Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Zaščita lesa na bolj naravni način – parafinsko olje

Zaščita lesa na bolj naravni način – parafinsko olje

Uporablja kdo morda za naravno zaščito in premaz neobdelanega lesa npr terase, parafinsko medicinsko olje?

http://www.merkur.si/enoloski-pripomocek-parafinsko-olje-1000-ml/

Se uporablja sicer za sode v vinogradništvu, torej je iz naslova ekologije tudi popolnoma varno in netoksično tako za okolje, kot živali, les pa ščiti pred vremenskimi vplivi – UV žarki, vodoodbojen je.

Sem uporabljal, dokler se nisem naveličal stalnega obnavljanja premaza. Preveč dela s tem, že barve in laki so zaradi vodne osnove precej slabši, kot včasih, ta olja pa zdržijo še manj.

Odgovor na objavo uporabnika
fsg, 01.09.2021 ob 10:54

Sem uporabljal, dokler se nisem naveličal stalnega obnavljanja premaza. Preveč dela s tem, že barve in laki so zaradi vodne osnove precej slabši, kot včasih, ta olja pa zdržijo še manj.

Mah ni  veliko dela- povaljčkaš z gladkim valjem  za barvanje sten z držalom  po dolžini terase, med režami popenzlaš in je to to – 1x letno – ker gre nekje 0,5 cm v globio lesa in je super zaščiteno. Mal fitnes natur rekreacije kakšno urco in imaš mir celo leto, ni treba potem ne brusit stran.  Pa patina se ne dela. Prej  pred ponovnim premazom poštrajfiksaš, pustiš da se posuši in ponovno namažeš pa je spet eno leto mir.

Pa še drago ni – nprkantica nekega premaza zaščitnga za les na vodni osnovi ( ala Silvanol B ali C ),  10l kantica nekje 50 EUR, Osmo premazi -oljni so tudi po 30  eur na liter. Parafinsko olj pa okoli 3 eur liter.

Ne vem no, pri meni ni zdržalo leto. Je bilo treba vsaj 2x letno. Je pa res, da živim v vremensko pestrem kraju, pozimi mraz in sneg, poleti veliko neviht, sonca. Les vseskozi napenja in pere.

Odgovor na objavo uporabnika
fsg, 01.09.2021 ob 13:45

Ne vem no, pri meni ni zdržalo leto. Je bilo treba vsaj 2x letno. Je pa res, da živim v vremensko pestrem kraju, pozimi mraz in sneg, poleti veliko neviht, sonca. Les vseskozi napenja in pere.

Sem v pasu pod kamiško-savinjskimi Alpam, kjr s premeša vedno marsikaj – dež, sneg, veter, toča,  močno sonce poleti; eno leto mi j zdržal  parafin sicer  brez problema – brez tende ali nadstreška nad teraso, direkt udar vplivi narave.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close