Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Sostanovalci in uporaba skupnih prostorov

Sostanovalci in uporaba skupnih prostorov

Tisti, ki imate sostanovalce, kako ste se dogovorili za skupno uporabo skupnih prostorov, da je ugodno za vse?

Moja situacija bo takšna:

dva do trije sostanovalci, moški, jaz edina ženska. Skupen bivalni prostor s kuhinjo, skupna kopalnica.

Glede na slabe izkušnje, bi se rada sedaj bolje pripravila.

Prejšnjič je bilo tako: dva sostanovalca (en 60+, en malce pod 60), skupna kuhinja oz. bivalni prostor, kjer je bla tudi edina televizija, miza, stoli, kavč.

Sicer sem imela svojo kopalnico (tokrat tega žal ne bo). V sobi pa ni bilo mize, stola, niti prostora za mizo ni bilo. Internet je bil samo v kuhinji, v moji sobi ne. V moji sobi je bil tudi mobilni signal le občasno tako,, da tudi na ta način ni bila možna uporaba interneta v sobi. Tako, da ni bilo druge kot s prenosnikom v skupni prostor za mizo ali pa študirat tudi v tistem prostoru.

Stvar je bila pa taka, da je bil en tip totalno agresiven, zapit, zloben. Kavč si je itak prisvojil in cele dneve tam ležal ter gledal TV. Če sem pa slučajno prej prišla in kaj gledala na TV (sede in ne na kavču), je prišel, vzel daljinca in prestavil in če sem se kaj bunila, me je zmerjal. Če sem skrila daljinca, je prestavil na TV. Pa itak pijana opica kot je bil, sem se bala, da bi kdaj tudi kar udaril.

Potem sem bila pred časom še v enem skupnem stanovanju. Dva sostanovalca, fant 19, punca nekje 25. Skupna kopalnica, skupna kuhinja. Kopalnico sta lepo počistila za sabo. Ni bilo težav. Ampak v kuhinji pa tudi po en teden pustila umazano posodo, čeprav smo imeli pomivalca. Pa miza polna svinjarije, ostankov hrane od večera, ko sem zjutraj želela zajtrkovat. Pa pomivalni korist poln svinjarije, odlila sta notri kako svinjarijo in pustial nepočiščeno. Parkrat sem omenila to pa ni bilo nič bolje.

V glavnem spet bom imela sostanovalce, izbiram jih ne sama, tako, da bo, kar bo. Verjetno pa dva ali trije moški (ki so tudi sodelavci), skupna kuhinja, TV, kopalnica. Soba pa brez mize.

Tako, da prosim za nasvete, da ne pride do takih bednih situacij kot do sedaj. Sestanek na začetku? Dogovor kako in kaj? Kako se dogovorite za uporabo kopalnice in kaj naredite, če nekdo ne čisti za sabo? Kako se dogovorite glede TV? Kako glede čiščenja kuhinje, če nekdo ne čisti za sabo?

raje pobrskaj, namesto da kopipejstaš.

A si res plačana za to?

Sicer gre za ljudi med 30-65, ampak dobrodošle tudi izkušnje tistih, ki živite kot študentje skupaj.

Am a to govoris za dom za ostarele? Al komuno? Čak kaj? Zavetišče za brezdomce? Kje to živiš, da ti take sostanovalce dodeljujejo in zakaj se ne moreš odselit?

Skupni prostor bi imela le za nujne stvari, za skuhat, za umit se in to je to.

Vse ostalo bi pocela v svoji sobi.

Ce vas je vec neznancev, ne mores pricakovati, da boste ob vecerih vsi gledali isti film.

Glede cistoce pa, vsak cisti za seboj! Tisto izmenicno ciscenje je brez veze. Jaz bi se poskusila tako zmenit, da najamemo cistilko za 1x tedensko, da pocisti skupne prostore, stroske si delimo, oa vsak sam za sabo cisti.

Uf, nekdo je mojo temo obudil.

Za tiste z neumnimi vprašanji:

gre za službeno stanovanje.

Odgovor na objavo uporabnika
samo za nujno, 16.11.2021 ob 09:31

Skupni prostor bi imela le za nujne stvari, za skuhat, za umit se in to je to.

Vse ostalo bi pocela v svoji sobi.

Ce vas je vec neznancev, ne mores pricakovati, da boste ob vecerih vsi gledali isti film.

Glede cistoce pa, vsak cisti za seboj! Tisto izmenicno ciscenje je brez veze. Jaz bi se poskusila tako zmenit, da najamemo cistilko za 1x tedensko, da pocisti skupne prostore, stroske si delimo, oa vsak sam za sabo cisti.

Je, hudič, ker soba je mala. Brez mize, stola. Mišljena dejansko samo kot spalnica.

pa saj tv si lahko namontiras svoj na steno? ce imas lap topa zdownloadas filme zvezes tv in comp in woila gledas kar zelis. za internet si nabavis razdelilec in s tem povecas njegov domet in bo delal tudi v tvoji sobi. sicer si pa na list napisi svoje zelje in zacni iskati glede na to. kako si lahko sprejela stanovanje kjer v tvoji sobi ni mize in interneta? jaz bi v skupnih opravljala zgolj nujne stvari. tv lepo v sobici in je..ce imas lap topa tudi tvja ne rabis. mariskaj lahko gledas tudi prek telefona ali tablice. mislim da si slabo zacrtala celo stvar. stvari se je treba zment na zacetku in ze prej nprm dodat da ne zelis alkoholikov za cimre in da v primeru nasilja nad tabo bos zadevo prijavila policiji. tisti ki je normalen te bo zgolj gledal cukasto in ti zagotovil varnost. tisti s slabimi nameni pa te bodo skenslal iz prve.

Joj, no.

Gre za sezonsko delo – zima. Delodajalec poskrbi za nastanitev. DObiš svojo sobo. Ponavadi pa 3-4 osebe v stanovanju.

In ne, ne moreš izbirat sostanovalcev.

Hja, svoj TV si seveda lahko namisliš, samo ga je treba nabavit pa nabavit tudi recimo satelitsko anteno, sat. sprejemnik. Ter seveda plačevati naročnino.

Med študijem sem živela s sostanovalci. Pospravlja vsak za sabo sproti. Večje stvari (kopalnica, tla, kuhinja omarice ipd., hladilnik….izmenjevali smo se. Smo imeli razpored :). Hladilnik vsak svojo polico. Isto omarice s hrano. TV smo imeli v svoji sobi (ni bilo dnevne sobe). Internet si brez problema potegneš ali z kablom ali močnejšim rutarjem. Isto tv lahko priključiš na obstoječ priključek, ne rabiš svojega. In ja, na začetku se vse to dogovori. Se je pa seveda treba prilagodit. Fajn je da so si ljudje vsaj malo podobni če sobivaš glede navad. Meni je bilo super 🙂

No ja, mene nič ne mika imet sostanovalce. Ampak je pa to brezplačno stanovanje pa 4 mesece bo že nekak šlo.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close