Zamaščena jetra zaradi slabe prehrane
Pri rutinskem uz pregledu trebuha mi je dr rekla, da imam zamaščena jetra. Ne kadim in ne pijem alkohola, nikoli nisem.
Najverjetneje sta razlog slaba prehrana in stres.
Vem, da gre za dolgoročno spremembo, zato me zanima, s kakšno prehrano si lahko pomagam. Nisem ljubitelj sadja in zelenjave, prav tako ne maram mlečnih izdelkov. Grem proti 50.letu.
Zmanjšaj maščobe, sladkor, sol, prekajene in začinjene zadeve, predpripravljeno hrano, sladke pijače. Povečaj gibanje.
Tudi sam sem imel isti problem, pa sem na ta način zrihtal do te mere, da pravi dohtarca, da imam letos idealne izvide. Načeloma se nisem odpovedal popolnoma ničemur, samo zgoraj našteto sem zmanjšal. Jem sveže pripravljeno hrano, ne preveč začinjeno. Bel kruh sem zamenjal za rženega in prepečenec. Sadje in zelenjava enako kot prej, bolj manj kot več 🙂 Pa hribi so me zasvojili in kar že pojem “strupenega”, potem pokurim.
Trebuh, 01.10.2021 ob 09:39
Pri rutinskem uz pregledu trebuha mi je dr rekla, da imam zamaščena jetra. Ne kadim in ne pijem alkohola, nikoli nisem.
Najverjetneje sta razlog slaba prehrana in stres.
Vem, da gre za dolgoročno spremembo, zato me zanima, s kakšno prehrano si lahko pomagam. Nisem ljubitelj sadja in zelenjave, prav tako ne maram mlečnih izdelkov. Grem proti 50.letu.
namesto ingverja, 01.10.2021 ob 13:01
Kaj je lahko namesto ingverja? Ne prenašam okusa ingverja.
Noben ingver ipd. ti ne bo nič pomagalo če ne boš glavne stvari spremenila. Prehrane. Kot rečeno pozabi na sladkor. Pozabi na predelane OH, predpripravljeno hrano, vse pač kar ima tono sestavin za katere blage veze nimaš kaj so.
čudežev ni, 01.10.2021 ob 13:37
Noben ingver ipd. ti ne bo nič pomagalo če ne boš glavne stvari spremenila. Prehrane. Kot rečeno pozabi na sladkor. Pozabi na predelane OH, predpripravljeno hrano, vse pač kar ima tono sestavin za katere blage veze nimaš kaj so.
Prosim napiši primer dnevnega jedilnika.
jedilnik, 01.10.2021 ob 15:39
Prosim napiši primer dnevnega jedilnika.
Moj jedilnik ti ne bo nič pomagal. Jej kar ti je všeč oz. lahko poješ. Ne se zdaj basat z nečem kar ne preneseš. Pač sladkor na nulo. To pomeni tudi nobenega medu ipd. To je najbolj pomembno. Da daš sladkor na najnižje kar je možno. Jej več temne (grenke) zelenjave. Artičoke, špinača, ohrovt, motovilec, rukola, brokoli, zelje…. Zamenjaj razna sončična/palmina olja za nepredelana, hladno stiskana olja (avokadovo, olivno, kokosovo….). Izogibaj se sintetičnim vitaminom, raznoraznim cedevitam, zdravilom (če je možno). Od sadja jej predvsem jagodičevje. Kupi si zeliščni čaj za jetra (ašič recimo). Pij zadostno količino vode. Jaz nikoli nisem marala zelenjave, dobesedno sem živela od OH. Sem rabila kar nekaj časa da sem se navadila na okuse. Sedaj v večini jem zelenjavo, jajca, meso, oreščke, jagodičevje… Od mok uporabljam kokosovo in mandljevo. Jetra so se popravila v roku dveh let. Ne gre čez noč. Težka je sprememba, ampak ko se navadiš in opaziš razliko v počutju….. Meni so tudi nekatere alergije izginile. Da ne govorim o lepši koži in energiji ki jo imam. Je pa vsakodnevna borba. Ker še vedno obožujem makarone :). Pa vsako telo je posebno, kar meni odgovarja mogoče tebi ne bo. Malo probavaj razne prehrane in opazuj kako se počutiš.
Forum je zaprt za komentiranje.