Kako naj se naučim pisati esej za slovenščino na maturi?
Po mnogih letih sem se odločila, da dokončam gimnazijo, pravzaprav mi manjka le še matura. Opravljala jo bom na zasebni šoli – šla bom samo na izpite. Vse ostalo bo šlo, sem že ogromno predelala, ne vem pa, kako naj se lotim učenja pisanja eseja. Prosim, če me lahko usmerite – obstaja kaka knjiga o tem, kako se sploh napiše šolski esej za slovenščino? Šele potem se bom lotila obeh knjig. Ampak res bi se rada naučila čisto od začetka – teoretično, kako se to napiše. Prosim, da me ne usmerjate na kake konzultacije k profesorjem – poskusila se bom res naučiti sama. Imam tudi knjigo Esej na maturi 2022 – ampak je to le zapis o obeh knjigah. Lepo prosim še za kak teoretski priročnik o pisanju šolskega eseja – ampak novejši – nekaj starega imam.
Si še iz obdobja, ko smo pisali “samo” spise? Podrobno eseja za maturo sicer ne poznam, ampak kolikor spremljam pisanje otroka v OŠ in nekatere tudi v SŠ, je vsaj zame esej dosti lažji. Ker so podana vprašanja, na katera je v spisu potrebno odgovorit. Običajno gre za primerjavo med osebami, dogodki… med dvema romanoma. Pri spisu pa smo se morali snov čisto sami spomniti.
Najdi na spketni strani Ministrstva za šolstvo kako se ocenjuje esej, tam so kriteriji, preko katerih ugotoviš katere vsebine se vrednotijo in kako. Potem jih zajameš pri pisanju. Lani v pomladanskem času je imela Mestna knjžnica Ljubljana učenje pisanja eseja preko zooma, v več delih. Mogoče pokličeš v knjižnico in vprašaš ali kaj takega pripravljajo tudi sedaj. Priročnika pa ne poznam.
Forum je zaprt za komentiranje.