Nekaj nasvetov kako z obiskovalci
Tule so bile že teme o uscancih v jamam in podobno.
No jaz delam kot jamski vodnik in mi nekak ne gre najbolje pa vas prosim za nasvete. Tako tiste, ki ste jamski vodniki ali pa kaki lokalni vodniki, vodniki v muzejih… kot tudi tiste, ki ste pač obiskovalci jam.
Nekaj primerov in kako bi vi reagirali oz. kako vam je ok, če vodnik reagira, ko ste vi obiskovalec.
Ogled traja manj kot uro. Sem edini vodnik, ki pelje skupino. Torej ne morem, če nekdo hoče scati, če mu ni všeč, če mu je dolgočasno, jih pustiti samih in tistega ven peljati.
1. Skupina turistov, par odraslih čveka med sabo, ostali ne slišijo ok. Se ubadati z njimi? Jih pustiti, govoriti normalno naprej?
2. Skupina ljudi, recimo 15-25. Zraven ena familija z malim otrokom, tam 2 leti, ki kar naprej joka, večinoma se na vsa pljuča dere tako, da ostali ne slišijo. Naj vodnik pač tuli na polno, da ga bo mogoče vendarle kdo slišal? Naj govori pač normalno in se ne ozira na dretje? Naj staršu reče, da se naj postavijo na konec vrste, da bodo drugi slišali?…
3. Skupina 15 – 25 ljudi. Več familij z otroci, takimi 2, 7, 10 let… različno stari. Otroci imajo svojo zabavo, se derejo, pojejo. V glavnem galama, ostali turisiti ne slišijo. Kaj naj naredi vodnik?
4. Otroka pritisne scat. Starš predlaga, da bi kar tam scal. Rečeš, da to ne gre in da pač naj potrpi. Ta mali gre vseeno scat (tak 7 let star). Kako odreagirati? Omeniti, da to ne gre ali pač biti tiho in upat, da ostali ne bodo scali? Kaj, če hoče tak 2 leti scat? Zdaj obiskovalce pred ogledom opozorim, ker je bilo že na kupe težav. Ampak vseeno eni hočejo takoj scati.
5. KO razlagaš stvari, eni vztrajano skačejo v besedo in nekaj sprašujejo. Ja, tudi odrasli, ne samo otroci to počno. Ignorirati in poskušati nadaljevati in potem odgovoriti ali takoj odgovoriti?
6. Razlaga: vam je ok, če nekdo razloži kako nastanejo kapniki, jame, zakaj taki procesi, … ali vam je bolje, da vodnik ne teži s tako teorijo in raje razlaga kje so palčki, dinozavri, kure in podobno (pač pravljična bitja, pravljice o kapnikih).
7. Tisti, ki imate take izkušnje: kako vam gre, če morate to kar naprej ponavljat? Jaz delam sedaj par mesecev. Pa nisem mislil, da je tako težko. 5-6 x na dan razložim isto, 5-6x na teden. In se mi sedaj že blede od ponavljanja. Komaj čakam, da bo oktober, da bo samo še ob vikendih.
Nisem bral vsega.
Pred vstopom opozori, da opravljanja malih in velikih potreb v jami ni. Reci kako bi to izgledalo če bi vsak? Naj opravijo to kar majo na povrsju. Zmisli si nekaj… Natvezi… Da s tem, organizmom v jami ogrozate habitat-da je kaznivo ker so ogrozene vrste(itak salabajzerji pojma nimajo). Da boste koncali ogled… A ni vcja gor?
Ja ne beli si glave ce te ne poslusajo. Ko jih jeebe. Sej placajo pa ce ma zarad mene slusalke al pa prste v usesih. Kdor te bo hotel poslusat te bo. Ce te kdo kaj uprasa pac obrazlozis-ce je res posvecen vodenju in kaze zanimanje o temi. A ostalu telad ko jeebe.
Ja lej… Kua pa nis bitkojna kupo. Lej ga merlaka kako fajn se ma. Ponavljat bo treba… Sam se do penzije poj spa fraj.
Ne sej ne… Olajsaj si. Ne zeni si k srcu… Ne beli si glave… In to je to. Flegma pac.
Ja, od začetka sem se čisto sekiral, ker kake skupine me sploh niso poslušale. Zdaj pa večinoma res tako naredim, da pač povem svoje in to je to. Mi je pa dostikrat žal, če je recimo del skupine takih, ki čvekajo, zadaj so pa taki, ki bi radi kaj slišali. Včasih se potem derem, da bi me slišali. Včasih si pa mislim: lej, če hočte slišat, pridite naprej.
POgosto se namreč zgodi, da starejši spustijo naprej familije z malimi otroci. In potem imam tiste male vpijoče otroke in njihove starše spredaj, one ostale, ki pa bi radi slišali pa zadaj. Včasih jim potem kapne, da je bolje, da gredo naprej.
Samo res, bitkojna pa nisem kupil :).
Mene bi ful motilo, če bi nekdo povzročal hrup in ostali ne bi slišali vodiča, zato pričakujem, da bo vodič te brezobrazneže opomnil: “Vljudno prosim za tišino”. Želela bi izvedet tudi o nastanku kapnikov in ne samo pravljice za sončke bombončke. Verjamem, da je ponavljanje istega besedila težko, ampak zamisli si kakšno res težaško, zahtevno ali grozno delo, in ti bo takoj lažje.
Brezvezna, 07.09.2021 ob 19:40
Mene bi ful motilo, če bi nekdo povzročal hrup in ostali ne bi slišali vodiča, zato pričakujem, da bo vodič te brezobrazneže opomnil: “Vljudno prosim za tišino”. Želela bi izvedet tudi o nastanku kapnikov in ne samo pravljice za sončke bombončke. Verjamem, da je ponavljanje istega besedila težko, ampak zamisli si kakšno res težaško, zahtevno ali grozno delo, in ti bo takoj lažje.
Jaz poskušam na enostaven, ampak vseeno enostaven način razložiti kako nastanejo jame, kapniki, razne oblike. Zdaj to mi je jasno, da 2, 3 leta stari otroci itak ne bodo razumeli. Vseeno pa poskušam tako razložiti, da bi pa malce večji otroci pa vendarle vsaj malce razumeli.
Se mi je pa zgodilo, da sem imel šolsko skupino, OŠ. Pa razlagam nekaj časa pa učiteljica začne, da naj razložim kje je tisti medved pa kje je dinozaver in kje so palčki. … jo gledam in ona na glas, pred vsemi razloži, da Polde (nek drug vodnik s katerim je bila večkrat notri) pa vse tako lepo razloži. Sem izpadel kot totalno teslo. Ker je predvsem otroki razložila kako tisti Polde super pokaže palčke, dinozavre in tako naprej… jaz pa tega nikoli ne razlagam. Rečem kvečjemu, da pač kapniki so različnih oblik in če imamo bujno domišljjo marsikaj vidimo. Nekako nisem znal odreagirat, učiteljici je uspelo, da me je ponižala.
Ja, to me skrbi. Eni bi radi slišali, drugi pa čvekajo. Pa ne vem kako te čvekače vljudno opozoriti. Včasih razmišljam, da bi pač poslal vreščeče otroke in njihove starše na konec vrste in se naj tam derejo. So pa tudi odrasli čvekači. Da ne omenjam tega, če dobim kakega pijane notri. Tam pa sploh ne vem kaj bi z njimi. Se režijo, krohotajo, čvekajo. Pijani so k sreči redkost. Ampak 2x. 3x se mi je to že zgodilo. Ni bilo fajn.
Neko, 07.09.2021 ob 19:32
Heh kolkrat bom se dopisal…
??
Pusti jih dol v jami… Nek se malo ohlade??. Sej poznas rove pa poti. Mi smo enkrat sli z solo pa je rekel da ugasnemo luci ko smo bli v dvorani al kako se rece. In ko je cista tema sam šc.
Hudič je, da je cirkus že, če se kdo kam butne ali pa se spotakne. Ne daj bože, da bi se komu res kaj pripetilo. Se pa zanimivo sliši ja :).
Nisem brala vsega, bom pa čisto kratka. Vsak vodnik, jamski, turistični mora bit psiholog in diplomat v enem. V zakup mora vzeti neotesane, nekulturne in nevzgojene ljudi in se čim bolj distancirati od konfliktov ter se maksimalno prilagoditi trenutni situaciji. In se posvetiti vodenju. Vodnik na začetku sicer turiste opozori, kaj in kako, a je vsak sam zase odgovoren za svojo varnost.
Brezvezna, 07.09.2021 ob 22:50
Takšnim učiteljicam pač odgovoriš: “Veste gospa, vsak pove malo drugače.” Se nasmehneš in nadaljuješ z vodenjem ogleda.
Prav imaš. Hvala.
Tisto je bila moja prva šolska skupina. Že tako me je bilo strah, trema pa to, ker pač nimam še izkušenj s šolskimi skupinami in mi je tista učiteljica vzela sapo. Nisem našel odgovora zanjo. Se mi je pa zdelo nesramno. To pa.
Grenivka422, 07.09.2021 ob 22:59
Nisem brala vsega, bom pa čisto kratka. Vsak vodnik, jamski, turistični mora bit psiholog in diplomat v enem. V zakup mora vzeti neotesane, nekulturne in nevzgojene ljudi in se čim bolj distancirati od konfliktov ter se maksimalno prilagoditi trenutni situaciji. In se posvetiti vodenju. Vodnik na začetku sicer turiste opozori, kaj in kako, a je vsak sam zase odgovoren za svojo varnost.
Ja, imaš prav. Jaz sem podcenil delo, sem mislil, da je stvar bolj enostavna.
Sem drugače pred davnimi leti že delal kot vodnik. Samo tisti je bilo tako študentsko delo. Pa samo 2 oz. max. 3 vodenji na dan. Je pa bilo eno vodenje dolgo 2 uri. Torej manj ponavljanj. Pa vsekakor manj dni. Le nekaj dni na sezono. Pa je bila stvar povsem ok.
Zdaj pa sem mislil, da ker sem pa v zrelih letih, več znanja, da bom lažje. Je pa veliko težje. Včasih so se mi našli kaki provokatorji, ki jih je zmotila moja mladost (nekateri so domnevali, da sem mladoleten). Ampak ostalih težav pa ni bilo.
Sedaj pa se težave vrstijo po tekočem traku. Pa takrat, čeprav je bil ogled bistveno daljši, nikoli, niti enkrat ni bilo težav z uscanci. Zdaj pa kar naprej.
Ni tole enostavna reč. Je pa problem, če se njim kaj zgodi, bom imel težave jaz.
Brezvezna, 08.09.2021 ob 13:26
Folk je vsak dan bolj razvajen in nesramen, ampak ti moraš s svojo profesionalnostjo vzdževati nek minimalni nivo.
Res je. Oboje.
Kot mulo (študent) nisem imel kakih posebnih problemov. Se je našel kak pijan ali pa kak hudo pameten. Otroci so bili redko problem.
Zdaj pa serijsko problemi. Jaz pa bil prepričan, da sedaj, ko sem pa v zrelih letih, mi bo pa stvar enostavno šla. Gre pa veliko težje kot takrat.
jamski vodnik, 08.09.2021 ob 07:37
Ja, imaš prav. Jaz sem podcenil delo, sem mislil, da je stvar bolj enostavna.
Sem drugače pred davnimi leti že delal kot vodnik. Samo tisti je bilo tako študentsko delo. Pa samo 2 oz. max. 3 vodenji na dan. Je pa bilo eno vodenje dolgo 2 uri. Torej manj ponavljanj. Pa vsekakor manj dni. Le nekaj dni na sezono. Pa je bila stvar povsem ok.
Zdaj pa sem mislil, da ker sem pa v zrelih letih, več znanja, da bom lažje. Je pa veliko težje. Včasih so se mi našli kaki provokatorji, ki jih je zmotila moja mladost (nekateri so domnevali, da sem mladoleten). Ampak ostalih težav pa ni bilo.
Sedaj pa se težave vrstijo po tekočem traku. Pa takrat, čeprav je bil ogled bistveno daljši, nikoli, niti enkrat ni bilo težav z uscanci. Zdaj pa kar naprej.
Ni tole enostavna reč. Je pa problem, če se njim kaj zgodi, bom imel težave jaz.
Vodnik je filter in spužva, če razumeš. Ti se raje posveti gradivu, temi in zanimivostim in se ne ukvarjaj z njihovim obnašanjem, sicer to delo ni zate. Pred davnimi leti sem sodelavko zamenjala pri degustaciji vina. Z razliko od nje sem bila bolj stroga in nisem dovolila čvekanja med mojim govorjenjem. Po desetih minutah so se le umirili.
Pred vstopom vse tole, kar si nam razloži. Opozori, da ni wc. Kadar jaz kaj vodim in ponavljam 100 x eno in isto si predstavljam ljudi v proizvodnji, kako 8 h en in isti predmet nekam natikajo. Ali pevec, ki 100 x zapoje isto pesem. Napiši si govor, ki ga ponavljaj, kot da si pevec na odru in mora ponovno odpet.
Pred ogledom poveš, da je v jami mraz in bo marikomu treba na WC, tako da naj opravijo na površju “na zalogo”.
Obiskovalcev nikoli ne pošiljaš na konec skupine, vedno pokličeš tiste, ki bi radi bolje slišali, bliže k sebi.
Svojo razlago prilagodiš skupini. Če je v njej kup otrok, vključiš tudi palčke in dinozavre in podobne neumnsti, sicer pač podaš bolj strokovno razlago. Zelo dobro se ti bo obrestovalo, če poveš vmes kako šalo (si jo pač pripraviš vnaprej in naučiš na pamet).
Ponavljaš vedno ista dejstva, ni pa treba, da to počneš na vedno isti način. Boš zvenel tudi manj dolgočasno in naveličano in ljudje bodo raje poslušali.
Nisem brala vseh postov. Zakaj pa si ne omislite slusalk, ki jih daste vsakemu obiskovalcu pred vstopom, pa jih kasneje poberete nazaj?
Tako bo tisti, ki ga zanima slišal vas in ne galame okoli njega. Tisti, ki ga ne zanima bo pač slušalke izklopil. Enostavno!
Glede lulanja se jih pa pred vstopom obvesti, da traja ogled eno uro in, da morejo potrpeti ali pa potrebo opraviti pred vstopom in hkrati objasniti kako bi bilo, če bi vsak to delal…
To je to. Uspešno vodenje
Vodenje moras vedno prilagodit skupini…
Ce so bili to OS, nizji razredi, so jim palcki in dinozavri vedno bolj zanimivi, kot pa teorija o rasti kapnikih pa mineralih, kamninah…
Ce gre to za 8 al 9 razred in srednja sola, moras podat teorijo, na nacin da razumejo hkrati pa vmes pripomnis, da lahko viidjo medvede tudi v jami, pa pokazes enga dinozavra.
Ce razlagas upokojencem, ali kaki skupini uciteljev, starejsi.. Pa radi slisijo kako natancno nastane tisti kapnik, koliko casa raste ipd.
Ce imas otroke v skupini, jih daj zaposlit, da iscejo te medvede in dinozavre po jami, ostalim pa razlagas teoriji, zgodovino jame ipd. Ce bos samo razlagal je otrokom bedno. Pri vodenju moras otroke aktivno vkljucit, jih sprasevat, da ti odgovarjajo.
Raje reci: a veste koliko rabi kapnik da zraste 1cm.
Sedaj verjetno samo poves: kapnik zraste 1 cm v 100 letih….
Razumes razliko?
Ce uporabljas vprasanja, bodo tudi uni kazinarji ozadej bolj tiho 🙂 ko je tisina, pac se bojo pogledali. Pa tudi lahko izzoves, “a vi veste koliko casa rabi kapnik za 1cm”? Glede na to da palamudi…
Bolj aktivno vodenje ti zelim, pa ti tudi tebi ne bo dolgcas.
Vsak gost zeli slisat kaj drugacnega, zato vsak obisk prilagajas. Tako tudi ti ne bo monotono 5x ali 6cx razlagat, ker ne bo isto.
Na dalec se vidi ali se vodniku da ali samo dudla eno in isto, tisto kar je naucen na pamet.
Glede lulanja… Obvezno povedat 5x da notri ni lulanja, naj opravijo sedaj. Drugace morajo placat kazen, ki ni majhna!! Naj otroke 5x prej vprasajo glede wcja.
Forum je zaprt za komentiranje.