Odpovedni rok
Pozdravljeni.
Pred kaksnim tednom sem se ze obrnila na vaso pomoc. Zal prejsnje teme ne najdem. V podjetju sem dala odpoved. Delodajalec pravi, da moram ostati, dokler ne dobi zamenjave. Se pravi vec kot je dolg odpovedni rok 30 dni. Z dogovorom ne dosezem nic pravi, da me bo sodno preganjal, ce z delom preneham po potecenem odpovednem roku. Kaj lahko naredim v tem primeru? Kam se lahko obrnem?
Lp.
Velja odpovedni rok. Ko se izteče, te mora v 8. dneh odjaviti iz obveznih zavarovanj. V kolikor tega ne stori, mu grozi globa. Imaš v ZDRE-1 http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ZAKO5944 od 93. člena dalje, ali pa tudi tule https://www.informiran.si/portal.aspx?content=odpovedni-roki
Glede dokazovanja, kdaj in kako si dala odpoved. Pogodbena stranka, ki se ji odpoved pogodbe o zaposlitvi vroča v prostorih delodajalca, je dolžna prevzeti odpoved pogodbe o zaposlitvi. Šteje se, da je bila vročitev opravljena, če pogodbena stranka odkloni vročitev odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Dokazno breme za vročitev oziroma odklonitev vročitve odpovedi pogodbe o zaposlitvi je na pogodbeni stranki, ki odpoveduje pogodbo o zaposlitvi. Torej je na tebi, da kasneje dokazuješ kje in kako si dala odpoved.
V vsakem primeru pa, kar se tiče tožbe, pa močno dvomim, da jo bo sploh vložil, če pa jo bo, ne vidim nobene možnost, da bi uspel.
A si dala predlog za sporazumno prekinitev? Ker v tem primeru še ni podana odpoved, ker se morata oba strinjati. Če to ne gre, podaj redno odpoved. In odpoved potem velja po pretečenem odpovednim roku, torej se takrat prekine pogodba. Odpovedni rok je po pogodbi, po zakonu Zdr ali kolektivni pogodbi. Vroči pisno in priporočeno oz. s povratnico. Rok začne teči naslednji dan po vročitvi.
Poglej pogodbo in morebitne aneksa glede odpovednega roka.
Lahko pa stopiš do kakega odvetnika za delovno.
Kakšen delodajalec je ta, da grozi z ne vem čem ?
v takih primerih se odda odpoved priporočeno s povratnico. imaš datum, kdaj je dd prejel odpoved in oddelaš točno toliko, kot je navedeno v pogodbi za odpovedni rok. kako bo dd našel tvojo zamenjavo ni tvoj problem
si pa dolžna vrniti sorazmerni del regresa. ali podpisati, da ga DD pobota z zadnjo plačo.
Forum je zaprt za komentiranje.