Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Slovenska knjižna dela, ki bi jih morali imeti doma

Slovenska knjižna dela, ki bi jih morali imeti doma

Kot v naslovu me zanima, katere so te knjige. O Slovencih, zgodovinske, romani, leposlovje, karkoli.

Pomagajte mi prosim narediti spisek, hvala 🙂

Louis Adamič: Dinamit

Pohujšanje v dolini Šenflorjanski – aktualna tema.

Jajo v dolini šentflorjanski

ojnk, ojnk v dolini šentflorjanski

Zakaj bi morali imeti doma?

Jaz recimo leposlovja ne kupujem, je to v knjižnici. Kupujem priročnike, strokovne knjige. Tega imam pa krepko preveč.

Pa še nekaj stvari, ki jih vedno (preveč) nabavljam: razni vodniki o Sloveniji, ne bi naslovov, ker je tega izjemno veliko, potem recimo Atlas Sovenije, Geografija Slovenije, Slovenija pokrajine in ljudje…

Bobri.

Pod svobodnim soncem

Cvetje v jeseni

To noč sem jo videl

Alamut

Samorastniki

Poezije

Odgovor na objavo uporabnika
zakaj morali, 05.11.2021 ob 08:55

Zakaj bi morali imeti doma?

Jaz recimo leposlovja ne kupujem, je to v knjižnici. Kupujem priročnike, strokovne knjige. Tega imam pa krepko preveč.

Pa še nekaj stvari, ki jih vedno (preveč) nabavljam: razni vodniki o Sloveniji, ne bi naslovov, ker je tega izjemno veliko, potem recimo Atlas Sovenije, Geografija Slovenije, Slovenija pokrajine in ljudje…

Sej sem napisala da karkoli kar priporočate za “imeti doma”. Tvoji predlogi so super, kaj od geografije, pokrajne itd. priporočaš.

Naredila si bom spisek in potem kupila teh nekaj knjig.

Kupiš tisto knjigo, ki jo želiš TI imeti.

Ne tisto, kar bi nekdo rekel, da moraš imeti. Zakaj bi recimo nekdo kupoval Alamuta, če mu je knjiga obupno dolgočasna? Samo zato, ker je nekdo rekel, da to moraš imeti?

Recimo Cvetje v jeseni pa je meni fajn knjiga. Verjetno jo bom še kdaj ponovno prebrala. Ampak zakaj bi jo kupovala? Jo bom šla v knjižnico iskat.

Kupuj torej tisto, kar TI želiš imet. Ne rabiš kup knjig, ki bi jih menda morala imet, tebi pa sploh niso zanimive.

Derlam spisek, 05.11.2021 ob 09:03

Sej sem napisala da karkoli kar priporočate za “imeti doma”. Tvoji predlogi so super, kaj od geografije, pokrajne itd. priporočaš.

Naredila si bom spisek in potem kupila teh nekaj knjig.

Če do sedaj nimaš teh knjig, zakaj bi jih sedaj cel kup kupila? Če bi te tematika zanimala, bi vedela, da je teh knjig na stotine :). Greš v knjigarno in vidiš polne police teh knjig. Nekatere omenjene so stare 20+ let. Torej jih nima več smisla kupovati. Ker so zastarele. Kupiš kaj novejšega, kar pač te zanima in kar je pač na voljo. Čez par let pa bodo tudi zastarele, bodo spet nove :).

Ne razumem. Kupuješ glede na to kaj te zanima. Nobene stvari ni treba “imeti”.

Če te slovenska književnost ne zanima, je nima smisla imet doma. Če rabiš za status, potem ti pa bog pomagaj, jaz ti ne morem. Tudi če sprašuješ kaj je vredno prebrat. Tudi v slovenski književnosti se najde polno poflna, ki ni vreden nič., ampak če ti paše, ga vseeno bereš.

KUpiš tisto, 05.11.2021 ob 09:04

Kupiš tisto knjigo, ki jo želiš TI imeti.

Ne tisto, kar bi nekdo rekel, da moraš imeti. Zakaj bi recimo nekdo kupoval Alamuta, če mu je knjiga obupno dolgočasna? Samo zato, ker je nekdo rekel, da to moraš imeti?

Recimo Cvetje v jeseni pa je meni fajn knjiga. Verjetno jo bom še kdaj ponovno prebrala. Ampak zakaj bi jo kupovala? Jo bom šla v knjižnico iskat.

Kupuj torej tisto, kar TI želiš imet. Ne rabiš kup knjig, ki bi jih menda morala imet, tebi pa sploh niso zanimive.

Ja ok, sej to je vse res in se strinjam, ampak jaz si res želim nekaj knjig kupit in zato želim čimveč predlogov, da izberem potem tiste, za katere jaz menim da so vredne moje knjižne police. Zato vas prosim za še več predlogov 🙂

wd40a148, 05.11.2021 ob 09:07

Ne razumem. Kupuješ glede na to kaj te zanima. Nobene stvari ni treba “imeti”.

Če te slovenska književnost ne zanima, je nima smisla imet doma. Če rabiš za status, potem ti pa bog pomagaj, jaz ti ne morem. Tudi če sprašuješ kaj je vredno prebrat. Tudi v slovenski književnosti se najde polno poflna, ki ni vreden nič., ampak če ti paše, ga vseeno bereš.

Joj no ne bit tok filozofski. Samo napiši prosim kaj ti misliš, glede na moje vprašanje 🙂

Ogromno berem in preberem, ampal “must have” seznama romanov slovenskih avtorjev pa res ne bi sestavljala. Romane si izposojam v knjižnici, kupujem kvečjemu priročnike.

Če bi rada zapolnila knjižne police tako, da boš izpadla kredibilno ter razgledano, jih raje zapolni z dekorativnimi predmeti

Ni vse branje kvalitetno, če je starejšega datuma in ni vse slabo, če je novejšega. Tudi niso enako kvalitetna vsa dela iz opusa enega ustvarjalca.

Potem je seveda še osebni okus.

Jaz pogosto posegam po čudovitih knjigah iz zbirke priročnikov Lep dan kliče Željka Kozinca – bodisi da izbiram ideje za izlete, ali pa potujem virtualno.

Te knjige so manjšega formata in NE izgledajo reprezentativno, ampak če bi mi rekli, kaj hočem obdržati od vseh mojih knjig, bi rekla, da te.

V zahodni Evropi uporabljamo slovenske knjige za brisanje riti na wc-jih! Za drugo RES niso.

Glede romanov, se mi zdi nekako primerna Branetova trilogija “Pravica noči”. Glede ostalega pa še recimo zbirka kolumen “Mojih prvih sto”.

Derlam spisek, 05.11.2021 ob 09:10

Joj no ne bit tok filozofski. Samo napiši prosim kaj ti misliš, glede na moje vprašanje 🙂

jah nič v tem primeru slovenski klasiki, pa čim več res tastarih- pred Prešernom, v bistvo čimveč tega kar so nam pri Književnosti vbijali v glavo. Spet odvisno kakšen imaš okus- jaz recimo nikoli nisem  maral Cankarjevih kompleksov. Sem bil pa nor na Bobre, pa Pod svobodnim soncem mi je bila tudi všeč, čeprav je verjetno nisem prebral več kot trikrat. Okus se spreminja, Finšgar, Bevk, super, ko sem bil mulc. Pa Pregelj, pa Muster. Zdaj jih pa vseeno ne bi več bral. Jaz bi šel v knjižnico brskat na tvojem mestu. Mal iz veselja, mal pa iz nostalgije. Potem pa naročil- se ne zafrkavam – rabljene- je ene par trgovin.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close