na vratih odbilo in niti ne bi nadaljevala z ogledom stanovanja. Pa načeloma ne kompliciram in nisem izbirčna, ampak to, da imaš čevlje, po možnosti še z vonjem, v neposredni bližini štedilnika, mi pa ni ravno apetitlih. Tudi jedilna miza je bila sprva zelo blizu, nato pa sta jo prestavila dlje od vhoda. Nič kaj prijetno.

Kaj vi porečete na to, da je prvi prostor kuhinja? Ali bi tudi vas motilo ali ne?

Odgovor na objavo uporabnika
Nekoliko nenavadno, 12.11.2021 ob 00:18

V takšnem stanovanju živi brat z družino. Torej takoj za vhodnimi (tudi izhodnimi) vrati je prvi prostor kuhinja, praktično 1m stran od štedilnika. Nobenega predprostora, niti majhnega hodnička. Malce nenavadno vse skupaj. Tudi bratu in svakinji se je zdelo to zelo nenavadno in ju je na začetku zelo motilo. Stanovanje sta vzela zaradi več ostalih plusov. To je dejansko edini minus, pravita. Znašla sta se tako, da sta namestila obešalnik in plastični “podstavek” za odlaganje čevljev, kar pa ne zavzame veliko prostora. Dobro sta izkoristila prostor. Si pa jaz enostavno ne predstavljam, katera cvetka si je zamislila takšno, nelogično razporeditev prostorov. Mene bi to že takoj na vratih odbilo in niti ne bi nadaljevala z ogledom stanovanja. Pa načeloma ne kompliciram in nisem izbirčna, ampak to, da imaš čevlje, po možnosti še z vonjem, v neposredni bližini štedilnika, mi pa ni ravno apetitlih. Tudi jedilna miza je bila sprva zelo blizu, nato pa sta jo prestavila dlje od vhoda. Nič kaj prijetno.

Kaj vi porečete na to, da je prvi prostor kuhinja? Ali bi tudi vas motilo ali ne?

Požarna varnost je lahko tu velik problem. Verjetno je kuhinja eden najbolj rizičnih prostorov za požar in če ni drugega izhoda iz stanovanja? Boš roastbeef?

V našem kraju so v bloku tudi take garsonjere.

Prideš not, direkt v kuhinjo.

Živimo v majhnem stanovanju, ki ima sicer majhen predprostor približno 1 m x 1m in zato že po 1 metru od vhoda kuhinjo. Po mojem so takšne razporeditve in majhna stanovanja, ker so se gradila v obdobju, ko je bilo za delavski razred dobro le to, da imajo stanovanja, ne pa tudi njihovo udobje. In da so jih lahko zgradili čim več, so gradili čim manjša ali pa vsaj v blok poleg večjih natlačili še garsonjere in majhna stanovanja.

Pa tudi od postavitve cevi in napeljave – če ne menjaš inštalacije je zelo velik strošek za zelo majhno izboljšanje kvalitete življenja. Vsekakor ju opozori, da sta previdna ob nošenju prtljage, če so gumbi štedilnika nežni, da ne prideta nazaj v pogorišče.

spomnim se, da je tega pred 30 leti v ljubljani imela tako stanovanje. zakaj?

ker hočejo izkoristit vsako luknjo in drago prodat vsak kvadratni meter prostora. predsoba ni nujna po standardih, kuhinja pa je.

Meni je všeč, da prideš v kuhinjo ali še boljše dnevno sobo, sploh če gre za velike prostore. V ameriških filmih je bilo že zdavnaj tako v modi.

Odgovor na objavo uporabnika
Coko575, 12.11.2021 ob 08:42

Meni je všeč, da prideš v kuhinjo ali še boljše dnevno sobo, sploh če gre za velike prostore. V ameriških filmih je bilo že zdavnaj tako v modi.

Open concept kitchen je tudi meni fajn, samo ni isto kot štedilnik ob vhodnih vratih, brez prostora za preobuvanje.

Tak način je pogost v Italiji pa še ponekod drugod v južnih deželah. Direkt v kuhinjo, ki je hkrati bivalni prostor stopiš.

Pa garsonjere so tako narejene, da stopiš direkt v kuhinjo, ki je hkrati spalnica, dnevna soba.

Jaz sem imela en čas stanovanje tako, da je bil tudi vhod direkt v kuhinjo, ki je bila hkrati bivalni prostor. Spalnica posebej.

Je malce nerodno ja, ko se sezuješ, slečeš…

Nikakor ni ne praktično ne smiselno. Saj se da preurediti, le drago stane.

Meni se to sploh ne zdi cudno.  V tujini je to cisto normalna stvar.

Kot pri Friends-ih – mene ne bi motilo… če pa bi koga drugega, pa me to tudi ne bi zanimalo.

Pred kratim sem bila prvič v takem stanovanju. Malce nenavadno, a je lastnik dal prednost dnevnemu prostoru, na račun kuhinje. Ponavadi v kuhinjo ne hodiš, a tu greš prav čez kuhinjo v dnevno. In iz te kuhinje / hodnika, je vhod v kopalnico direkt nasproti hladilnika v kuhinji. Bolj zoprno je, da kuhinja nima okna – v temu primeru lastnik lufta skozi vhodna vrata, ker je vstop v stanovanje iz odprte terase.

Pri Friendsih je kazalo ameriška (starejša) stanovanja, ki so projektirana tako kot njihove starejše hiše – vstopiš direktno v dnevni prostor, ki se povezuje v kuhinjo.  Pri nas so na tak način projektirane samo garsonjere.

Meni ni všeč, ampak saj mi všeč tudi njihova navada, da hodijo po stanovanjih v čevljih.

Pa saj je veliko zadev zanič v Ameriki.  Niso neki esteti, da o hrani ne govorim.  3/4 njihovih gostiln bi v Evropi propadlo zaradi slabe hrane, slabega ambienta in načina postrežbe.

Bloki črtomirova, rjava cesta. Stanovajne kot ena cev, direkt skoz kuhno/ hodnik v sobo 16m2, eno okno vizavi vhodnih vrat, če gledamo presek stanovanja.

Kopalnica stisnjena takoj pri vhodu za to hodniško kuhinjo.

Dostop z balkona, vsako stanovanje ma svoja zunanja vrata.

Tud men je blo to čudno, sam tko je. Kkšni pretunani samski domovi iz časa juge?

Včasih sem živela v garsonjeri, kjer ni bilo predprostora, in takoj, ko si vstopil, si vstopil v kuhinjo, ki je bila hkrati tudi dnevna in spalnica. Pogled takšno stanje me sicer ni motil, mi je pa zelo manjkala predsoba. Če jo imaš, se precej umazanije, ki jo s čevlji prineseš v stanovanje, ustavi tam. Če je ni, pa se umazanija, kamenčki in podobno hitro raznesejo po stanovanju. Tudi pogled na čevlje ni nekaj najlepšega.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close