dobro napisano- podnebne spremebe
entrophy, entrophy. Realistični znanstveniki že vsaj 30 let vedo da smo na poti brez vrnitve. Človeštvo evolucijsko ni sposobno reagirati na posledice dejanj ki imajo zamik desetletij, in redko kdo je pripravljen zmanjšati svojo potrošnjo. To je težko ozavestiti in še težje kaj narediti. Vsi bi imeli jahte in jedli jastoge na Karibih vsaj 1x letno. Ne gre, premalo železa ima zemlja, premalo nafte in premalo jastogov. In dejansko, bogataš ki kuri 50 metrsko jahto, uničuje reveža v sahelu (in tudi mene in tebe). Roko na srce, tudi jaz uničujem samega sebe, čeprav sem zmanjšal že kar precej svoj okoljski footprint. Kako peklensko bo človeštvo trpelo? Zelo, sploh revni. Pa tudi bogati se ne bodo izognili, že sedaj se vidi ko pritisne množica revnih je ni mogoče ustaviti. Hudo je, da bodo trpeli vsi ekosistemi, mnogo vrst bo izginilo. Zdaj je samo vprašanje kako daleč bodo šle temperature Za tiste skeptične in ki tiščijo glavo v pesek. Kdaj ste nazadnje drsali, koliko snega je na voljo, vsakoletni novi temperaturni rekordi.. je to vse naključje? Kaj trenutni 2 stopinji pomenita, vprašajte kmete in gozdarje. Še dodatni 2 stopnji pomenita Sicilijo (zagotovo po temperaturah, po padavinah je težko napovedati), kar se bo zagotovo zgodilo v cca 30-40 letih (jaz mislim da še prej). O yeah baby, doživeli bomo to. Slovenija po pesimističnih projekcijah (ki se izkazujejo sedaj za realistične) gre proti Siciliji, seveda, ekosistemi malo zaostajajo za temperaturami časovno, ampak neobhodno se prilagodijo. Nihče niti noče napovedati kaj pride še z višjimi temperaturami, ker tam se projekcije še bolj zakomplicirajo in vse skupaj izgleda zelo kaotično. Kaj je rešitev? Zmanjšanje potrošnje, lokalna usmerjenost, zmanjšanje populacije. In pa vse sile usmeriti v razvoj energetsko manj potratnih tehnologij. Če nam uspe fuzija dovolj hitro lahko to pomaga, to je najpomembnejši projekt za človeštvo v tem trenutku. Ali bomo kdaj prišli do omejitve kjer bo vsakdo imej omejen Ecological personal footprint (in posledično trgovanje s tem, kot je sedaj z emisijskimi dovoljenji), zelo dvomim da bomo za to dovolj zreli kot družba. Ker to pomeni izredno zaupanje v vse družbene strukture. Kitajci bi bili sposobni kaj takega 🙂 V vsakem primeru pa se ne bomo izognili ekstremom (50+ vročinski valovi, neurja,..), višje temperature, nove bolezni, pritiski revnih, destabilizacije mnogih držav (kar že danes vidimo), borbe za resurse, kar pomeni zelo verjetno spopade in zelo možno vojne vsaj v lokalnem obsegu. Uff, kako hitro deluje entropija na zemlji, nič čudnega da ne srečamo nobenih nezemljanov, kako so to rešili oni?
Nick157, 02.08.2021 ob 09:30
Ja, točno po načrtu kajne? Saj že vemo, da po covid plandemiji sledi “okoljska” .. je že vse javno objavljeno in ne padamo vsi na lažne podatke. Nekateri raziskujemo sami že leta. 🙂 Pravljične ure so drugače ob 19h. Preden gredo ljudje počivat.
Naravi pomeniš ti ravno toliko, kot tebi pomeni iztrebek v sosedovi greznici!
Ko bo imela dovolj bo enostavno izplaknila vse s svojega površja; virus, v katerega ti ne verjameš je pa šele predpriprava….
Forum je zaprt za komentiranje.