Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Kaj počnete v prostem času

Kaj počnete v prostem času

Ta vikend sem ugotovila, da jaz sploh ne vem, kaj je to prosti čas. Zame to pomeni, da delam tisto, za kar med službenimi  dnevi nimam časa. Pospravljam, kuham, delam na vrtu, perem, likam, letam po opravkih, nakupujem, pečem peciva, plačujem račune, pa take reči. Edina razlika do delovnega dneva je v tem, da zjutraj dlje časa pijem kavo (če je lepo vreme lahko tudi dve uri sedim na terasi, srkam kavo in uživam v razgledu) in da malo dlje spim (recimo do sedmih). Vse ostalo pa delo, delo. Pa se ne pritožujem, saj če ne delam mi hitro postane dolgčas. Zato me pa zanima, kaj počnete ostali med vikendi. Hodite po izletih, se obiskujete, spite do 12h, gledate TV, … kaj?

Taksne zenske potrebuje ta drzava. Samo tako naprej.

V bistvu vse to, kar počneš tudi ti. Gospodinjstvo, kakšna kava v mestu, šoping, če kaj rabimo, in psa vozimo ven. Jaz hodim dvakrat na teden na telovadbo, s frendi se niti ne videvamo veliko. Kar premalokrat gremo na kak izlet. Smo radi doma. Smo pa v hiši z vrtom in to je tudi plus (pa en kup dela ?)

Delaj tisto, kar ti prinaša zadovoljstvo. Če to pomeni, da delaš nekaj podobnega, kar delaš že v službi…. zakaj pa ne?

Mislim da je velika razlika med tistimi z družino in samskimi. Jaz sem samska in imam veliko prostega časa. Med tednom pridem domov okoli pol šestih iz službe. Potem si naredim za jest, pospravim kuhinjo. Vsak dan nekaj od gospodinjstva naredim (recimo pon – kopalnica, torek – tla, sreda – prah in steklo….) tako da čez vikend razen sproti nimam ravno dela. Trikrat tedensko imam vodeno vadbo ob osmih, ostale večere pa grem običajno na daljši sprehod po mestu, potem pa tuš, knjiga in postelja :). Vikendi so pa prosti (če nimam kaj nujno službenega za uredit). To pa zelo različno. Sobote običajno delam kot prostovoljka dopoldan od 10-14ih. Grem na obisk k družini, peljem kam nečake, obiščem prijatelje, kakšno gledališče ipd.. Če je lepo vreme na kakšen hribček, do obale, vzamem običajno kolo in potem dan tam prekolesarim. Po nakupih grem med tednom (običajno petek). V nedeljo zvečer večinoma pripravim hrano v naprej (kar se da) za teden. V normalnih časih sem običajno enkrat mesečno/na dva meseca kam šla čez vikend po europi. Pozimi smučat. Včasih na bazen. Če je slabo vreme sem pa brez problema lahko tudi cel dan/vikend doma. Knjige, kakšen dober film…..kar hitro mine.

Če imaš pa otroke pa seveda imaš čisto drugačno življenje. Lepo na drug način. Pomembno je da znaš uživat v tem kar imaš.

Greš malo v naravo, mogoče živalski vrt, do kakšnega jezera na kavo, na kolo itd… Se sprostiš in potem domo’l na prijetno kosilo. Zvečer pa kakšen zabaven film in pa nočne aktivnosti.

Kaj pa tebe sprosti? 

S cim si filas baterije?

Eni bogu krademo dneve.

Silno bi se rada nekam usedla, kjer bi imela mir in kup knjig ter knjige prebirala. Počasi, z občutkom, s podoživetjem in si kaj iz knjige napisala.

Zaenkrat me še ni doletela ta sreča, vendar si tako predstavljam, da bi preživljala svoj prosti čas.

Saj berem tudi zvečer v postelji preden zaspim, vendar to ni tisto kar si želim.

Odgovor na objavo uporabnika
družina, 18.10.2021 ob 17:00

Mislim da je velika razlika med tistimi z družino in samskimi. Jaz sem samska in imam veliko prostega časa. Med tednom pridem domov okoli pol šestih iz službe. Potem si naredim za jest, pospravim kuhinjo. Vsak dan nekaj od gospodinjstva naredim (recimo pon – kopalnica, torek – tla, sreda – prah in steklo….) tako da čez vikend razen sproti nimam ravno dela. Trikrat tedensko imam vodeno vadbo ob osmih, ostale večere pa grem običajno na daljši sprehod po mestu, potem pa tuš, knjiga in postelja :). Vikendi so pa prosti (če nimam kaj nujno službenega za uredit). To pa zelo različno. Sobote običajno delam kot prostovoljka dopoldan od 10-14ih. Grem na obisk k družini, peljem kam nečake, obiščem prijatelje, kakšno gledališče ipd.. Če je lepo vreme na kakšen hribček, do obale, vzamem običajno kolo in potem dan tam prekolesarim. Po nakupih grem med tednom (običajno petek). V nedeljo zvečer večinoma pripravim hrano v naprej (kar se da) za teden. V normalnih časih sem običajno enkrat mesečno/na dva meseca kam šla čez vikend po europi. Pozimi smučat. Včasih na bazen. Če je slabo vreme sem pa brez problema lahko tudi cel dan/vikend doma. Knjige, kakšen dober film…..kar hitro mine.

Če imaš pa otroke pa seveda imaš čisto drugačno življenje. Lepo na drug način. Pomembno je da znaš uživat v tem kar imaš.

To je zelo lepo napisano.

Odvisno kaj si predstavljaš pod pojmom »prosti« čas. Če vzamem to kot čas, ko nisem v službi ali ne spim, je vedno marsikaj za opraviti – od nakupov do urejanja stvari doma in pri starših, otroških zadev, vzdrževanja, itd.

Ko pa tudi tega ni – oz te zadeve odmislim – in je res »prosti« čas – je pa kakšen šport (večinoma sezonskega tipa), lenarjenje, branje, neproduktivna opravila na računalniku, TV, raziskovanja za številne ideje, klepeti z bližnjimi oz. prijatelji, itd.

Tudi kuhanje včasih sodi med prostočasne dejavnosti – včasih pa med nujne vsakodnevne. Jesti moramo vsi – ni pa nujno, da so to ravno gurmanski presežki oz stvari, za katere je potrebno precej časa. Npr tudi peka na žaru je bolj stvar za užitkarjenje in pravi prosti čas.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close