Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek kdaj zastara izvršba – dolg

kdaj zastara izvršba – dolg

Kdaj zastara dolg?

Dobila sem izvršbo za dolg zamudnine do knjižnice.

Ko je ta dolg nastal, sem bila stara enih 5 let, od tega je zdaj več kot 15 let.

Kdaj to zastara?

po mojih izkušnjah ne zastara. V sistemu je zabeležen dolg in dokler se dolga ne poravna, bo blokirana izposoja na to ime v tej knjižnici. Ker tudi ko se sistemsko briše neaktivne člane, se članov z dolgovi (denar ali gradivo) avtomatsko ne briše. Če je dolg majhen, bi ga poravnala, če je velik, bi se šla osebno zmenit z vodjo knjižnice in prosit ali lahko plačam po obrokih oz. morda tudi delni odpis. Lahko se pa vpišeš v drugo knjižnico. Tam bo tabula rasa, ne bo tega dolga… Gre pa knjižnicam predvsem do vrnitve gradiva, ne toliko do denarja, zato pravim, da se da marsikaj zmenit.. moja izkušnja je pozitivna!

Poglej v obligacijski zakonik. Po 10 letih zastara še DDV, ni hudič, da ne zastara zamudnina.

Dolg ne zastara ce ti vmes posljejo obvestilo in zahtevo po placilo,po posti.Vsakic ko dobis tako obvestilo se zastaranje zacne znova.
Tudi ce je zastaral in ti ne morejo naredit izvrsbe,ti lahko prepovejo izposojo knjig pri njih.

Odgovor na objavo uporabnika
Odvetnik464, 12.08.2021 ob 15:20

Dolg ne zastara ce ti vmes posljejo obvestilo in zahtevo po placilo,po posti.Vsakic ko dobis tako obvestilo se zastaranje zacne znova.
Tudi ce je zastaral in ti ne morejo naredit izvrsbe,ti lahko prepovejo izposojo knjig pri njih.

Če je bila stara 5 let, ko je nastal dolg, sploh ne more biti ona odgovorna zanj, temveč starš ali skrbnik.

stroka vredna zaupanja, 12.08.2021 ob 15:40

Če je bila stara 5 let, ko je nastal dolg, sploh ne more biti ona odgovorna zanj, temveč starš ali skrbnik.

Do polnoletnosti.Nato je polnoletna oseba odgovorna. Idiot.

Odvetnik464, 12.08.2021 ob 15:59

Do polnoletnosti.Nato je polnoletna oseba odgovorna. Idiot.

Ampak kako le, ce 5 letna mladoletna oseba ni mogla niti sama v knjiznico? Ni ona odgovorna za dolg, saj ni odgovorna za svoja dejanja pri tej statosti.

kako le, 12.08.2021 ob 16:47

Ampak kako le, ce 5 letna mladoletna oseba ni mogla niti sama v knjiznico? Ni ona odgovorna za dolg, saj ni odgovorna za svoja dejanja pri tej statosti.

Sama ni mogla niti narediti izkaznice.

Izvrsbo bi bili morali poslat PREJ (ko je bila se mladoletna) starsem ali skrbnikom. Po polnoletnosti starsa,itd niso vec odgovorni.
Samo iz radovednosti; koliko znasa ta dolg?

Koliko znasa ta dolg?
Ti je izvrsbo poslala knjiznjica ali kaksen zunanji partner za izterjave?

Pri petih letih je bila članica knjižnice… Hah.

ne pa ni res! morda si ti “idiot” nauci se lepega vedenja na forumu! Dovolj je taksnih ,ki smetijo ! V solo edukacije !:( mater..:(

ahh no, 12.08.2021 ob 17:35

ne pa ni res! morda si ti “idiot” nauci se lepega vedenja na forumu! Dovolj je taksnih ,ki smetijo ! V solo edukacije !:( mater..:(

Je se kako res. Tako kot je tudi res,da je tvoja mati velika kurba!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close