Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Ideje kako se prekvalifcirati, delo v administraciji…

Ideje kako se prekvalifcirati, delo v administraciji…

Sem v krizi, iščem službo. Imam pa tako univ. dipl. (FF) s katero ni videt, da bom sploh kdaj našla službo. Starost 45.

Da je pa stanje še bistveno slabše, imam zdravstvene težave, kar pomeni, da ne morem kaj težkega prenašat ali dvigovat, klečati in čepeti sploh ne, kar pomeni, da fizično zahtevna dela odpadejo. In to še kar kako leto, da se nazaj pozdravim, k sebi pridem pa še potem bo del omejitev ostal.

Tako, da iščem ideje kaj sploh delati. Gledam razna administrativna dela. Mi pa manjkajo nekatera znanja. Tisti, ki imate s tem izkušnje:

se splača it na kak knjigovodski ali kaj podoben tečaj? SŠ imam gimnazijo, torej nič takih praktičnih predmetov. Ideje kaj se priučiti, naučiti, da bom imela več možnosti?

Seveda dobrodošle ideje kaj še iščete ostali, ki imate bolj slabo uporabne diplome?

Programiranje sem nekaj probala se učiti pa to ni zame. Iščejo to precej, samo mi preprosto ne sede.

Vidim pa tudi, da večkrat iščejo znanje AutoCad. Tega se bom verjetno lotila. Mogoče najdem kaj malce bolj v tehnični smeri.

Seveda tudi dobrodošli namigi kje na netu so kaki ok tečaji na temo računovodstva, knjigovodstva pa seveda tudi AutoCad.

Pa, če se kdo spozna: je vseeno, če delam tečaj v angleščini, nemščini? Sem našla na netu nekaj reči v nemščini, angleščini. Nemčija ima verjetno podobno zakonodajo kot mi.

Angleške variante pa ne vem, ameriški sistem bi se znal kar razlikovati?

Dvomim, da ti bo znanje autocada kaj pomagalo. Prvič, inženirji, ki se ukvarjajo s projektiranjem, to že sami obvladajo. Drugič, tudi če bi dobila kaj za izrisovati, moraš poznati vsaj še pravila tehnične risbe in pa gradbenih detajlov. Mogoče edino, če bi se vrgla v 3d prikaze ali pa bim, ampak to zahteva že precej predznanja.

Da ne boš metala denarja stran, malo pobrskaj oz. pokliči obrtne zbornice, ljudske univerze, srednje šole… ker se najdejo tečaji zastonj (Excel, Archicad, Google SketchUp),

AutoCad najdem večkrat kot pogoj v razpisih za delovna mesta, ki so malce sorodna moji izobrazbi. Ne za neke resne tehnične risbe, bolj za neke osnove z AutoCadom , v kombinaciji z GISi.

Excel, Access, … to mi gre.

ArchiCad,  Sketchup, kaj je pa to? Je kaj podobnega kot AutoCad? Rabila bi kako brezplčano verzijo programa podobnega AutoCad.  Tako, da ideje dobrodošle.

Aja, če kdo ve kako je kaj s PhotoShopom in GImp. Ta drugi je zastonj, tisti, ki poznate: če znaš malce delat z GIMpom, je to podobno kot PhotoShop?

Pa še kaj podobnega InDesignu pa, da je brezplačno?

Avtocad je pogoj v oglasih, a to so že službe take, da moraš znat to področje (npr. iščejo gradbenika, arhitekta, vodjo gradbišča… in se seveda zahteva znanje autocada).

Meni nekdo, ki zna samo risat v acadu ne bi čisto nič pomagal, ker ga ne morem učiti še projektiranja zraven. Poleg tega je treba znati malo več kot osnovni nivo, npr. vsaj layout, blocks, x-ref, zasuk xy osi itd.

Nekaj starejših arhitektov je imelo take izrisovalce (so jim pa morali čisto vse naskicirati), ampak mislim, da so taki že vsi v pokoju.

Archicad je risarski program za 3d risanje, način risanja je podoben kot acad 3d, tj. že od začetka vnašaš elemente (ne pa črte), npr. steno s vsemi plastmi (omet-zidak-omet-termoizolacija-zaklj. omet), okna z vsemi podatki…

SketchUp je program, s katerim dokaj zadovoljivo narišeš bajto npr. za predstavo investitorju. Ni pa primerno za zahtevnejše predstavitve, npr. natečaje. Tudi ne zahteva preveč tehničnega znanja, le da razumeš, kaj je v osnovnem načrtu skotirano.

Kot rečeno, ne vem, če se splača zgublja čas in denar na teh področjih, ker je že ogromno šolanega kadra, ki to obvlada (eako velja za razne računovodske tečaje).

Morda bi se kazalo s kakšnim tečajem usmeriti v npr. maserstvo, vrtnarstvo, pekarstvo, iščejo se cnc operaterji. Menda so ženske zaželene tudi kot varilke (tig varjenje), vsaj pri Akrapovicu menda pravijo, da so boljše od moških.

Nisem imela v mislih takega dela z AutoCadom, ampak AutoCad kot podpora ArcGIS in drugim GIS programom. Z GISovski programi (nekaterimi) znam delat. Težava pa recimo nastane, ker od gradbincev, arhitektov pogosto dobim AutoCad datoteke (no, ko sem bila v službi). Ker jaz ne poznam AutoCada, oni ne ArcGisa, je potem težava pri pretvorbah. Meni tisti DXf, DWGji ne pomenijo nič. Ne znam jim povedat kako jih ustrezno predelat, da bodo uporabni zame. Pa se potem lovimo. Tako, da tako znanje, vsaj osnove, bi mi vsekakor prav prišle.

Pa včasih pri raznih razpish za poklice na področju varstva okolja, ko ne gre za gradbince ali arhitekte, ampak neke kooridnatorje raznih projektov, tudi zahtevajo osnove Gis in AuctoCad. Ni pa to delo kot ga imajo gradbinci, arhitekti. To pa daleč od tega.

Bom počekirala kaj so ti programi. Hvala.

CNC sem tudi razmišljala, to ogromno iščejo. Samo pa rabiš kar ogromno tehničnega znanja :(. Drugače pa izjemno iskano področje, tudi pogosto ok plačano.

To z računovodstvi, knjigovdstom ali kaj takega sem mislila bolj za prvo silo. POgosto iščejo koga za kaka administrativna dela pa se mi zatakne pri pogoju, ko pišejo o kakih finančnih rečeh. Zdaj, če iščejo direkt ekonomista, računovodjo, tam itak nimam šans. Če gre pa za tako bolj vsestransko osebo, tam pa bi probala.

Se mi pa ta finančna znanja zdijo ok, če ciljaš na kako boljšo službo, recimo vodenje kakih projektov. Kjer je itak potem tudi še kak strokovni finančni kader zraven, samo da pa vse skupaj spelješ, je pa fajn kaj znati.

Maserjev pa se mi zdi, da je na vsakem vogalu dovolj? Preveč. Glede na to, da imajo tako nizke cene, jim gre kar za nohte. Pa nisem človek, ki se želi dotikat drugih ljudi.

To z vrtnarstvom je boljša opcija. Za kuharstvo, pekarstvo sem jaz itak povsem out. Pojma nimam o tem. Pa itak je zanič plačano. To glede varilstva pa bi bilo pametno razmisliti.

Če se rada voziš lahko greš v špedicijo. Kamion vozit… je pomajnkanje…

Si predstavljaš razpis za računovodkinjo, ki zna delati s programom npr.SAOP (ali katerim drugim).

Naučiš se delati s programom in se prijaviš.

Tam pa te za začetek povprašajo o časovnih razmejevanjih in davčnih olajšavah in nepriznanih stroških.

Približno tako ti sprašuješ o AutoCadu.

Odgovor na objavo uporabnika
Te zanima, 05.11.2021 ob 18:30

Si predstavljaš razpis za računovodkinjo, ki zna delati s programom npr.SAOP (ali katerim drugim).

Naučiš se delati s programom in se prijaviš.

Tam pa te za začetek povprašajo o časovnih razmejevanjih in davčnih olajšavah in nepriznanih stroških.

Približno tako ti sprašuješ o AutoCadu.

Verjetno ti ni jasno kaj je ArcGis, kajne? Če ti bi bilo jasno, ne bi tako trapasto zapisala. In zakaj poleg GIsov, prav pridejo osnove AutoCad. Daj preštudiraj GIS programe pa ti bo jasno kaj dejansko rabim.

Zdravstvena nega?

Enamum, 05.11.2021 ob 19:06

Zdravstvena nega?

Misliš to strežnica v kakem domu za ostarele? Brez zamere, ampak ljudje z razlogom iz tega foha bežijo.

Grem proti 50, ne iščem možnosti kako garat kot črna živina za minimalca.

Pozdravljena,

ali si kdaj delala v projektu e-Arh.si? Glede na to, da omenjaš GIS-e, to je v zadnjih letih zelo popularno in zanimiv izziv za e-arhiviranje. Si arhivistka?

nekoristna diploma, 05.11.2021 ob 19:00

Verjetno ti ni jasno kaj je ArcGis, kajne? Če ti bi bilo jasno, ne bi tako trapasto zapisala. In zakaj poleg GIsov, prav pridejo osnove AutoCad. Daj preštudiraj GIS programe pa ti bo jasno kaj dejansko rabim.

Vem, vem.

Ampak zavedaj se, da je program samo in le pripomoček pri nekem delu in samo zaradi znanja uporabe tega pripomočka, brez znanja samega dela te ne bo žal nihče zaposlil.

Jaz npr.znam uporabljati dolocene programe toliko, da sem narisala vse načrte za vikend in tudi vso opremo,  tudi tako, da se po prostorih sprehodiš, pa niti slučajno ne razmišljam, da bi lahko delala kot arhitekt ali opremljevalec.

Gen42, 05.11.2021 ob 19:29

Pozdravljena,

ali si kdaj delala v projektu e-Arh.si? Glede na to, da omenjaš GIS-e, to je v zadnjih letih zelo popularno in zanimiv izziv za e-arhiviranje. Si arhivistka?

Ne, ne poznam. GIs je kratica za geografski informacijski sistemi. Največ to uporabljajo geologi, geodeti, geografi, arheologi…

Te zanima, 05.11.2021 ob 19:35

Vem, vem.

Ampak zavedaj se, da je program samo in le pripomoček pri nekem delu in samo zaradi znanja uporabe tega pripomočka, brez znanja samega dela te ne bo žal nihče zaposlil.

Jaz npr.znam uporabljati dolocene programe toliko, da sem narisala vse načrte za vikend in tudi vso opremo,  tudi tako, da se po prostorih sprehodiš, pa niti slučajno ne razmišljam, da bi lahko delala kot arhitekt ali opremljevalec.

Hm, pri delu, ki sem ga imela prej, bi mi osnovno znanje AutoCada zelo prav prišlo. Sem že zgoraj napisala zakaj. Ne za risanje načrtov.

Ti si pa taman za Javno upravo. Tam so tudi taki nekoristni, pravi paraziti te družbe.

In iz česa si diplomirala?

nekoristna diploma, 05.11.2021 ob 19:43

Ne, ne poznam. GIs je kratica za geografski informacijski sistemi. Največ to uporabljajo geologi, geodeti, geografi, arheologi…

Ja, vem kaj to pomeni, na zadnji e-Arh konferenci je bila to ena od glavnih tem, mogoče bo tudi letos, ko se ta projekt uradno končuje. Predvidevam, da tvoja diploma ni iz geografije ali arheologije, ali pač? Bi rekel, da je tvoje področje bolj zgodovina, sociologija ali psihologija, mogoče celo filozofija. Četudi imaš diplomo s FF, jo ne omalovažuj. Še vedno ti je lahko vstopnica za delovna mesta, kjer je osnovni pogoj 7. stopnja izobrazbe.  In ne čakaj na razpise, ampak bodi proaktivna, predstavi se potencialnim delodajalcem, kjer meniš, da bi lahko in rada delala. Nikoli ne veš, lahko te kontaktirajo nazaj.

Kar se pa tiče pridobivanja dodatnih znanj: s kakim tečajem dvostavnega knjigovodstva nimaš kaj zgrešit (sem slišal, da so trenutno računovodje kar iskan profil), ti tudi zelo pride prav, če delaš v administraciji na kakih projektih. Vendar je tu zelo pomembna motivacija, da si to res želiš delati, da ti je to izziv, ne pa samo nekaj začasnega, ker tako na dolgi rok ne boš rešila svojega problema.

Lahko pa vstopiš med redovnice, boš preskrbljena. Ker imam občutek, da si še nedolžna, da nimaš otrok.

Imaš možnost, 05.11.2021 ob 20:36

Lahko pa vstopiš med redovnice, boš preskrbljena. Ker imam občutek, da si še nedolžna, da nimaš otrok.

Ti pa si iz srednjega veka, kajne? Vsi ostali namreč vedo, da ženska, ki nima otrok, še zdaleč ni nujno, da je nedolžna. Predlagam, da na netu pobrskaš kaj je kontracepcija. Mogoče ti bo potem jasno. Aja, samske marsikdaj še več seksajo kot poročene. Saj veš, žena gospodinji, mož zadovljen, sit, opran, teče k samski ljubici.

Gen42, 05.11.2021 ob 20:27

Ja, vem kaj to pomeni, na zadnji e-Arh konferenci je bila to ena od glavnih tem, mogoče bo tudi letos, ko se ta projekt uradno končuje. Predvidevam, da tvoja diploma ni iz geografije ali arheologije, ali pač? Bi rekel, da je tvoje področje bolj zgodovina, sociologija ali psihologija, mogoče celo filozofija. Četudi imaš diplomo s FF, jo ne omalovažuj. Še vedno ti je lahko vstopnica za delovna mesta, kjer je osnovni pogoj 7. stopnja izobrazbe.  In ne čakaj na razpise, ampak bodi proaktivna, predstavi se potencialnim delodajalcem, kjer meniš, da bi lahko in rada delala. Nikoli ne veš, lahko te kontaktirajo nazaj.

Kar se pa tiče pridobivanja dodatnih znanj: s kakim tečajem dvostavnega knjigovodstva nimaš kaj zgrešit (sem slišal, da so trenutno računovodje kar iskan profil), ti tudi zelo pride prav, če delaš v administraciji na kakih projektih. Vendar je tu zelo pomembna motivacija, da si to res želiš delati, da ti je to izziv, ne pa samo nekaj začasnega, ker tako na dolgi rok ne boš rešila svojega problema.

Arheologija in geografija sta tudi FF in oboje težko zaposljivi smeri. Mogoče arheologija malo bolje? Vsaj v času kakih večjih gradenj kot je kak plinovod, AC, železnice, so kar iskan kader. Geografija, zgodovina, filozofija… to je pa vse ena uboga žalost.

Hja, večino prijav pošiljam na slepo, ko ni razpisa. POnavadi tudi odziva ni.

He, dobra, dvostavno knjigovodstvo. Moram pogledat kaj to pomeni. Sem že slišala, ne vem pa kaj je to. Bom pa verjetno kak nemški tečaj na netu sprobala. Nekaj sem našla.

Ne bo šlo, na monu so pretežno bebavci. Bebavci se pa ne izobražujejo še kaj dodatno.

Aja, jaz hodim na tečaje tujih jezikov, ampak ne pomaga pri iskanju službe. Pa še tečaj digitalnega marketinga, tudi ne koristi. Tako, da tudi jaz iščem ideje.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close