Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Obisk Dolenjske – kaj vam je najbolj ostalo v spominu, kaj priporočate?

Obisk Dolenjske – kaj vam je najbolj ostalo v spominu, kaj priporočate?

Te dni gremo na nekajdnevni izlet na Dolenjsko (sin je blizu 20).

V planu imamo Kostanjevico na Krki, Otočec, grad Žuženberg. Brala sem tudi o Hudičevem turnu in gugalnici.

Vesela bi bila vašega nasveta, kaj vam je najbolj ostalo v spominu. Ali tisti,ki tam živite, kaj nam svetujete.

Dobrodošel tudi kak nasvet glede kulinarike.

Najprej tečaj slovenščine, da ti ne bodo v ŽužemberKu kaj zamerili.

Rudnik zlata morte obvezno obiskat.

Men se zdi, da bo fant z obiskom Trške gore najbolj zadovoljen. Je pa obilo zanimivosti. Lahko začnete v Sevnici, nadaljujete v Brestanici, Krškem, Brežicah, nato pa proti Kostanjevici, Stični, Otočcu, NM…

Sredi vasi Šentjurij je na mestu, kjer je bila nekdaj mlekarna, je sedaj urejeno vaško središče z novim večnamenskim objektom, ki  ga je mirnopeška občina zgradila s pomočjo evropskih sredstev. Poimenovali so ga po slovenskem pesniku Tonetu Pavčku (1928-2011), ki se je v tej vasici rodil. Pavčkov dom je tako namenjen vaščanom za druženje, različne prireditve, v njem pa je tudi postavljena pesnikova stalna spominska zbirka, ki obsega zbirko pesnikovih slik, knjig in nekaj njegovih stvari. Razstava je nastala v sodelovanju z družino Pavček, predvsem pesnikovo hčerko Sašo Pavček,  ki je v trajno last spominske zbirke oddala večino pesnikovih osebnih predmetov, portretov in drugega gradiva.

Za ogled zbirke je potreben predhoden telefonski dogovor. Pokličete lahko na

Občino Mirna Peč, tel. št.: 07/ 39 36 100 

Objava čaka odobritev
Objava čaka odobritev

O my god!

Muzej Pavčka in Slaka

A dela ta forum ali dela samo za pljuvanje???

Lahko pogledate in začnete v samostanu Stična. Včasih so imeli tudi vodenje in res povedo veliko. Malo se pozanimajte. Potem greste po stari cesti in se lahko ustavite na Muljavi (Josip Jurčič), nadaljujete k izviru Krke, tu si lahko ogledate Krško jamo, preverite termine oz. pokličite. Potem pa v Žužemberk- grad itd. Proti Novemu mestu in naprej.

Jaz priporocam obisk naselja Zabjak – Brezje pri NM.

Jaz pa naselje Hudeje pri Trebnjem. Ko vidiš spominske zbirke v teh dveh naseljih, te obisk Kostanjevice ali Mirne peći enostavno mine. Za vstop v naselji je dovolj prikolica in naložen kak hladilnik ali pralni stroj. Predhodna najava ni potrebna.

Meni je najlepše od izvira Krke pa tja do Žužemberka in Hudičevega stolpa. Reka je prelepa. Tam je tudi izposoja koles in kanujev.

Jaz razmišljam obisku Novega mesta. A bom imela dovolj tam za počet?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close