Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Zoisova štipendija na prehodu na višje izobraževalno raven in pogoji

Zoisova štipendija na prehodu na višje izobraževalno raven in pogoji

Živjo,

v letošnjem letu grem študirat in glede na to, da sem vsa štiri leta prejemal Zoisovo štipendijo, bom tudi letos vložil vlogo za nadaljnje prejemanje. Maturo sem zaključil kot zlat maturant, poleg tega pa je bilo moje povprečje na gimnaziji vsa štiri leta 5.0. Na mojo smolo mi je za izjemen dosežek na treh državnih tekmovanjih (srebrno priznanje) zmanjkala točka in tega ne morem uveljavljati nikjer. Pogoje za pridobitev Zoisove štipendije sem si že parkrat prebral in mi ne gre skupaj, kako lahko en izjemen dosežek in povprečje 4.10 točke ob koncu srednješolskega izobraževanja šteje več kot povprečje 5.0 iz zlata matura?!?

Je imel kdo iz prejšnjega leta podobno težavo? Je komu kljub temu uspelo priti do Zoisove štipendije?

Hvala Marijo.

dobiš jo vseeno, kar daj vlogo – taosnovno;

za višji znesek pa štejejo posebni dosežki, kar tudi že veš. Torej na državni ravni – sicer bi morala tudi prva tri mesta na državnem tekmovanju  in na mednarodni ravni ( olimpiade, tmednarodna ekmovanja) šteti. Največ jasno prva mesta.

Kar daj vlogo.

Ne moreš oddati vloge za nadaljne prejemanje, ampak  novo vlogo za študente, ker orehajas na nov izobraževalni program. Kolikor vem, se zlata matura šteje za izjemni dosežek in ob uspehu 5,0, ni razloga, da ne bi orejel štipendije.

Odgovor na objavo uporabnika
Anonimno 3985, 19.08.2021 ob 09:53

Ne moreš oddati vloge za nadaljne prejemanje, ampak  novo vlogo za študente, ker orehajas na nov izobraževalni program. Kolikor vem, se zlata matura šteje za izjemni dosežek in ob uspehu 5,0, ni razloga, da ne bi orejel štipendije.

Hvala vama za optimizem, ampak glede na varčevalne koronske ukrepe, so novi pogoji za pridobitev in sicer:

Splošni pogoji + izjemni dosežek + eno    izmed sledečega: zlata matura ali povprečna ocena v zaključnem razredu srednje šole najmanj 4,10

No, to me je zmotilo in da se povprečje 4.10 enači z zlato maturo nikakor ne more biti.

Zanima me, če imata izkušnje s tem? Oprostita moji radovednosti.

Tako je žal že ves čas. Tudi povprečje je zelo subjektivno glede na srednjo šolo in faks.

Pomoje je pa to dovolj za Zoisovo štipendijo. Mislim, saj to je skoraj maksimum! Srečnooo

Monicca Bella, 19.08.2021 ob 15:00

Pomoje je pa to dovolj za Zoisovo štipendijo. Mislim, saj to je skoraj maksimum! Srečnooo

Nimaš pojma, kaj pišeš – ni noben “maksimum” . Ker je zaključil n nivo izobraževanja ( srednješolski) gre tudi pri ZOisovi “jovo na novo” ker gre na višji, fakultetni nivo – zopet nekaj dodatna selekcija, ki pa se rangira glede na dodatne rezultate, ne samo na to, če je bil zlati maturant – ker žal tudi od zlatih maturantov pričakujejo, da poberejo še na kakšni mednarosni ravni kaj “zlatega, srbrnega, bronastega”, kar je pa več od tistga na domači državni ravni.

srednješolci dosegajo zlate kolajne na olimpiadah, na mednarodnih tekmovanjih  iz fizike, matematike, robotike,  kemije, ipd. to je mnogo več, kot zlato priznanje na državnem iz slo ali tujega jezika, matematike, kemije, ipd in seveda tudi statusa “zlatega maturanta”.

pehajo se za prvimi mesti, 19.08.2021 ob 15:09

Nimaš pojma, kaj pišeš – ni noben “maksimum” . Ker je zaključil n nivo izobraževanja ( srednješolski) gre tudi pri ZOisovi “jovo na novo” ker gre na višji, fakultetni nivo – zopet nekaj dodatna selekcija, ki pa se rangira glede na dodatne rezultate, ne samo na to, če je bil zlati maturant – ker žal tudi od zlatih maturantov pričakujejo, da poberejo še na kakšni mednarosni ravni kaj “zlatega, srbrnega, bronastega”, kar je pa več od tistga na domači državni ravni.

srednješolci dosegajo zlate kolajne na olimpiadah, na mednarodnih tekmovanjih  iz fizike, matematike, robotike,  kemije, ipd. to je mnogo več, kot zlato priznanje na državnem iz slo ali tujega jezika, matematike, kemije, ipd in seveda tudi statusa “zlatega maturanta”.

Pogoji za pridobivanje, ohranjanje statusa Zoisov štipendist so najbolj kruti. S tem da ti zneski sploh niso nevem kaj, glede na ves vloženi trud, delo, bolj kot ne mizerni zneski.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close