Se spomnite, koliko ste imeli plače ob osamosvojitvi?
Preračunano v DEM? Zdaj nam solijo pamet, da smo takrat živeli kot črnci v Somaliji z dolarjem na dan. Jaz sem leta 1990 s študentskim delom v nekaj tednih zaslužila (preprosta pisarniška dela) za nekaj garderobe, obutve, ostalo pa zamenjala za 600 nemških mark, s katerimi sem konec poletja odpotovala na Nizozemsko.
Mama je bila na minimalcu, 7k din, kar je bilo po Markovicu jurja mark.
Oce se je ravno nekaj mesecev prej upokojil z 42 leti delovne dobe in je imel pokojnine toliko, kot mama placo. Leto pred upokojitvijo je imel place 14k din.
Oba navadna delavca.
Po osamosvojitvi sem preko studenta delala v lokalu, smo imeli ze tolarje, zacela z dobrimi 30k tolarji, kar je bilo dobrih 300dem.
Preko študentskega servisa zaslužila neje 2200 DEM na mesec (!).
Pa naprimer z delom na sejmu (Avtomobilski salon, kot hostesa) v enem tednu več, kot sorodnica višja medicinska sestra v celem mesecu… 15 neto DEM na uro dela na sejmu. Jasno, brez spolnih uslug komurkoli, ali posedanja po “kolenčkih”.
Yes, those were the days…..
Nisem ziher, ampak nekaj na 10 ali 100 je bilo. Rečmo 10.000 al pa 100.000. To je bilo cca 1000 DEM.
Ampak s tistim sem brez težav odplačevala kredit za avto, kupila en mesec klimo za v stanovanje, drugi mesec omaro za v predsobo, tretji mesec financirala ograjo za vikend itd itd.
Hrana je bila vsaj 40% cenejša kot danes, stanovanjski stroški cca 30% nižji, enako oblačila in obutev. Bencin sem tankala vsaj 3x mesečno, danes le še 1x. Nimam pojma, katera statistika kaže, kako švoh smo živeli, praksa vsekakor kaže, sa ni bilo tako.
Forum je zaprt za komentiranje.