Jahanje -bolečine
Zdravo!
Že več let treniram jahanje in vedno pogosteje se mi med treningi pojavljajo bolečine v križu, ki pa niso vezane na določeno vajo ampak se pojavljajo pri vseh vajah oz. nalogah (v koraku, kasu in galopu in tudi pri skakanju).
Zanima me če ima še kdo podobne težave in kako jih odpraviti?
Zaradi tega nebi rada nehala delat to kar me je ustvarilo in to kar mi pomeni največ na celem svetu in nebi rada izgubila tega občutka svobode ko galopiraš ker to je del mojega življenja.
Prosim pomagajte!?
Lep dan še naprej in hvala za vaš trud in čas, ki ste ga porabili, da bi mi pomagali.
Žal je tako, da je jahanje šport, ki se močno odsvetuje pri bolečinah v križu. Ker pri jahanju ti hrbtenica ves čas nabija navzdol. Če imaš kakršno koli poškodobo ali degeneracijo na hrbtenici ali samo občutljivo hrbtenico, se bo žal treba odpovedati jahanju. Ker bo samo še slabše. Pojdi na razgovor h kakšnemu fizioterapevtu, boš videla, da ti bo povedal isto. Sicer lahko podaljšaš zadevo s fizioterapijami in telovadbo, ampak na koncu se boš morala soočiti z resnico.
Ali te kriz boli samo pri jahanju ali tudi kdaj na splosno?
Veliko je odvisno tudi od tvoje starosti. Ce si mlajsa in se rastes je tudi moznost, da jahanje vpliva na tvoj razvoj.
Koliko izkusenj imas? Kako dolgo ze jahas?
Naj povem, da sama jaham ze od res mladih let, vendar je bilo obdobje, ko me je pravtako bolel kriz oziroma hrbet. V tem casu sem tudi padla parkrat z konja direktno na hrbet, zato so mi slikali hrbtenico in ni bilo nic videti. Sama sem nato zacela delati vaje za kriz (taksne kot ti priporočajo zdravniki- torej klasicne). Nekaj casa vmes nisem jahala, oziroma sem jahala res minimalno, oziroma v koraku. Nato sem pocasi stopnjevala pogostost jahanja in tezavnost le tega, tako da sem prisla do jahanja 2x ali 3x na teden v lahkem kasu. V tem casu se je moj konj poškodoval in sem jahala prijateljicinega, ki pa je bil pravo nasprotje mojega. Lahki povezani hodi in ga je bilo tudi lazje jahati.
No cez cas sem tudi prisla do tocke kjer sem bila pred bolečinami.
Tako da zdaj normalno jaham, je pa res da se pri vsem kar delam pazim.
Upam da ti kaj pomaga.
Torej si mlada in se rastes. Mogoce je to posledica bolečin. Telo se spreminja
Pr meni se je to zacelo nekje pri 16, 17 letih.
Probaj se pozanimati pri zdravniku. Dokler pa poizkusi mogoce vaje za hrbet in križ, ter ne pretiravat pri jahanju. Poizkusi se kaksnem drugem konju. Jaz osebno sem imela manj tezav pri jahanju prijateljicinega konja, ker je imel mehkejsi hod kot moj.
Ne obupaj, naceloma se vse da resit.
Forum je zaprt za komentiranje.