Alergija na morskega prašička
Našemu trinajst letniku so ugotovili, da ima glivično okužbo kože, ki naj bi jo dobil od morskega prašička. Žival je sicer zdrava, nikjer ni videti sprememb na dlaki. Gre za glivico T. Benhamiae za katero pa nikjer ne najdem podatke v slo jeziku, pa tudi veterinar mi ni znal vsega razložiti. Ali je kdo imel podobno izkušnjo, da mi pove kaj več?
Alergija427, 08.10.2021 ob 21:51
Našemu trinajst letniku so ugotovili, da ima glivično okužbo kože, ki naj bi jo dobil od morskega prašička. Žival je sicer zdrava, nikjer ni videti sprememb na dlaki. Gre za glivico T. Benhamiae za katero pa nikjer ne najdem podatke v slo jeziku, pa tudi veterinar mi ni znal vsega razložiti. Ali je kdo imel podobno izkušnjo, da mi pove kaj več?
Alergija in glivična okužba nista isto. Je treba zdravit prašička? Če ta ne bo imel več glivic predvidevam da tudi otrok ne.
Glivične okužbe (na splošno pri ljudeh) so dokaj normalne in pogoste, pa bolj odraz otrokovega imunskega sistema.
Ne samo, da ni nujno, da je morski prašiček kriv – lahko sploh ni obolel. To naj veterinar potrdi s testi. Meni se tole sliši kot, da se ti želiš živali znebiti. Da ne omenim, da če MP ni nov član družine, je bolj verjetno, da se je tvoj otrok okužil drugje – predvidevam, da ga ne sprehajate kot psa in peljete v vrtce za morske prašičke.
Najprej pri veterinarju preveri, če ima MP to glivično okužbo (kar si napisala, da verjetno ne, ker se nič ne vidi in je tudi možnost, da otrok okuži MP), potem pa se okužbo zdravi in pozdravi.
Halo – če bi ti imela glivice na nohtih, se ti ne bi zdelo primerno svojega prsta odrezati.
Ta histerija, da mora MP stran zaradi tega, nima osnove.
Pa samo malenkost, ki jo je Google vrgel:
Trichophyton benhamiae is an emerging zoonotic dermatophyte … To pomeni, da je glivica, ki gre na keratin (koža, nohti, lasje, dlaka), in lahko okuži tako ljudi kot živali.
Tole ni izgovor za morskega prašička uspavati.
Alergija611, 09.10.2021 ob 05:41
Nihče ne govori o uspavanju ali zavrženju živali. To strogo ne pride v poštev. Zanimajo me samo vaše izkušnje.
Žival dajte tja, kjer ne bo vplivala na otroka. Če jo bo želel videti, naj jo vidi. Ne sme pa biti tam kjer se nahaja otrok vsakodnevno. Če nimate možnosti živali na tak način odstraniti pa je potrebna trajna odstranitev. Razen če imate raje morskega prašička kot lastnega otroka in njegovo zdravje.
Če to še niste storili in je otrok alergičen na to žival in tukaj prej pišete,kot, da ste omenjeno storili pa imate vsekakor problem z zdravim razumom.
Darwin751, 09.10.2021 ob 05:48
Žival dajte tja, kjer ne bo vplivala na otroka. Če jo bo želel videti, naj jo vidi. Ne sme pa biti tam kjer se nahaja otrok vsakodnevno. Če nimate možnosti živali na tak način odstraniti pa je potrebna trajna odstranitev. Razen če imate raje morskega prašička kot lastnega otroka in njegovo zdravje.
Če to še niste storili in je otrok alergičen na to žival in tukaj prej pišete,kot, da ste omenjeno storili pa imate vsekakor problem z zdravim razumom.
Otrok je imel (od zdravnika? Dokazano) glivično okužbo kože z Trichophyton benhamiae (zoonotična glivica, ki gre na keratin) – to ni alergija.
Tudi nezaželjena, 09.10.2021 ob 06:48
Otrok je imel (od zdravnika? Dokazano) glivično okužbo kože z Trichophyton benhamiae (zoonotična glivica, ki gre na keratin) – to ni alergija.
V Nemčiji se pogosteje diagnosticirajo okužbe zaradi vrste zoofilnega dermatofita Trichophyton (T.) Arthroderma benhamiae . Vir okužbe tega nastajajočega patogena se prekriva z virusom zoofilne vrste T. interdigitale. Najpogostejši vir so morski prašički.
Tudi če ne gre za alergijo pa gre lahko za kaj takega,kot ste omenili in je omenjeno v tem zapisu.
Torej vsekakor bo potrebno žival odstraniti od otroka al kako?
Glivično okužbo otroka zdravi, morskega prašička k veterinarju (direkt), da pove ali je okužen (MP) in potrebuje antimikotike. Potem pa vzdrževanje higiene tako kot pri vsaki glivični okužbi. Redno umivanje rok, nošenje in pranje oblek na 90°, zdravljenje tako kot predpisano (ne dokler se ti zdi).
Glivične okužbe niso nekaj ?. Je precej vsakdanja stvar – zato je tudi toliko oglasov za “glivice na nohtih” po TV. In ker je zoonotična glivica, bodi pozorni, če se MP okuži od njega – povprašaj veterinarja, če so kakšne posebne zahteve okoli higiene oz. Na kaj imaš za biti pozorna (če ti še ni povedal umivanje rok in bodi pozorna, če dobi izpuščaj).
Alergija718, 09.10.2021 ob 06:50
Nimam problemov z zdravim razumom, a iščem najboljšo rešitev in morda jo ima kdo s podobno izkušnjo zato sprašujem tu gor. Je pa hudo otroku dopovedat.
Kako to mislite?
Se pravi se bojite za njegova čustva da ne bo prenesel izgubo živalc, ker bi jih odstranili lahko pa izgubi lastno zdravje in ga delno že je lahko zaradi njih?
Ne vem no, malo čudno je vse skupaj to brati. Če so se težave izkazale takšne, da je lahko žival pripomogla k težavam je vsekakor potrebno najprej to urediti in mogočo težavo ali vzrok odstraniti in pa zdraviti otroka, da nima več težav. Kako pa povedati otroku zakaj živalic tistih ni več pa je a vas, da mu to sporočite na čim bolj primeren način.
Tudi nezaželjena, 09.10.2021 ob 06:56
Glivično okužbo otroka zdravi, morskega prašička k veterinarju (direkt), da pove ali je okužen (MP) in potrebuje antimikotike. Potem pa vzdrževanje higiene tako kot pri vsaki glivični okužbi. Redno umivanje rok, nošenje in pranje oblek na 90°, zdravljenje tako kot predpisano (ne dokler se ti zdi).
Glivične okužbe niso nekaj ?. Je precej vsakdanja stvar – zato je tudi toliko oglasov za “glivice na nohtih” po TV. In ker je zoonotična glivica, bodi pozorni, če se MP okuži od njega – povprašaj veterinarja, če so kakšne posebne zahteve okoli higiene oz. Na kaj imaš za biti pozorna (če ti še ni povedal umivanje rok in bodi pozorna, če dobi izpuščaj).
Smatram, da bi lahko morska voda pomagala. Kopanje v morju. Ampak živalce pa stran.
Anonimno 4811, 09.10.2021 ob 07:12
Smo leta 2021, ne 1021: imamo dostop do antimikrobnih zdravil (na/brez recepta).
Alergija in okužba pa sta dve zelo različni stvari.
Res je, alergija in okužba sta dvoje ampak kaj ima to vez s tem, da se nekaj zdravi na naraven način in se ne poslužuje vedno farmacevtskih sredstev takoj? Kot da je farmacija čudežno vedno takoj uspešna. Večkrat lahko kaj še poslabša in podaljša. Mislim, da je bolj žlehtnoba v vas da ste tako napisal/a ali pa ste butast/i, da grete pisat letnice pri tem. Tisteg 1000 leta in sedaj je človek še vedno človek, famacija pa tudi zdravilne učinkovine pridobiva iz narave.
Sicer pa kar se tiče okužbe in alergije. Alergen se dotakne telesa ali drugače telo pride v stik z njim. Telo se odzove na alergen in pokaže,da ga želi odstraniti (npr.kihanje) Če se alergen ne odstrani pa lahko nastanejo hujše težave že zaradi mutacij celic, ki se zgodijo,ko telo išče rešitev. Tako,da sama okužba in alergen nista povsem nepovezana iz vseh vidikov celostnega zdravja.
Darwin751, 09.10.2021 ob 07:25
Sicer pa kar se tiče okužbe in alergije. Alergen se dotakne telesa ali drugače telo pride v stik z njim. Telo se odzove na alergen in pokaže,da ga želi odstraniti (npr.kihanje) Če se alergen ne odstrani pa lahko nastanejo hujše težave že zaradi mutacij celic, ki se zgodijo,ko telo išče rešitev. Tako,da sama okužba in alergen nista povsem nepovezana iz vseh vidikov celostnega zdravja.
Ne mi tega prodajat – glivična okužba, ki se kaže z izpuščajem ni en “hihi pač, ene kamilice spij”. Je dovolj resna zadeva. Ne obnašaj se kot, da sem priporočala škatlo Lekadola za 36.5 “vročine”!
Odrekanje zdravljenju in zdravilom je pravica posameznika – naj vrže kamen tisti, ki bi se sam odpovedal npr. Protibolečinskim zdravilom ob zlomu noge. Če je zdravnik otroku predpisal (glede na to, da se ve kaj je), potem naj jemlje! Včasih je bilo normalno, da si umrl za kolero, bil paraliziran v otroštvu zaradi poliomielitisa, srednjeveška kuga, ki je ubila 1/3(?) prebivalstva Evrope (yersinia pestis?) Se zdravi z danes banalnimi antibiotiki.
Ne me Je* s takimi ***. Saj otrok verjetno ne bo umrl zaradi kožnih glivic, samo ti bi tudi znal iti k zdravniku ob zlomu noge in si dati pravilno naravnati in imobilizirati zlom.
Nehajte ščuvati ljudi zoper zdravstveno oskrbo za katero smo se ljudje borili in molili od začetka človeštva. Če bi te jaz označila za žleht, ker ne hodiš s škafom piti neprekuhano, blatno vodo iz potoka, ker je brez veze doma odpreti pipo in si v pomiti kozarec natočiti pitno vodo, bi mi rekel kaj?
Anonimno 4811, 09.10.2021 ob 07:49
Ne mi tega prodajat – glivična okužba, ki se kaže z izpuščajem ni en “hihi pač, ene kamilice spij”. Je dovolj resna zadeva. Ne obnašaj se kot, da sem priporočala škatlo Lekadola za 36.5 “vročine”!
Odrekanje zdravljenju in zdravilom je pravica posameznika – naj vrže kamen tisti, ki bi se sam odpovedal npr. Protibolečinskim zdravilom ob zlomu noge. Če je zdravnik otroku predpisal (glede na to, da se ve kaj je), potem naj jemlje! Včasih je bilo normalno, da si umrl za kolero, bil paraliziran v otroštvu zaradi poliomielitisa, srednjeveška kuga, ki je ubila 1/3(?) prebivalstva Evrope (yersinia pestis?) Se zdravi z danes banalnimi antibiotiki.
Ne me Je* s takimi ***. Saj otrok verjetno ne bo umrl zaradi kožnih glivic, samo ti bi tudi znal iti k zdravniku ob zlomu noge in si dati pravilno naravnati in imobilizirati zlom.
Nehajte ščuvati ljudi zoper zdravstveno oskrbo za katero smo se ljudje borili in molili od začetka človeštva. Če bi te jaz označila za žleht, ker ne hodiš s škafom piti neprekuhano, blatno vodo iz potoka, ker je brez veze doma odpreti pipo in si v pomiti kozarec natočiti pitno vodo, bi mi rekel kaj?
Ja nehaj ti nabijat v prazno slepa sqvo . Sem bil tudi priča hudi luskavici, kjer so prsti izgledale noge človeka bolj natančno prsti, kot bi jih kdo z nožem zarezal ispod pa farmacija ni pomagala in vsi dohtarji in na koncu je morje rešilo problem. Odj. enosmerna slepa cesta
Nisem proti dohtarjem niti medicini amapk tudi nisem slepec možganski kot ste nekateri očitno.
Darwin751, 09.10.2021 ob 08:24
Ja nehaj ti nabijat v prazno slepa sqvo . Sem bil tudi priča hudi luskavici, kjer so prsti izgledale noge človeka bolj natančno prsti, kot bi jih kdo z nožem zarezal ispod pa farmacija ni pomagala in vsi dohtarji in na koncu je morje rešilo problem. Odj. enosmerna slepa cesta
Nisem proti dohtarjem niti medicini amapk tudi nisem slepec možganski kot ste nekateri očitno.
Pardon – kaj pa je luskavica ali psoriaza?
Iz ABC zdravja:
Danes je znano, da je luskavica dedna, poligensko povzročena bolezen. Poznamo nekatere gene, ki so z njo povezani, vendar je za nastanek bolezni potrebnih več dejavnikov, med drugim tudi zunanji vplivi.
Bi mi razložil kaj ima to veze z laboratorijsko dokazano okužbo zoonotičnga dermatofita T. Benhamiae?
Anonimno 4811, 09.10.2021 ob 08:36
Pardon – kaj pa je luskavica ali psoriaza?
Iz ABC zdravja:
Danes je znano, da je luskavica dedna, poligensko povzročena bolezen. Poznamo nekatere gene, ki so z njo povezani, vendar je za nastanek bolezni potrebnih več dejavnikov, med drugim tudi zunanji vplivi.
Bi mi razložil kaj ima to veze z laboratorijsko dokazano okužbo zoonotičnga dermatofita T. Benhamiae?
Nisem dejal da ima zvezo s tem ampak ima zvezo s tvojim nabijanjem okrog ramacije in ostale bull shita ki si ga navajala. DOST ne da se mi. Nism zarad tebe prišel v temo, da se bom s teboj busal v prazno
Forum je zaprt za komentiranje.