Polaganje utp kabla za tv in internet
prosim poznavalci, ki se spoznate za nasvet…. torej odlocila sem se ta novega operaterja… poprej smo imeli kabelski in. in tv, zdaj bo preko bakra-torej telef. prikljucka. Ker nimam se utp kablov (prej smo imeli koaks) jih bom pripravila sama sama, me pride ceneje, ce imam potem ze vse pripravljeno, ko pridejo priklapljat… pri tem pa me zanima nasvet… torej:
modem bo v predsobi, kjer je tel. prikljucek… od tam bo sel kabel utp v dnevno za tv in v kabinet za stacionarni racunalnik (ki ima samo lan prikljucek wifija ne, tako da je kabel nujen)…
zdaj pa me zanima ali lahko iz modema do vrat za dnevno vlecem en utp kabel, dam tam razdelilnik v predsobi se pred vrati dnevne in iz razdelilnika potem eden v dnevno in drugi v kabinet…
ali naj vlecem dva utp kabla iz modema po celi predsobi, eden za dnevno (tv) in drugi za kabinet (rac)…
zanima me zaradi dolzine kablov, ki jih moram kupiti in kaj je po vasem mnenju bolje…
hvala za nasvete in izkusnje
pomocprosim poznavalci, 09.08.2021 ob 21:39
prosim poznavalci, ki se spoznate za nasvet…. torej odlocila sem se ta novega operaterja… poprej smo imeli kabelski in. in tv, zdaj bo preko bakra-torej telef. prikljucka. Ker nimam se utp kablov (prej smo imeli koaks) jih bom pripravila sama sama, me pride ceneje, ce imam potem ze vse pripravljeno, ko pridejo priklapljat… pri tem pa me zanima nasvet… torej:
modem bo v predsobi, kjer je tel. prikljucek… od tam bo sel kabel utp v dnevno za tv in v kabinet za stacionarni racunalnik (ki ima samo lan prikljucek wifija ne, tako da je kabel nujen)…
zdaj pa me zanima ali lahko iz modema do vrat za dnevno vlecem en utp kabel, dam tam razdelilnik v predsobi se pred vrati dnevne in iz razdelilnika potem eden v dnevno in drugi v kabinet…
ali naj vlecem dva utp kabla iz modema po celi predsobi, eden za dnevno (tv) in drugi za kabinet (rac)…
zanima me zaradi dolzine kablov, ki jih moram kupiti in kaj je po vasem mnenju bolje…
hvala za nasvete in izkusnje
Če je le možnost potem napelji 2 kabla. Drugače pa je odvisno od hitrosti linije. Torej če boš imela 1000BASE-T linijo potem ti 2 kabla vsaj CAT5E ne uideta. V primeru 100BASE-T, pa lahko tudi z enim kablom rešiš (uporabno, če nimaš prostora za dodaten kabel, saj 100BASE-t uporablja le 2 od 4 paric v kablu).
Nekateri ponudniki ne podpirajo interneta in internetne TV na istem kablu, tako da najprej preveri pri svojem ponudniku, če to omogoča.
Tistemu kar ti praviš razdelilnik, se pravilno reče stikalo, oz. switch po angleško.
Sicer pa, ali si prepričana, da moraš res vleči kable? Bilo bi dovolj, če bi ti internet in TV oba šla preko wifi. Verjetno modem že podpira wifi, drugače pa lahko postaviš namenski wifi ruter zraven modema. Koliko metrov pa je od modema do TV in računalnika, koliko zidov, koliko betona, koliko opeke?
Hvača vsem za nasvete – bom napeljala dva kabla raje,da ne bo težav- itak od modema bosta malo časa skupaj, ker je soba z računalnikom blizu modema, potem gre pa samo eden naprej za tv…
zdaj bi pa prosila že za eno informacijo- najbrž gre kolikor gledam po netu, ampak raje vprašam, da bo za ziher:
torej v dnevno imam skozi steno zvrtano luknjo, kjer je bil koaks kabel – skozi to luknjo bo šel zdaj utp..
utp bom, kot rečeno, kupila sama – ima dva priključka na vsaki strani – in konca sta zadebeljena (kot na sliki)
ali bo lahko monter en konec odrezal – ta zadebeljeni del, ga potegnil skozi luknjo v steni in potem zmontiral nazaj na kabel sponko (prozorno) za priključek… ker namreč kabel s tem zadebeljenim koncem kot je kupljen skozi steno ne bo šel, luknje take pa ne mislim vrtati,da bi šel ta cel nastavek skozi… torej upam,da gre to narediti,da se ta del odreže, potegne skozi steno (oz. luknjo) in potem zmontira nazaj gor montern na kabel priključno sponko samo, ki gre v tv.
Hvala za odgovor če to gre tako kot predvidevam.
pomocprosim poznavalci, 10.08.2021 ob 13:09
Hvača vsem za nasvete – bom napeljala dva kabla raje,da ne bo težav- itak od modema bosta malo časa skupaj, ker je soba z računalnikom blizu modema, potem gre pa samo eden naprej za tv…
zdaj bi pa prosila že za eno informacijo- najbrž gre kolikor gledam po netu, ampak raje vprašam, da bo za ziher:
torej v dnevno imam skozi steno zvrtano luknjo, kjer je bil koaks kabel – skozi to luknjo bo šel zdaj utp..
utp bom, kot rečeno, kupila sama – ima dva priključka na vsaki strani – in konca sta zadebeljena (kot na sliki)
ali bo lahko monter en konec odrezal – ta zadebeljeni del, ga potegnil skozi luknjo v steni in potem zmontiral nazaj na kabel sponko (prozorno) za priključek… ker namreč kabel s tem zadebeljenim koncem kot je kupljen skozi steno ne bo šel, luknje take pa ne mislim vrtati,da bi šel ta cel nastavek skozi… torej upam,da gre to narediti,da se ta del odreže, potegne skozi steno (oz. luknjo) in potem zmontira nazaj gor montern na kabel priključno sponko samo, ki gre v tv.
Hvala za odgovor če to gre tako kot predvidevam.
Da, ni problema.
Utp, 10.08.2021 ob 14:01
Bolje, da kupiš utp kabel na metre, majstr ti pa priključke pol gor nardi povsod. Tako mi je T2- jevec naredil, pa smo mel 9 kablov za narest. V hiši. 3 tvje, 3 stacionarne nete, 3 wifije.
Pa kabl bo točno dolg, ne bo kakšna rola visela zad za mizo….
hvala za izkušnjo – a so ti kaj računali monterji to delo? ker namreč vsi pravijo,da so notranje inštalacije odgovornost lastnika oz. naročnika… zato sem kupila že kable s tem in prosila tam ob podpisu pogodbe, če bodo lahko samo en ta konec tako odrezali in zmontirali – pa je bil ženski že problem,da naj mi to električar naredi, ker da monterji tega ne delajo ker je to stvar naročnika da postavi notranjo inštalacijo – pa sem ji rekla,da itak kable in luknje in vse imam pripravljeno, samo en konec bo tako za narediti… in ji je vsaj tej preko tel. info bil to problem,…
pol sem že skoraj klicala el. samo, ima on večji strošek samo s tem da se sem pripelje sam zato,da en kabel precvika in potem nazaj skupaj zmontira…
tak da sem zdaj kupila dva kabla 20 m eden za net rač in drugi za tv – kar jih bo odveč jih bom zavila tako,da se ne bodo motali – v sobo do računalnika bo šlo ok, ker ne gre skozi luknjo, samo do tv pa bo 1x moral to sam na enem koncu precvikati in nazaj zmontirat, upam, da mu ne bo hud problem in da bo všteto v montažo, ki pripada novim naročnikom.
V glavnem hvala vsem za izjemno dobrodošlo pomoč in nasvete :)))
Forum je zaprt za komentiranje.