Otroci ne vedo kaj je sezonsko sadje in zelenjava
Ne znajo našteti, 29.08.2021 ob 16:16
Na družinskem pikniku smo ugotovili, da mladina mlajša od 22let ne zna našteti sezonske zelenjave in sadja??
ker je 24/7 vse na voljo v trgovinah, sploh ne vedo kaj kdaj raste??♀️
pa vaši?
Znaš našteti pogoje za vzgajanje morskih psov v akvariju ? sadja????♀️
Seveda ne vedo. Od kje in čemu pa bi, če mamica ne razlaga “zdaj je sezona ***, zdaj ***, zdaj ***”. V končni fazi tudi tisti, ki doma pridelujejo, si sadijo z zamikom in letine so odvisne tudi od temperature, dostopnost domačih rastlinjakov itd.
Se spomnim, ko je bilo posmehovanje “otroci ne vedo, da je mleko od krave” – pri vseh mandljevih, ovsenih, riževih, kozjih, ovčjih, maminih mlekih in kartonih, kjer piše samo mleko, kako za božjo voljo pa naj bi en otrok, ki v je videl pašnik in govedo samo na TV ve, če mu nihče ne pove!?!
Ni spodobno, da se tako zgražaš nad otroci – zgražaj se kako se starši ne pogovarjajo z njimi niti toliko, da bi otroci vedeli kaj je sezonsko sadje.
V končni fazi kaj pa je sezonsko? Hruške so bolj avgust/september (vsaj tista, ki smo jih imeli), češnje poleti, jabolka in grozdje jeseni, krompir je zgodnji in pozni, tudi poleti/jeseni…
Povej še ti kdaj kaj dozori kdaj.
In ja, kmečka mladina, ki ima na vrtu je bolje seznanjena – nimajo vsi tega privilegija, sigurno pa se najde kakšen drug.
Ja res je, greš v trgovino vse leto isto. No zdaj pa na tem mestu spet poudarjam, kako pomembno je, da imajo otroci in mladi stik z naravo, da gredo včasih tudi v vinograd, sadovnjak, v vrt … Jaz sem tako hvaležna moji mami, pelje moje otroke v svoj vrt, moj oče v sadovnjak, skupaj delajo,s e skupaj najejo sadja … Sta pa res oba v penziji, ves svoj čas namenjata samo naravi in vnukom – eno z drugim
Tisti, ki nimajo vrtov, njiv, se ravno ne ubadajo, kdaj se kaj posadi, kdaj vcveti, kdaj nabira. Tko kot ti, ki se ne ukvarjajo z rožami. In tudi verjetno ne gledajo po sosedovih vrtovih, kaj jim kali. V trgovinah pa prodaja stvari, ki so pred ali po sezoni.
Če pogledamo samo Mon, veliko odraslih pa kaj drugega ne ve, pa bi bilo priporočljivo če bi.
Drugače bi pa lahko na popoldanskem pikniku pred hranjenjem najprej kakšno učno teorijo ubodli, in po vsem trudu šele jedli in kaj popili za suho grlo po izobraževanju. ???????
Odvisno kje zivijo.
Moja je 3 letnica pa ve kaj ima mama na vrticku.
Ko gre mimo vinograda k tasci oz. stari mami vedno rece, da je to njeno trtje. Ker je veliko krat tam z atkom.
Ko greva na vrt vzame sklecko pa nebereva spargelne, papriko, paradiznik, cebulo.
Sadje nam je letos na zalost pozeblo, se bo drugo leto naučila.
Tudi ve kje so prasici, kje ima sosed kravice, kje so zajcki in kaj jim da jest, kje so ovcke itd.
Sama vedno pravim, da nasa bo kmet, ker ji je vse zanimivo v naravi.
Veste kaj bo problem, ko bo sveže pridelana hrana prihajala samo še iz Azije. Kmet v EU se ne bo več splačalo biti, tisti, ki bo pa bo prodajal svoje blago kot luksuzno dobrino. Če bomo hoteli, da naši vnuki vejo kaj je sveže in lokalno pridelano sadje in zelenjava bomo morali imeti kar nekaj pod palcem. Pa bomo imeli? Varčevanje pod “povštrom” ne velja. Kaj bolj pametnega sem imela v mislih.
Kaj vi nič sadja in zelenjave ne jeste, ali jim pa ga
Vidim problem, 31.08.2021 ob 00:57
Veste kaj bo problem, ko bo sveže pridelana hrana prihajala samo še iz Azije. Kmet v EU se ne bo več splačalo biti, tisti, ki bo pa bo prodajal svoje blago kot luksuzno dobrino. Če bomo hoteli, da naši vnuki vejo kaj je sveže in lokalno pridelano sadje in zelenjava bomo morali imeti kar nekaj pod palcem. Pa bomo imeli? Varčevanje pod “povštrom” ne velja. Kaj bolj pametnega sem imela v mislih.
Kaj pa starostniki, ki ne da ne poznajo, pač pa si ne morejo priviščiti. To naj nas v tem svetu skrbi še bolj.
Pred leti sem bila med prostovoljci, ki smo pomagali starostikom. Na kakšne prizore in na kakšne zgodbe smo naleteli. Gospa, ki je celo življenje pošteno delala nima za hrano, da pač obdrži streho nad glavo.
In tako sem sklenila, da bom začela z varčevanjem za čas, ko ne bom več delovno aktivna, da bom imela za sveže sadje in zelenjavo in tudi za spomine.
Forum je zaprt za komentiranje.