Najdi forum

Splash › Forum › Starševski čvek › Prevodi na TLC

Prevodi na TLC

Kdo prevaja podnapise na TLC ?  To je katastrofa. Napake so v vsakem stavku, kot bi prevajal tretjesolec.

Ne samo TLC, tudi Discovery in ostali njihovi kanali; če na koncu oddaje ni napisan vsaj studio, ki je prevajal, imam na sumu, da so strojni prevodi – ne predstavljam si, da bi nek vsaj približen prevajalec lahko tako prevajal, zagotovo pa noben, ki je dejansko končal ustrezen faks. Ni šans.

Sem nehala gledat nekatere oddaje zaradi tega, ker dobim ošpice poleg.

Škoda, pravzaprav, kakovost jezika pri ljudeh tako ali tako upada, če bodo taka skrpucala brali, bo pa še slabše.

Vidiš enkrat, dvakrat, petkrat … pa ti postane že normalno.

Fuj.

Tako je to, če prevaja študent xy smeri.

Ne vem niti, ce je student, katerekoli smeri. Dostikrat zaznam tudi, da je napisano kar v narecju, recimo stajerskem – “sma” ipd.

Katastrofa je ja. Pa kakšne čudne prevode sem zaznala tudi že pri filmih na pop tv in kanalu. Če razumeš angleško in zraven bereš podnapise, včasih res deluje, kot da jim srednješolci prevajajo.

Ti prevodi se delajo predvsem s strani nekoga, ki primarno prevaja za ex balkan, ne samo za nas – ker plačajo samo 1x za prevajanje – za njih smo tudi mi Slovenci še vedno Balkanci 🙂

nekdo od njih torej, ki ima malo znanja slovenskega jzika – ker je dostikrat prevedeno v hrvaških ali srbskih frazah, prav očitno.   Enako, kot snemanje reklam za ex Yuga trg – za detergente, zobne paste , vložđke, ipd – to se snema na južnem trgu ali pa v Bolgariji, Romuniji ker je cenejša delovna sila, pa vsem še enega s slovenskim naglasom not vtaknejo, da posname za nas Slovenčke… Ne sinhronizira se reklam multinacionalk pri nas v Sloveniji.

Ja, Slovenci smo vseeno mnilijonsko mnogo manjši trg, tudi na področju ponudbe kabelskih programov in prevodov – in gre iz enega budžeta. Ker prevajajo za srbski in hrvaški trgoi, pa tistim rečej, daj spotoma še za tele Slovenčke prevedi 🙂

Meni  gre na živce pri prevodihtudi uporabljanje slengizma :npr. “bojo” namesto pravilno slovničnega “bodo” ( oni bojo šli, namesto oni bodo šli)….

Sicer podnapise ošvrknem ker razumem vse v  angl, španščini, tudi portugalščini. me pa zmoti šlmaparija prevodov; zagotovo.

Pa tudi “sredili”, namesto “uredili”, je bilo že prevedeno 🙂

Jasno pa vam je, da dobijo tekste, sa oni ne gledajo v živo oddaje -zato tudi taki felerji in je težko preko teksta konceptualno prevesti. Jih ne zagovarjam, ampak vseeno je velika razlika. Ker delajo tako, da je čim ceneje.

Odgovor na objavo uporabnika
Bah, 30.10.2021 ob 19:07

Ne samo TLC, tudi Discovery in ostali njihovi kanali; če na koncu oddaje ni napisan vsaj studio, ki je prevajal, imam na sumu, da so strojni prevodi – ne predstavljam si, da bi nek vsaj približen prevajalec lahko tako prevajal, zagotovo pa noben, ki je dejansko končal ustrezen faks. Ni šans.

Sem nehala gledat nekatere oddaje zaradi tega, ker dobim ošpice poleg.

Škoda, pravzaprav, kakovost jezika pri ljudeh tako ali tako upada, če bodo taka skrpucala brali, bo pa še slabše.

Vidiš enkrat, dvakrat, petkrat … pa ti postane že normalno.

Fuj.

Ja, strojni prevodi bi znali biti, vsaj pri nekaterih oddajah.

Kar se tiče pa tistega, ker piše “Goodie”:       “Dostikrat zaznam tudi, da je napisano kar v narecju, recimo stajerskem – “sma” ipd.”  – žal Štajerci, ne glede na izobrazbo, pač nikoli ne bodo pismeni.  So pa poceni delovna sila, velja tudi za študente, ki prevajajo za drobiž.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close