Se kdo spozna na avte
Na koliko časa je potrebno menjati zavorne ploščice?
Se jih menja glede na starost avta, glede na prevožene km, glede na kaj drugega?
Avto sem imela na servisu. Lani so rekli, da bi bilo počasi potrebna menjava. Letos pa o tem ne duha ne sluha. Prevozim pa res malo, še ne 3000 na leto. Avto imam 10let.
kdaj menjate gobo za pomivanje posode/koje scufana, dotrajana
kdaj zamenjte/operete perilo
kdaj zamenjate filter na napi?ko je zamaščen.
skratka, ko stvari dotrajajo..kar pomeni pri ploščicah, ko so pretanke, da bi opravljale svojo funkcijo, to seveda se da videt, če so feltne oz prečke zadosti “redke”, oz na servisu MORAJO to preveriti. dajo pa očiten znak in sicer ko pritiskate na zavoro začne počasi piskati, tak kovinski zvok, ampak takrat je že pozno.
če se je zdrobila ena ne bi smelo biti tako, namreč nožna zavora deluje na vse 4 kolesa in sicer v razmerju 60% spredaj 40% zadaj, liniji sta dve in sicer diagonalno, če torej ena linija poči se diagonalno pozna, je pa problem ker je seveda učinek takoj POLOVIČEN. torej če imate na kolesu spredaj desno počeno/zdrobljeno ploščico, se bo zavorni cilinder pomaknil preveč ven, kar zmanjša tlak v liniji in bo na kolesu zadaj levo zavora skoraj neuporabna, še vedno pa zavirata čeljusti spredaj levo in zadaj desno.
Na rabljenem, 15 let starem avtomobilu sem menjal ko je obloga bobnaste zavore dobesedno padla skupaj in je začelo rožljat v felgi. Skoraj neverjetno pa je, da se ti bo to zgodilo na vseh štirih kolesih naenkrat in bi bremze popolnoma odpovedale.
Pri novejpem avtomobilu menjam na predpisane kilometre ali leta. Kar pride prej. Lp
Nevedna 133, 11.08.2021 ob 10:08
Na koliko časa je potrebno menjati zavorne ploščice?
Se jih menja glede na starost avta, glede na prevožene km, glede na kaj drugega?
Avto sem imela na servisu. Lani so rekli, da bi bilo počasi potrebna menjava. Letos pa o tem ne duha ne sluha. Prevozim pa res malo, še ne 3000 na leto. Avto imam 10let.
ploščice so abrazivni element in se menjajo po potrebi. Na primer, jaz imam avto običajno cca 15 let in nikoli v življenju nisem menjal nobenih ploščic. Na stojadinu sem pa kar naprej menjal zadnje diske, bolj so bli novi, manj so prijeli na tehničnem.
ne ga no srat, stojadin je imel zadaj bobne, se pravi menja se zavorne pakne, ne pa boben po katerem drsijo. drsele so zato, ker se je pakna morala “vležt/zbrusit” po krožilu bobna, kar je trajalo dlje kot pa recimo da se ravne ploščice vležejo na ravno površino diska, pa tud material je bil verjetno pretrd, yuga ko yuga..vsak dan si se moral posebej “da si se snašao”..
Forum je zaprt za komentiranje.