Darilo ob praznovanju Slave (pravoslavni praznik)
Zanima me, kaj nesete, podarite ob tovrstnem prazniku? Je mogoče kaj posebnega na to temo kupiti blizu srbske pravoslavne cerkve v Ljubljani ali kje drugje? Obstajajo voščilnice, ki ponazarjajo določene svetnike ali kaj podobnega?
Odgovorite tisti, ki veste, pa brez žalitev in medsebojne nestrpnosti prosim, ker teme nisem odprla s tem namenom.
Hvala za vse.
Časovnica, 27.10.2021 ob 19:54
Danes je Sv. Petka. Dovolj bo kakšna drobna pozornost, kot je bonboniera, domač pekovski izdelek, lahko je kakšna izvirna uporabna stvar. Skratka skromno.
Hm, js bi nekaj po pošti poslala iz Slovenije v Republiko Srpsko. Nima še slave oseba, ki bi ji rada ob voščilu nekaj podarila. Ne bom pa prisostvovala na dogodku. 🙂
Torej, kakšna ideja?
mSmB, 27.10.2021 ob 20:06
Hm, js bi nekaj po pošti poslala iz Slovenije v Republiko Srpsko. Nima še slave oseba, ki bi ji rada ob voščilu nekaj podarila. Ne bom pa prisostvovala na dogodku. 🙂
Torej, kakšna ideja?
Je pa zanimivo, da skromno. Mize so vse prej, kot skromne. 😉
poglej v cerkvi, 27.10.2021 ob 20:31
V cerkvi imajo nekaj slikic in ikonic s podobami svetnikov, mogoce najdes kaj primernega.
Na slavo se nosi kava, piskoti, vino, otrokom cokolada, kaj takega. Nekateri dodajo kuhinjske krpe recimo, brisace, tudi salice za kavo, kozarci recimo, odvisno od navad vascanov in relacije s slavljenjcem.
O, super!
Hvala za res uporaben in zanimiv odgovor. 🙂
Še eno vprašanje, vezano na darilo za Slavo.
Ali menite, da je kozmetika (konkretno parfumček za gospoda), zelo neprimerno oz. kot navaja ta stran: https://stil.kurir.rs/lifestyle/55389/srbi-su-nekada-ovo-poklanjali-domacinu-za-slavu-prelepo,
RES BIZARNO darilo, tudi v praksi, ali je to samo “v teoriji” oziroma po nauku vere?
Glede na to, da sama nisem pravoslavka, ali mi bo “kiks zato odpuščen” (imam pa dober namen), ali naj pošljem zgolj razglednico ali kakšen prtiček, ki jih imajo, predpostavljam, več kot dovolj, ker je to “obrabljeno”- ne inovativno darilo?
Hvala za odgovore.
mSmB, 19.01.2022 ob 19:26
Še eno vprašanje, vezano na darilo za Slavo.
Ali menite, da je kozmetika (konkretno parfumček za gospoda), zelo neprimerno oz. kot navaja ta stran: https://stil.kurir.rs/lifestyle/55389/srbi-su-nekada-ovo-poklanjali-domacinu-za-slavu-prelepo,
RES BIZARNO darilo, tudi v praksi, ali je to samo “v teoriji” oziroma po nauku vere?
Glede na to, da sama nisem pravoslavka, ali mi bo “kiks zato odpuščen” (imam pa dober namen), ali naj pošljem zgolj razglednico ali kakšen prtiček, ki jih imajo, predpostavljam, več kot dovolj, ker je to “obrabljeno”- ne inovativno darilo?
Hvala za odgovore.
Ali drugače, ali bi Vas in vaše bližnje, znance, zmotilo darilo v obliki parfuma?
Darilo za “krsnu slavu” naj bi bilo izredno osebno in simbolno. V principu je namreč “slava” sama po sebi obred darovanja in vrednostno obdarjanje tistega, ki daruje (žrtvuje) je neposredna žalitev oz. ponižanje. Tudi “voščilo” je povsem neustrezna poteza, saj naj bi se obredno le-te udeleževali izključno povabljenci (pritepenci pa dobijo kak grižljaj zunaj hiše). Torej bi kvečjemu bilo ustrezno prejeti vabilo; nikakor pa ne pošiljati voščila po pošti.
iDESI603, 19.01.2022 ob 19:38
Darilo za “krsnu slavu” naj bi bilo izredno osebno in simbolno. V principu je namreč “slava” sama po sebi obred darovanja in vrednostno obdarjanje tistega, ki daruje (žrtvuje) je neposredna žalitev oz. ponižanje. Tudi “voščilo” je povsem neustrezna poteza, saj naj bi se obredno le-te udeleževali izključno povabljenci (pritepenci pa dobijo kak grižljaj zunaj hiše). Torej bi kvečjemu bilo ustrezno prejeti vabilo; nikakor pa ne pošiljati voščila po pošti.
Zelo zanimivo. Ker gre za zelo specifično situacijo, bom naredila po svoje oziroma tako, kot mi veleva moja vest. Gospod bi me povabil na Slavo, če bi bile druge okoliščine, v to sem prepričana. Nenazadnje je izjavil, da bi me rad še kdaj videl, preden gre v večnost.
mSmB, 19.01.2022 ob 19:50
Zelo zanimivo. Ker gre za zelo specifično situacijo, bom naredila po svoje oziroma tako, kot mi veleva moja vest. Gospod bi me povabil na Slavo, če bi bile druge okoliščine, v to sem prepričana. Nenazadnje je izjavil, da bi me rad še kdaj videl, preden gre v večnost.
Če je nekdo odsoten po sili razmer, prejme dar po nekomu drugemu, ki je bil prisoten.
iDESI603, 19.01.2022 ob 20:03
Če je nekdo odsoten po sili razmer, prejme dar po nekomu drugemu, ki je bil prisoten.
Gospod je pravzaprav moj daljni sorodnik, s katerim si ne deliva iste veroizpovedi (zato sprasujem, ker mi ni, -kot je očitno, vse kristalno jasno).
A to kaj popravi situacijo?
Forum je zaprt za komentiranje.