Kaj so moška dela?
Mene pa resno zanima kaj so tista opevana moška dela?
Sploh me zanima kaj so tako opevana moška dela pri moških, ki živijo v stanovanju, v bloku?
Tule sem se naučila, da so gospodinjska dela ženska dela. Ampak nihče mi pa noče izdati kaj so tista huda moška dela?
Razen seveda tega, da se režijo kot butasti, ko na glas prdijo. In tekmujejo kdo je bolj glasen, smrdljiv.
Težko je tukaj potegniti normalo. Če moški živi sam, dela vsa opravila ne samo moška. Seveda velja tudi obratno (če ženska živi sama se mora kdaj lotit česa ses drugače ne bi ali pa prosi za pomoč sosede). Če gremo pa k definiciji stereotipa, to je pa druga.
V bloku bi rekla takole: selitve / nošenje težjih predmetov, prestavljanje pohištva, montiranje pohištva, vrtanje lukenj z bormašino (to obožujejo), kitanje, razna manjša popravila (kopalnica, kuhinja), beljenje, varovalke ma na čez, tehnične stvari (laptopi, tablice, pečica crkne npr.)…pa odnašanje smeti :)))
V hiši je pa cel spisek od cepljenja drv do košnje trave, obrezovanja drevja, štihanja vrta, raznih popravil po bajti, kidanje snega, kakšna mojstrska dela na ponku, itd itd
CrazY FroG ?, 05.11.2021 ob 09:05
? Potem se držiš čudnih dedcu. Pr nas: šraufa, kosi, žaga, zabija, menja, povezuje, obrezuje, prelaga, brusi, lakira, polaga, sestavlja, lepi, tesni, razdira,… Skratka – grunta skoz kaj ?
Kaj pa šraufa?
Kosi kaj? A imate krave doma ali kako?
V bloku verjetno sosedje navdušeno pozdravljajo krave pa žaganje kaj vem česa?
Različno, 05.11.2021 ob 09:08
Težko je tukaj potegniti normalo. Če moški živi sam, dela vsa opravila ne samo moška. Seveda velja tudi obratno (če ženska živi sama se mora kdaj lotit česa ses drugače ne bi ali pa prosi za pomoč sosede). Če gremo pa k definiciji stereotipa, to je pa druga.
V bloku bi rekla takole: selitve / nošenje težjih predmetov, prestavljanje pohištva, montiranje pohištva, vrtanje lukenj z bormašino (to obožujejo), kitanje, razna manjša popravila (kopalnica, kuhinja), beljenje, varovalke ma na čez, tehnične stvari (laptopi, tablice, pečica crkne npr.)…pa odnašanje smeti :)))
V hiši je pa cel spisek od cepljenja drv do košnje trave, obrezovanja drevja, štihanja vrta, raznih popravil po bajti, kidanje snega, kakšna mojstrska dela na ponku, itd itd
Drugače povedano: v stanovanju dedci nič ne delajo, če se držijo moških del. Razen, če se vsak teden selite :).
ok provociraš, ampak dejmo.
V mestu jih itak ni, na vasi pa dejansko so.
Na prvem mestu pri meni so dela v hosti – kapo dol možakarjem, ki to delajo, dejansko sem poznala dva , ki iz hoste nista več prišla živa, pa sta bila izkušena.
Na drugem mestu je upravljanje z kmetijsko in gradbeno mehanizacijo – pa ni štos v tem, da ženska ne bi znala traktorja peljat (jih kar precej vidim) , štos je v tem, da za menjavo priključkov rabiš kar nekaj moči in spretnosti, ker so vsa ta orodja namenjena moški roki in ženske so pač manj fizično močne. Pa zadnjič sem gledala bagerista, ki nam je na ful zafrknjen teren prišel nekaj izkopat – mi je jasno, da tudi od moških vsak tega ne zna, ampak ej, jaz si ne bi upala niti zapeljat na tak teren, kaj šele delat .
Potem so pa gradbena dela – tukaj se pa že počasi neha, cegu lahko nese tudi ženska (pač jih nese 4 namesto 7), mešalc lahko zalaufa tudi ženska, šajrtgo (malo manj polno) lahko pelje tudi ženska, edino pri finalnih delih je spet omejitev teža orodja (razne žirafe, torne so čist pretežke).
Štrom zvezat en štekar smo se naučili vsi v OŠ in ni noben kunšt, za celo bajto pa itak najameš profija. Enako voda – dihtungo zamenjat ali kotliček montirat ni nobena umetnost, ostalo dela profi.
res me zanima785, 05.11.2021 ob 09:10
Drugače povedano: v stanovanju dedci nič ne delajo, če se držijo moških del. Razen, če se vsak teden selite :).
Hahahahaha :)))))
Ja, lahko bi se temu reklo tako…zato pa imajo več časa (in energije) za jogging, bicikel, košarko, fuzbal, fitnes itd…vsaj kakor pri svojih samskih in vezanih sosedih vidim.
res me zanima819, 05.11.2021 ob 09:00
Mene pa resno zanima kaj so tista opevana moška dela?
Sploh me zanima kaj so tako opevana moška dela pri moških, ki živijo v stanovanju, v bloku?
Tule sem se naučila, da so gospodinjska dela ženska dela. Ampak nihče mi pa noče izdati kaj so tista huda moška dela?
Razen seveda tega, da se režijo kot butasti, ko na glas prdijo. In tekmujejo kdo je bolj glasen, smrdljiv.
Načeloma se moška in ženska dela ločijo v sprejemanju tveganja na račun nevarnosti, ki pri določenem delu preti. Torej dela, pri katerih je verjetnost poškodbe (in morebiti v skrajnjih razmerah tudi smrti) so tradicionalno moška, medtem ko so tista, kjer je tveganje manjše opredeljena kot ženska.
Pomembno je vedeti, da ta delitev izhaja iz samega mehanizma ohranitve vrste in da to ne pomeni, da ženska ne more opravljati moških del ali da moški ne more opravljati ženskih. Ne pomeni niti, da so vsi moški podvrženi težnji izpostavljanja nevarnostim, niti da nobena ženska ni pripravljena sprejeti tega tveganja. Gre zgolj zato, da se je takšna delitev izkazala kot učinkovita in je enaka tako v matriarhalnih, kakor patriarhalnih plemenskih ureditvah.
Podoben princip velja tudi v današnji družbi. Žensk, ki bi hrepenele po poklicih, kot je krovec, dimnikar, čistilec kanalizacije, bagerist v predoru Karavanke, ipd. ni ravno veliko. Se najde sem ter tja kaka, ampak jih je malo. Velja tudi obratno. Moški se ne tepejo ravno masovno za poklice, kjer ni nekega – kakršnegakoli že – izziva.
Kar se premalo upošteva, je delovanje naših možganov. Oseba, ki se izpostavlja tveganju, se mora veliko odločati. Kot vsak procesor, imajo tudi naši možgani neke kapacitete in posledično smo v stanju obdelati določeno količino informacij in sprejeti omejeno število odločitev. Odločanje (zelo) utruja. Tu gre tudi iskati razloge za žensko modo, ki narekuje veliko odločitev in moško uniformiranost, ki temelji na rutini in pušča prostor za druge, pomembnejše odločitve (v kritičnih razmerah).
Razmišljajte malo… 🙂
Ha, ha Desi, ti ga pa flancaš. Ne mi reči, da obstajajo moški, ki hrepenijo po delih kot je čistilec, krovec, gradbinec… kolikor jaz to poznam, so to poklici, ki jih ljudje opravljajo za preživetje. Ne, da bi hrepeneli po njih. In ja, tudi ženske ne hrepenijo po delih kot so recimo čistilke, sobarice.
Crazy Frog, sprašujem za tiste v blokih. AMpak kolikor se mi zdi, da dejansko tvoj tudi nič kaj pametnega ne dela. Nimam ravno občutka, da imate kmetijo? Da se pač samo malce afna okrog hiše. Kaj konkretnega pa ne dela. Tako je videt iz tvojega opisa.
Različno, ja, se mi kar zdi, da je tako :).
Pravi Slovenec, ja v večini kar drži :).
Replika, a to so dela moških v bloku, stanovanju?
Tako mimogrede koliko monovcev pa dela, kar naštevaš? Koliko slovenskih moških počne kaj od tega, kar ti omenjaš? Ti zaupam nekaj: še na podeželju redkokateri moški to počne. Sem namreč s podeželja. Pa vem, da velika večina ne počne nič od naštetega. Aja, pa v šoli so se sošolci posmehovali meni, ker sem bila s kmetije. Tako, da povprečen Slovenec, Slovenka, se posmehuje kmetom, ne pa, da bi kaj od tega delali.
To je samo en kup enih glagolov, ni odgovor na vprašanje.
Mi pridemo popoldne vsil ačni domov, oba otroka je treba umit in preoblečt, posoda je še od včeraj v stroju in nekdo je stresel smokije po dnevni sobi. Da mi mož v tej situaciji pribije, da gre on zdaj nekaj prestavit, zvrtat in pošraufat, bi bilo najbolje, da začne sam sebi trugo delat. Saj to je najbrž tudi moško delo.
res me zanima914, 05.11.2021 ob 09:32
Ha, ha Desi, ti ga pa flancaš. Ne mi reči, da obstajajo moški, ki hrepenijo po delih kot je čistilec, krovec, gradbinec… kolikor jaz to poznam, so to poklici, ki jih ljudje opravljajo za preživetje. Ne, da bi hrepeneli po njih. In ja, tudi ženske ne hrepenijo po delih kot so recimo čistilke, sobarice.
Crazy Frog, sprašujem za tiste v blokih. AMpak kolikor se mi zdi, da dejansko tvoj tudi nič kaj pametnega ne dela. Nimam ravno občutka, da imate kmetijo? Da se pač samo malce afna okrog hiše. Kaj konkretnega pa ne dela. Tako je videt iz tvojega opisa.
Različno, ja, se mi kar zdi, da je tako :).
Pravi Slovenec, ja v večini kar drži :).
Replika, a to so dela moških v bloku, stanovanju?
Tako mimogrede koliko monovcev pa dela, kar naštevaš? Koliko slovenskih moških počne kaj od tega, kar ti omenjaš? Ti zaupam nekaj: še na podeželju redkokateri moški to počne. Sem namreč s podeželja. Pa vem, da velika večina ne počne nič od naštetega. Aja, pa v šoli so se sošolci posmehovali meni, ker sem bila s kmetije. Tako, da povprečen Slovenec, Slovenka, se posmehuje kmetom, ne pa, da bi kaj od tega delali.
Sem čisto lepo napisala, da v mestu jih ni.
Na deželi pa tisti, ki imajo veliko kmetijo – v naši vasi so taki od ene dvajsetih trije, ostali nimajo ne traktorjev, ne ostale mehanizacije in lepo hodijo v službe, tako kot midva z možem.
Pri takih je pa pač odvisno od osebnih navad, preferenc in želja po delitvi dela. Pri marsikateri hiši vidim žensko gonit kosilnico, kaj ta čas dela mož, ne vem. Pri nas recimo večino del delava skupaj, kot recimo skupaj obrezujeva drevje , skupaj kosiva (eden s kosilnico, drugi za njim z laksarco po robovih in okoli dreves in grmovja), skupaj delava pri prenavljanju in vzdrževanju , enkrat kida eden, drugič drug, tretjič oba, kurjavo rihtava oba (kupljeno), Štrom zrihta on sam, ker je od foha, drugače ne bi. Enako potem notri, kuhava rada skupaj, pospravljava pa vsak drug prostor, da sva hitreje fertik, cunje da prat tisti, ki vidi da je koš poln, obesi tisti, ki vidi da je stroj nehal prati in zlaganje enako. Likam pa samo jaz, čeprav bolj malo, kakšno srajco, bluzo, majčko, opstalo samo zložimo. Generalno doma ne vidim opravila, ki bi ga “znal” samo eden.
Pojma nimam, kaj so tista moška dela. Ampak domnevam, da naredijo tudi kakšno gospodinjsko delo, saj cel ljubi dan pa res ne moreš ležati na kavču in gledati TV ali igrati igric. Umreš od dolgega časa.
Domnevam, da gredo v trgovino, zamenjajo plinsko jeklenko, če je treba, kaj popravijo, lahko posesajo stanovanje, če imajo veselje tudi kaj skuhajo. Lahko obesijo perilo ali pa se ukvarjajo z otroki, če jih imajo.
Jaz živim na vasi, imamo nekaj zemlje, gozda, vrta, mož ima s.p. in je cele dneve v svoji delavnici. Tako tudi jaz opravljam kakšno moško delo (okrog hiše, vrt, drva…).
To, da si ti ne predstavljaš, ne pomeni, da ni res. Sploh moški hrepeni po smiselnih izzivih. Ker pri moških ne gre toliko za delo samo, kakor za simboliko. Krovec nekomu da/omogoči streho nad glavo. Gozdar da/omogoči od ogrevanja, do hlodov, ki jih tišler spet naprej oblikuje in s tem omogoči sedenje, shranjevanje, ležanje,… junejmit. Beseda smiselno v tem kontekstu pomeni, da učinek nekomu omogoči varnost/udobje in užitek/uporabnost. In da, večina moških hrepeni po poklicih, ki imajo to noto.
Opažam pa, da ste ženske postale povem “nepismene” na področju moških. Tole zdaj bo zvenelo ostro, ampak ilustrativno bom zapisal kar v surovi obliki: večine izmed tu komentirajočih žensk ne bi izbral za (potencialno) mater sinu.
iDESI603, 05.11.2021 ob 10:01
To, da si ti ne predstavljaš, ne pomeni, da ni res. Sploh moški hrepeni po smiselnih izzivih. Ker pri moških ne gre toliko za delo samo, kakor za simboliko. Krovec nekomu da/omogoči streho nad glavo. Gozdar da/omogoči od ogrevanja, do hlodov, ki jih tišler spet naprej oblikuje in s tem omogoči sedenje, shranjevanje, ležanje,… junejmit. Beseda smiselno v tem kontekstu pomeni, da učinek nekomu omogoči varnost/udobje in užitek/uporabnost. In da, večina moških hrepeni po poklicih, ki imajo to noto.
Opažam pa, da ste ženske postale povem “nepismene” na področju moških. Tole zdaj bo zvenelo ostro, ampak ilustrativno bom zapisal kar v surovi obliki: večine izmed tu komentirajočih žensk ne bi izbral za (potencialno) mater sinu.
Hrepeni po tovrstnih poklicih… ti to resno⁉️
Saj ne rečem, ta težaška dela so plemenita ampak moški ni čisto nič manj možat kot npr. kirurg – saj to je neke vrste švasanje, samo predmet obdelave je drug. Srce ima žile in zaklopke tako kot ima motor kable in lopute.
Ali pa denimo bančnik, odvetnik, arhitekt, farmacevt… Noben izmed naštetih poklicov ni striktno moški, vendar so pa ti desci hudo možati.
replika neprijavljena, 05.11.2021 ob 09:45
Sem čisto lepo napisala, da v mestu jih ni.
Na deželi pa tisti, ki imajo veliko kmetijo – v naši vasi so taki od ene dvajsetih trije, ostali nimajo ne traktorjev, ne ostale mehanizacije in lepo hodijo v službe, tako kot midva z možem.
Pri takih je pa pač odvisno od osebnih navad, preferenc in želja po delitvi dela. Pri marsikateri hiši vidim žensko gonit kosilnico, kaj ta čas dela mož, ne vem. Pri nas recimo večino del delava skupaj, kot recimo skupaj obrezujeva drevje , skupaj kosiva (eden s kosilnico, drugi za njim z laksarco po robovih in okoli dreves in grmovja), skupaj delava pri prenavljanju in vzdrževanju , enkrat kida eden, drugič drug, tretjič oba, kurjavo rihtava oba (kupljeno), Štrom zrihta on sam, ker je od foha, drugače ne bi. Enako potem notri, kuhava rada skupaj, pospravljava pa vsak drug prostor, da sva hitreje fertik, cunje da prat tisti, ki vidi da je koš poln, obesi tisti, ki vidi da je stroj nehal prati in zlaganje enako. Likam pa samo jaz, čeprav bolj malo, kakšno srajco, bluzo, majčko, opstalo samo zložimo. Generalno doma ne vidim opravila, ki bi ga “znal” samo eden.
V mestu, da jih ni? Res? Koliko žensk si do sedaj srečala v mestih zaposlenih kot nosačic v selitvenih servisih? Koliko obrezovalk (suhih) vej v parkih in vrtovih poznaš? Koliko je raznašalk pri voltu? Koliko postavljačic stožcev ob prometni nezgodi v prometni konici si že videla? Koiko vodoinštalaterk, elektroinštalaterk in cestnih delavk, ki držijo v rokah lopato, kramp, udarno kladivo, itd.? Koliko voznic, ki pripeljejo zaboje v trgovine s hrano in pijačo in jih “prekladajo” iz tovornjaka na rampo? Koliko poštaric si videla v komijih dostavnih služb, ki vozijo za pohištvene trgovine in tiste z belo tehniko? Koliko žensk si videla kopati kanalizacijski jašek, nameščati cevi, itd.?
To, da večino del opravijo neki drugi moški, ne pomeni da ta drugi moški ni nekomu meni pomebni drugi.
Leelee, ti pa zmagaš :). Sem se od srca nasmejala.
WD, sumim, da nisi ta pravi dec :).
Ha, ha, Desi, ti pa si adijo. Menda si ločenec? Pa misliš, da bi se katera od žensk tepla, da bi bila mati otroku ostarelega monovca? Ampak seveda, podiranje dreves je smiselno (grem stavit, da Desi ne znaš vihtet ne sekire, še manj motorke), ni pa smiselno, če ti kdo skuha kosilo. Sploh, če cel dan nisi jedel, je vsekakor smiselno podiranje dreves, kuhanje pa ni smiselno. Desi, ti ga cepiš na polno. Samo čudi me zakaj ravno v teh poklicih, ki jih ti omenjaš, da so smiselni, težko najdejo delovno silo? Moški menda hrepenijo po takih delih, vsaj tako trdiš, ampak ravno za taka dela težko dobijo delavce?
Forum je zaprt za komentiranje.