Zdravstvo – place
Toliko je govora o nizkih placah v zdravstvu, predvsem medicinskih sester. Ob tem sem zasledila tudi odziv mlade zdravnice, ki je napisala, da jo medicinska sestra prekasa v placi.
Povsod se govori zgolj o izhodiscnih placah. Dejstvo pa je, da je potrebno v zdravstvu zaradi raznoraznih dodatkov placo pomnoziti z najmanj 2. Poleg tega ima osnovno placo izkljucno zacetnik, vsi ostali pa ze napredovanja tja do 10 razredov, kar ni malo. Dodatki so v procentih.
Glede na to, da se redno objavlja place zaposlenih v Policiji, bi bilo prav, da se objavi tudi bruto place zaposlenih v zdravstvu, pa naj se objavi v UKC Ljubljana.
Prepricani smo lahko, da se to ne bo nikoli zgodilo saj bi ljudi kap od teh vrtoglavih zneskov.
Para Bellum, 08.11.2021 ob 20:50
Poznam dipl. MS, ki vsak mesec dobi okrog 2000€ plače, vendar je to z vsemi dodatki skupaj. Dela res veliko in delo je težko ter zahtevno. Delovne dobe ima precej, ji manjka le par let do penzije. Najbrž v plači prekaša tudi kakšnega zdravnika začetnika.
Koliko bo pa njena penzija, ali pa ce, bog nedaj se ji kaj zgodi in gre v daljso bolnisko kjer je od osnove izracunana? Koliko vikendov in nocnih…
Uf, 08.11.2021 ob 20:59
Koliko bo pa njena penzija, ali pa ce, bog nedaj se ji kaj zgodi in gre v daljso bolnisko kjer je od osnove izracunana? Koliko vikendov in nocnih…
Ne, bolniska se ne izracuna od osnove ampak je 80% place preteklega meseca. Ce je bolniska daljsa od 30 dni, se pa izracuna na osnovi plac preteklega leta + revalorizacija.
Delam na placah v javni upravi in lepo prosim, da se ne zavaja z neresnicnimi informacijami.
Dejansko izplacilo, 08.11.2021 ob 20:44
Toliko je govora o nizkih placah v zdravstvu, predvsem medicinskih sester. Ob tem sem zasledila tudi odziv mlade zdravnice, ki je napisala, da jo medicinska sestra prekasa v placi.
Povsod se govori zgolj o izhodiscnih placah. Dejstvo pa je, da je potrebno v zdravstvu zaradi raznoraznih dodatkov placo pomnoziti z najmanj 2. Poleg tega ima osnovno placo izkljucno zacetnik, vsi ostali pa ze napredovanja tja do 10 razredov, kar ni malo. Dodatki so v procentih.
Glede na to, da se redno objavlja place zaposlenih v Policiji, bi bilo prav, da se objavi tudi bruto place zaposlenih v zdravstvu, pa naj se objavi v UKC Ljubljana.
Prepricani smo lahko, da se to ne bo nikoli zgodilo saj bi ljudi kap od teh vrtoglavih zneskov.
Mater avtorica, za 3 izmensko delo in vikendi, petki in svetki???
Si kdaj izracunala koliko bi ti dobila ce bi delala 3 vikende, teden nocnih in en silvesterski vecer, pa dvigovala paciente…?
Fousija da ji ni para
Dipl.m.s., 08.11.2021 ob 21:17
Ta zagotovo ne dela v bolnisnici na oddelku ampak v ambulanti oz. zdravstvenem domu. Ali pa ima zgolj dopoldansko delo od ponedeljka do petka.
Dipl.m.s. so gospe v primerjavi s srednjimi med. sestrami.
Zelo dobro poznam delo in place v zdravstvu in avtor ima prav.
Tocno tako!
Uf, 08.11.2021 ob 21:15
Mater avtorica, za 3 izmensko delo in vikendi, petki in svetki???
Si kdaj izracunala koliko bi ti dobila ce bi delala 3 vikende, teden nocnih in en silvesterski vecer, pa dvigovala paciente…?
Fousija da ji ni para
Nobene fovsije.
Dobro, zelo dobro poznam zdravstvo. Pogoje in delo v UKC Ljubljana. In se zdalec ni tako hudo kot prikazujejo, prikazujejo pa vedno en in isti posnetek. Ko pride TV na snemanje, pa vsi vemo, da je posnetek popolnoma nekaj drugega kot dejansko stanje.
Iz prve roke vem, da jih velika vecina zaposlenih hvali sedanjo situacijo saj tako malo in za tako veliko denarja se niso delali. In njihova zelja je, da na Covid stanje samo traja in traja…
Vsak se sam odloci za svoj poklic. Ni zdravstvo edino, ki dela petke in svetke, nocne, na Bozic in na Silvestrovo, ostale praznike.
Zelim samo, da se obelodanijo place. Pa da vidimo.
Verjemite mi, da bo tole ogromno zvisanje plac medicinskim sestram naredilo velike zahteve v celem javnem sektorju. In to napovedano zvisanje ni zgolj zacasno.
In kdo ter na kaksen nacin bo to placal?
Naj vam zaupam podatek iz prve roke. Sem diplomirana mediconska sestra in imam 5 let delovne dobe. Delam turnosno delo, brez dezurstev. Priblizno tretjino dela opravim dopoldne, tretjino popoldne, tretjino ponoci. Na mesec delam dva vikenda. Vikend pomeni da delam soboto in nedeljo skupaj, a to ne 8 ur, temveč 12. Za vikend, ki ga opravim naredim 24 ur dela. 2 vikenda sem prosta, s tem da en prost vikend zacnem v soboto zjutraj, a grem naprej spat, ker zakljucim petkovo nocno sluzbo. Na mesec dobim skupaj z dodatki okoli 1300 evrov neto plače . Ce imam izplacane se nadure lahko dobim tudi 1500 evrov neto.
Povišanja plače se veselim, kdo se ga ne bi. V bolnišnicah grozno primanjkuje kadra. In povišali bodo zato, da bo kdo delal. Pri nas je tako, da če imaš bolnega otroka delaš nočne, ko je oče otroka doma in seveda več vikendov. Na bolniške, če ni res nujno ne gremo, ker s tem preobremenimo kolegico, ki ze tako dela preveč. Ali mislite, da bom vzela bolniško, moja kolegica pa bo morala z dopusta na delo? Zato raje stiskamo zobe, a tega nam je dovolj.
Pri placah v zdravstvu je tako, da imajo zacetniki res nizke place. Sploh zdravstveni tehniki imajo minimalca. In se zato po soli ne zaposlijo v zdravstvu, gredo raje drugam. Jaz, ki delam 5 let imam priblizno 50 do 100 evrov vec kot ena, ki se bo na novo zaposlila.
Na razpise sploh ni prijav, ceprav kader je, a dela drugje. In ce hocete, da bodo bolniscnice obratovale, da bodo odprte, ko vam bo kaj falilo, je pac treba kader. In kader bo prisel, ce bo dobro placan. Ce bo placan bolje kot kje drugje.
Dejansko izplacilo, 09.11.2021 ob 09:17
Nobene fovsije.
Dobro, zelo dobro poznam zdravstvo. Pogoje in delo v UKC Ljubljana. In se zdalec ni tako hudo kot prikazujejo, prikazujejo pa vedno en in isti posnetek. Ko pride TV na snemanje, pa vsi vemo, da je posnetek popolnoma nekaj drugega kot dejansko stanje.
Iz prve roke vem, da jih velika vecina zaposlenih hvali sedanjo situacijo saj tako malo in za tako veliko denarja se niso delali. In njihova zelja je, da na Covid stanje samo traja in traja…
Vsak se sam odloci za svoj poklic. Ni zdravstvo edino, ki dela petke in svetke, nocne, na Bozic in na Silvestrovo, ostale praznike.
Zelim samo, da se obelodanijo place. Pa da vidimo.
Verjemite mi, da bo tole ogromno zvisanje plac medicinskim sestram naredilo velike zahteve v celem javnem sektorju. In to napovedano zvisanje ni zgolj zacasno.
In kdo ter na kaksen nacin bo to placal?
Menda je tako zelo dobro v UKC sestram, da jih preko 300 manjka? Nekaj ne gre skup.
Anonimno 4400, 27.12.2021 ob 18:56
Sedaj bodo spet dvignili plače najbolje plačanim. Zadnje čase se v zdravstvu dogaja troje: plače se višajo, število zaposlenih se viša, čakalne dobe pa tudi.
V UKC so v zacetku decembra napravili analizo potreb in razpolozljivega zdravstvenega kadra. In analiza je pokazala, da imajo prevec kadra. DA, prevec medicinskih sester.
Je moja prijateljica dala ponudbo za delo kot dipl. med. sestra v UKCL in se eni Covid bolnici. Ima izkusnje z delom v bolnici. Dobila je odgovor, da imajo dovolj kadra in je ne potrebujejo. Mi je preposlala maile
Ne verjamete? – Se kje berete o pomankanju medicinskuh sester? Nikjer vec, ker cilj je dosezen – enormno zvisanje plac.
In sedaj se zdravnikom….
Se zavedate se ne, da to pomeni sesutje placnega sistema, zshteve drugih sindikatov javnega sektorja, Slovenija pa z globoko proracunsko luknjo in dolgom preko 40 mrd €.
Forum je zaprt za komentiranje.